PANDEMİ ONLİNE KİTAP SATIŞINA YARADI

Micheal KUYUCU 21 Mar 2021

Micheal KUYUCU
Türkiye Yayıncılar Birliği, kategorilere göre hazırladığı ve sektör verilerini içeren 2020 Türkiye Kitap Pazarı Raporunu açıkladı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, kategorilere göre hazırladığı ve sektör verilerini içeren 2020 Türkiye Kitap Pazarı Raporunu açıkladı. Raporda çok ilginç veriler var. Tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle Türkiye’de 2020 perakende kitap pazarının büyüklüğü yüzde 11,26’lık bir düşüşle 7.855 milyon TL’ye geriledi. 2020’de sesli kitap satışlarında ve dijital veri tabanlarına aboneliklerde artış yaşanırken, pandeminin en dikkat çeken getirilerinden biri ise online kitap satışlarında yaşanan artış oldu. 

Kişi Başına Düşen Kitap Sayısında Artış Var

2020 Türkiye Kitap Pazarı Raporuna göre geçtiğimiz yıl 433.213.632 adet kitap üretildi. 2020 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel sektörden satın aldığı ve kendi matbaasında bastığı ders kitapları, açık lise kitapları ve yardımcı kaynak kitaplarının toplam üretim adedi 184.200.000 oldu. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için ise Bakanlık ilk defa 17,5 milyon öğrenci için yardımcı kaynak kitap dağıtma kararı aldı. MEB’in bastığı kitaplarla birlikte toplam kitap üretimi 617.413.632 adet oldu. Bandrol dağıtımı ve satışını yapan YAYFED’in (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) açıkladığı toplam kitap üretiminde ilk üç ayda yüzde 30’lara varan artış, pandemiyle birlikte düşüşe geçti ve bir önceki yıla göre ancak yüzde 2,28 oranında artış yaşandı.

2020 yılında TÜİK’in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2020 Sonuçlarına göre nüfusun 83.614.362 olduğu ülkemizde, kişi başına düşen kitap sayısı 6,9’dan 7,3’e çıktı.

Online Kitap Satışlarında Rekor Artış

Pandemi sürecinde online satış kanallarından kitap alışverişi, önceki yıllara göre çok önemli bir artış gösterdi. 2006 yılında online kitap satışlarının kültür kitapları satışında yüzde 2,24 olan pazar payı, 2019 yılı sonunda yüzde 22,49’a çıkmıştı. 2020 Mart ayından itibaren pandemi nedeniyle yaşanan kısıtlamalar ve  kapanmalarla birlikte online kitap satış oranları kültür yayınlarında ve akademik yayınlarda yaklaşık yüzde 65,5’e yükselirken; yardımcı kaynak kitaplarında yüzde 20’lere yakın, ithal dil eğitimi ve kültür-sanat kitaplarında ise yüzde 35 olarak gerçekleşti. Genel olarak yayıncılık sektörünün satışlarının yüzde 36,17’si ise online olarak gerçekleşti.

Dijital Yayınlara Pandemi Rağbeti

Pandemide sesli kitap, e-kitap ve dijital yayınlarda da ciddi bir artış oldu. 2020 yılında pazar paylarında pandemiyle birlikte artan sesli kitap satışları, ilk defa pay olarak yüzde 1,10 oranında  gelişme gösterdi. Ayrıca ilk defa bu yıl dikkatli ölçümlerle gerek eğitimde gerekse yüksek eğitimde ve üniversite kütüphanelerinde dijital veri tabanlarına aboneliklerle birlikte pazarın payı yüzde 10,19 oranına çıktı.

Sezen Aksu Klasiği Düet Oldu

Ceren Gündoğdu ve oyuncu Özgür Çevik, Sezen Aksu klasiklerinden “Tutsak” adlı şarkıyı coverladı.  Şarkının prodüktörlüğünü Arel Koray Nalbant'ın üstlendiği “Tutsak”, elektronik bir modern düzenleme ile dinleyenlerin karşısına çıkıyor. Daha önce Broadway’in en uzun soluklu 15 eserinden biri olan “Damdaki Kemancı” müzikalinde partner olarak izlediğimiz ikili, bu şarkıda da aralarındaki uyumu son derece hissettiriyor. Ceren Gündoğdu ve Özgür Çevik’in oyunculuklarıyla göz doldurduğu şarkının video klibi ise Onur Cabi ve Kenan Kara yönetmenliğinde çekildi. “Tutsak” müthiş bir şarkı. Bu şarkıyı bu ikiliden dinlemenizi tavsiye ediyorum.

Ece Seçkin’in Yastığı Şarkı Oldu

Ece Seçkin, tüm detaylarıyla birebir ilgilendiği, uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığı "Yastık" isimli şarkısını geçen Cuma günü dijital müzik platformlarına sundu. Yeni projesinde neredeyse tüm ekibinde değişikliğe giden ve kabuk değiştiren Ece Seçkin, yenilenen görünümüyle şarkının soundu ve video klibi ile yaşadığı bu değişimi sundu.

Sözü ve müziği Emrah Karakuyu'ya, düzenlemesi ise Tanerman'a ait olan “Yastık” şarkısının klip çekimi için Said Dağdeviren ve İdil Dizdar yönetmenliğinde kamera karşısına geçen Ece Seçkin, farklı soundu ve yenilenen tarzı ile bir kez daha iddialı bir çalışma ortaya koyuyor. Ece Seçkin iyi işlere imza atıyor, trend bir kız. Özel hayatında da dikkatli, bence adım adım yükselse de emin adımlarla yükseliyor.

"Orta Zekalılar Cenneti" Yeni Baskısıyla Piyasada

Zülfü Livaneli’nin, ilk kez 1991 yılında yayımlanmasına rağmen hâlâ güncelliğini koruyan kitabı “Orta Zekâlılar Cenneti”, 2010 yılında yayımlanan “Sanat Uzun, Hayat Kısa”dan derlenen yazılarla birlikte İnkılâp Kitabevi’nden çıkan yeni baskısıyla yayınlandı.  Livaneli kültürel ve siyasal yozlaşma atmosferini analiz eden denemeleriyle okurlarını toplumsal kalite, iyilik-kötülük, hak-haksızlık, ahlak gibi pek çok kavram üzerine düşünmeye teşvik ediyor. 

İlk yayımlanışının üzerinden geçen zamana rağmen “orta zekâlı”ların genişleyen alanını ve yozlaşan toplum değerlerini hâlâ net bir şekilde anlatan “Orta Zekâlılar Cenneti”, insan soyunu türlü dertlere sürükleyen muktedir “orta zekâlı”ların hikâyesini Zülfü Livaneli’nin sürükleyici anlatımıyla aktarıyor. Zülfü Livaneli, pek bilgili olmasalar da kurnaz ve uyumlu olarak hayatın her alanına sinen “orta zekâlı”ları, eleştirel bir yolculuğa çıkarıyor. 

Karnavalın ilk Rengi : Yeter ki Sen İste

Berkay, sevenlerini bu defa “Yeter Ki Sen İste” adını verdiği yeni şarkısı ile selamladı. Söz yazarı ve besteci kimliği ile her  zaman zirveye oynayan Berkay, her projesinde olduğu gibi bu projesinde de geleneği bozmadı ve bu şarkısının da prodüktörlüğünü kendisi üstlendi.

Sözü Cumhur Çiğci ve Berkay Şahin, müziği İsmet Taşçeşme ve Berkay Şahin düzenlemesi ise Serhat Şensesli imzası taşıyan “Yeter Ki Sen İste”yi 2021 yazına özel hazırladığı “Karnaval” adını vereceği  albüm öncesi müzik severlere sürpriz olarak armağan eden Berkay tüm günlerini stüdyoda üretimle geçirmeye devam ediyor. Ben Berkay’ın müzikal çizgisini beğeniyorum, yeni albümü “Karnaval’ın da iyi bir albüm olacağına şüphem yok.  Avrupa Müzikten yayınlanacak olan bu albümünü dört gözle bekliyorum.

Zehra Yeni Rekorlar Peşinde 

"Cennetten Çiçek" ile 8 ayda 200 milyon izlenmeyi geçip Türkiye rekoru kıran Zehra, Özdemir Erdoğan’ın Türk sinemasına damga vuran nostaljik şarkısı "Gurbet"i coverladı.  Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle yayınlanan şarkının prodüktörlüğünü Erol Köse, aranjesini Alper Atakan yaptı. "Söyleyin Memleketten Bir Haber Mi Var" dizeleri ile hafızalara kazınan şarkı Kemal Sunal’ın "Kapıcılar Kralı" filmi ve birçok filmin tema müziği olmuştu. Zehra’nın kendine has tarzı ile yorumladığı "Gurbet" dinleyicilerden tam not aldı. Zehra, yeni şarkısı için, "Gurbet ile ‘Cennetten Çiçek’ şarkısının rekorunu kıracağım" diye konuştu. 

Sertab Erener Klasiğine Rock Cover

90'ların hiti “Gel Barışalım Artık” genç yorumcu Hazal Tahtacı yorumuyla bir pop-rock şarkıya dönüştü. Şarkının orijinal düzenlemesini yapan Turhan Yükseler, 2021 model dokunuşuyla şarkının enerjisini bambaşka bir noktaya taşıdı. Sözü ve müziği Sezen Aksu'ya ait olan şarkı Turhan Yükseler’in kaliteli düzenlemesi ve Hazal Tahtacı’nın başarılı yorumuyla adeta yeniden doğdu. Ben şarkıyı çok beğendim,  önceki versiyonun üstünde bir versiyon oldu. Şarkıya Turhan Yükseler, İsmail Soyberk, Mert Türkmen, Gültekin Kaçar ve New World Strings Yaylı grubu gibi önemli müzisyenler katkıda bulundu.