ÖZBEKİSTAN'DA DEVLET TELEVİZYONU İLE MİLLİ EĞİTİM BAKANI ARASINDA MİNİ ETEK TARTIŞMASI

Gizem ŞENYURT 18 Eyl 2018

Gizem ŞENYURT
Özbekistan devlet televizyonlarından "Özbekistan 24 TV", geçen hafta yayınlanan bir programıyla eleştiri oklarının hedefi oldu.

“Uluslararası Basın Kulübü” isimli talk show programında kadın öğretmenlerin kıyafetleri konu yapıldı. Kadın öğretmenlerin mini etek giyerek öğrencilerin dikkatlerini dağıttığı ve dersi takip etmesini zorlaştırdığı iddia edilirken programa katılan konuklar, vücudu saran ve kısa kıyafetler giymenin kısırlığa bile varacak zararlı sonuçları olacağını savundu. Programdaki konuklardan biri olan Milli Eğitim Bakanı Sherzod Shermatov, üniforma kuralları getirilerek oluşabilecek sıkıntıların önüne geçilebileceğini söyledi. Programın yayınlanmasının ardından insan hakları örgütlerinin ifade ve basın özgürlüğü konusunda en kötü durumda olan ülkelerden biri kabul ettiği Özbekistan’da kamuoyu, büyük tepki gösterdi. Tepki gösterenler programı haksız ve gazetecilik ahlakına aykırı olmakla suçladı. Ayrıca, çocukların aldığı eğitimin kalitesiyle ilgilenen yetkililerin kadın öğretmenlerin kıyafetleri yerine Semerkant’taki ısıtma sistemi ve tuvaletleri olmayan okullarla ilgilenmesi çağrısı yapıldı.

Tepkilerin büyümesi üzerine Bakan Shermatov, sosyal medya hesabından kişilerin toplum önünde aşağılanmasının kabul edilemeyeceğini, öğretmenlerin kıyafetlerine karışmak yerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten sert bir açıklama yayınladı. Programın yapımcılarını öncelikli sorunları görmezden gelmekle suçlayan Bakan Shermatov, öğretmenlerin kıyafetleriyle ilgilenilmemesi gerektiğini söyledi.

Shermatov’un sosyal medya üzerinden eleştirilere yanıt vermesi ve eğitim sistemindeki eksikliklere değinmesi, iki yıl önce Özbekistan Cumhurbaşkanı olan Şevket Mirziyoyev’in açıklık ve hesap verilebilirlik ilkelerine göre yapmak için çaba sarf ettiği reformların parçası olarak görülüyor.

Sırbistan’ın eşcinsel başbakanı onur yürüyüşünde istenmedi

Balkan ülkeleri arasında eşcinsel olduğu bilinen ilk başbakan, Sırbistan’ın başbakanı Ana Brnabic. Seçim kampanyası sırasında Sırbistan’daki LGBT topluluğu tarafından çok desteklenen Brnabic, bu yılki onur yürüyüşünde istenmiyor. Geçen yıl seçilen Brnabic, aynı zamanda Sırbistan kabinesinin başına geçen ilk kadın siyasetçi.

2017’de Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşen onur yürüyüşüne katılan Brnbic’e yüzlerce insan eşlik etmişti. Seçilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen LGBT haklarında iyileştirme olmadığı, yeni yasaların hayata geçirilmesinde büyük sorunlar yaşandığı ve eşcinsellere yönelik saldırılarda azalma olmadığı söylenerek eşcinsel hakları grupları, Başbakan Brnabic’i bu yılki yürüyüşte görmek istemediklerini belirtiyor. Avrupa Birliği’ne tam üye olma yolunda yürüyen Sırbistan’da Ortodoks Hristiyanlık oldukça yaygın ve belli bir muhafaza kesim tarafından eşcinsel ve trans bireylere sık sık saldırı düzenleniyor, nefret suçu işleniyor.

Bir grup LGBT aktivisti, “Hayır de!” sloganı ile kampanya başlatarak siyasetçilerin onur yürüyüşlerine gelmemesini istedi. Kampanyanın göbeğinde ise şimdiye eşcinsel hakları için sergilediği performansla hayal kırıklığı yarattığını iddia ettikleri Başbakan Brnabic bulunuyor. 2017’deki onur yürüyüşünde konuşan Brnabic ise eşcinsel haklarının ancak enflasyon, emekli maaşları ve yaşam standartları gibi konular halledildikten sonra geliştirileceğini söylemişti. Her gün şiddet ve saldırı tehdidi ile yaşayan eşcinseller ise bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Sırbistan’da eşcinsel evlilik hala yasak. Son yapılan araştırmalar halkın yüzde 90’ının eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmemesi gerektiğine inandığını, yüzde 70’inin de partnerlerinin ölümünden sonra mirasına hakları olmadığına inandığını ortaya koyuyor.

Avustralya’da uyuşturucu krizi müzik festivalini tehdit ediyor

Avustralya’nın en büyük şehri ve New South Wales eyaletinin başkenti olan Sidney’de ünlü müzik festivali Defqon 1, soruşturma altına alındı. Dans müzik festivalinde gerçekleşen iki ölümün uyuşturucudan olduğu şüphesi üzerine devlet yetkilileri, festivali bir daha düzenlenmemek üzere kapatmayı düşünüyor. New South Wales polisinden yapılan açıklamada Defqon 1 festivalinin ardından 700 kişi uyuşturucuyla ilgili sebeplerden hastanelere başvurdu. Hastaneye yatırılan kişiler arasında üçünün durumunun kritik olduğu belirtiliyor.

Hayatını kaybeden iki kişinin de henüz 20’li yaşlarda olduğu ve kritik durumda hastaneye kaldırıldıktan sonra doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadığı açıklandı. Festival organizasyonunu yapan Q-Dance Australia firması, yetkililer ile tam bir işbirliği içinde olduklarını söyledi. Polis, aralarında reşit olmayan iki gencin de bulunduğu 10 kişiyi uyuşturucu temin etmek suçundan gözaltına aldı.

Defqon-1 festivali, 2009’dan bu yana Sidney’de düzenleniyor ve tekno, house ve trans müzik severleri buluşturuyor. Festivalin ilk düzenlendiği zamandan bu yana uyuşturucudan hayatını kaybeden iki kişi daha olduğu açıklandı.