ÖYLE Mİ YOKSA BÖYLE Mİ?

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanımız proje kapsamında 15 bin müzisyene maddi destekte bulunacaklarını duyurmuştu.

Sürecin en başına dönersek mart ayından beri müzisyenler, sahne sanatçıları, performans sanatçıları ve birlikte çalıştıkları ekiplerinin mağdur olduklarını artık duymayan kalmamıştır. Birçok müzisyen bu süreçte geçimini sağlayabilmek adına enstrümanlarını sattı veya başka meslek dallarına yöneldi. Çok üzüldük, hala da üzülüyoruz. Ülkemizde sanatın ve sanatçının hak ettiği değeri görmediğini, hiçbir güvencesi olmadığını düşünüyoruz bunda birçok kişi hem fikiriz.

Geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanımız proje kapsamında 15 bin müzisyene maddi destekte bulunacaklarını duyurmuştu. Bu hafta Meslek birlikleri üyelerinden fotoğraf ve video talep ederek müracatları sonucunda 3 ay boyunca bin TL ödeme alabileceklerini üyelerine duyurdu. Ben de bu gelişme ve detayları Popüler Müzik Sanatı Vakfı aracılığı ile takipteyim. Yardım bütçesi ve gereklilikleri açıklanınca tabi ki ortalık kızıştı, kızıştı da değişen ne oldu ya da olacak çok merak ediyorum.

90’ların en popüler gruplarında Ayna’nın solisti Erhan Güleryüz’ün Twitter hesabından yaptığı paylaşım dünden beri en çok konuşulanlar listesine girdi bile. Ben de bu paylaşımdaki izlenimimi köşemde değerlendirmek istiyorum. Sevgili Erhan Güleryüz 40 yıllık sanatçı olduğunu söylüyorsun, öncelikle sanatına sonsuz saygı ve hayranlık duyduğumu bilmeni isterim. Ama kendi ülkendeki Kültür ve Turizm Bakanının ismini bilmiyorsun.

Ben 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum sen bana video gönder ben sana bin lira vereyim diyorsun. Oldu olacak müzisyenleri dilenci konumuna sokuyorsun. Ortada bir terbiyesizlik varsa üzgünüm ama bu sizin yaptığınız terbiyesizlik. Sizin kadar 40 yılımı henüz müziğe vermedim yaşım kurtarmıyor, ama ben konservatuarda öğrenciyken sokak müzisyenliği de yaptım o zaman size göre ben sanatımı icra etmedim, “dilendim” öyle mi yani? Ya da mezun olduktan sonra ihtiyacım olduğu için küçük bütçeli sahnelere de gittim, o da mı dilenmek? Siz bir sanatçı olarak, koşulsuz şartsız kendini müziği adamış gençlere bu şekilde mi örnek oluyorsunuz? Sorun sizden video karşılığında bin lira ödenecek olması mı? Hep kendiniz, hep kendiniz başkalarını asla düşünmüyorsunuz değil mi? Evet bu bütçe yeterli değil, çok az ama bunu söyleme şeklide inanın bu değil. Tonmaister, ışıkçı, dekorcu, rodi, dansçı, aylardır işsiz ve o verilecek paraya ihtiyaçları var ve siz insanları zan altında bırakarak açıklama yapamazsınız! Bir kerede kendinizi düşünmek yerine azıcık empati yapın, bir kere...

Sevgi ve müzikle kalın!