OTOMOTİV'DE POZİTİF RÜZGAR!

Ahmet ÇELİK 05 Nis 2021

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Cuma günü online basın toplantısında rakamlar açıklandığında pozitif hava ODD yöneticilerinin yüzünden okunuyordu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Cuma günü online basın toplantısında rakamlar açıklandığında pozitif hava ODD yöneticilerinin yüzünden okunuyordu. Ne tesadüftür ki, aynı sabah yaptırdığım Kovid testinin sonucu da toplantının sonlarına doğru POZİTİF olarak geldi! Evet bu satırları izole edildiğim odadan yazıyorum. Yaklaşık 15 gün önce yaptırdığım testin negatif çıkmasıyla maruz kaldığım “negatiflik” esprilerine bu kez daha “pozitif” olarak bakıyorum. Neyse umarım kolaylıkla atlatırım…  Bu vesile ile arayan, mesaj atan herkese çok teşekkür ederim.

Gelelim otomotive… Ne böyle bir Mart’a, ne de böyle bir ilk çeyreğe tanıklık etmemiştik. Ekonomik şartlara, vergilere, pandemiye, sürekli oynayan döviz dalgalanmalarına, hayat pahalılığına rağmen kimsenin net olarak açıklayamadığı bir başarı bu… Ekonomistler her an fiyat artış beklentisi olan ekonomilerde talebin artmasını normal karşılıyorlar. Buna bağlı olarak da enflasyona bağlı ekonomilerde mallar yatırım aracı geliyor. Bu durumu genel olarak böyle açıklamak daha doğru olur diye düşünüyorum. En azından ekonomistler bu durumu böyle yorumluyorlar. 83 milyonluk bir ülkede de bu rakamlar normal karşılanabilir…

Rakamlara bakınca dizel aracın payı büyük bir hızla düştüğünü görüyoruz. Yüzde 20’e yakın bir düşüş önemli bir gösterge. Bu arada yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer alabilmek için manuel otomobiller piyasaya sürülse de otomatik vites araçların oranı yaklaşık yüzde 80’e dayanmış durumda. Nisan’da da çok büyük bir olumsuz sürpriz yaşanmazsa gidişat iyiye gidecek gibi. Gözler şimdi her zaman olduğu gibi 15 Nisan’daki kredi faiz oranlarında. Döviz kurları, ÖTV-KDV baskısı derken rekordan rekora gitmenin keyfini çıkartmaya çalışan bir otomotiv sektörü var karşımızda. Ama hepsi “Ankara ile ilişkilerde” her türlü olumlu-olumsuz sürprizlere açık. Bu arada elektrikli otomobil satışları da o konuda yapılan alt yapı yatırımları da bence çok olumlu ilerliyor. Bu “pozitif” havaya umarım nazar değmez…

OGD GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) pandemi nedeniyle ertelenen Olağan Genel Kurul Toplantısını geçen hafta gerçekleştirdi. Ufuk Sandık tekrar başkan seçilirken, Sandık’ın listesinde bulunan Aslan Batur, Bahadır Bektaş, Doğan Kabak, Serkan Kalkavan, Mehmet Ali Kantarcı ve Koray Kodal yönetim kurulunu oluşturdular.  Kurucuları arasında bulunduğum OGD’nin yeni yönetimine başarılar diliyorum.