PANDEMİDE ANNE OLMAK

Yonca ORTAN 10 May 2021

Yonca ORTAN
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anneler günü pandeminin gölgesinde kutlanacak.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anneler günü pandeminin gölgesinde kutlanacak. Günlük yaşam düzenini, çalışıyorsa iş düzenini sürdürürken bir yandan da çevresini mutlu etmek için çabalayan annelerin pandemi sürecinde taşıdıkları yük çok daha ağırlaştı.

Evlatlara tavsiyeler

Ev işleri, yemek, temizlik, KOVID-19 önlemleri derken özellikle bu süreçte annelerin stresine ortak olmalı, onlara yardımcı olmalıyız. Evden çalışan, yani her zaman ulaşılabilir olan, iş saatleri içerisinde de yardıma koşması beklenen anneler ise bu süreçte ev ve iş dengesini kurmakta zorlandıklarından çok daha fazla stres yaşıyor. Gelecek kaygısı, KOVID-19 endişesi, rutin iş veya evle ilgili sorumluluklar, aile içerisindeki olumsuz iletişim annelerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Annelerin yükünü biraz olsun hafifletmek için annenizin duygularını anladığınızı, yorgun olduğunda yardımcı olmak için gönüllü olduğunuzu hissettirmeniz bile onu çok mutlu edecektir. Evdeki günlük ya da haftalık işlerin neler olduğu belirleyebilir, tüm aile üyelerine paylaştırılacak yaş düzeylerine uygun görevlerle de annenize yardımcı olabilirsiniz.

Annelere tavsiyeler

Pandemi sürecinde çalışan anneler, yoğun bir günün ardından eve geldiklerinde yemek, düzen gibi sorumluklarla da karşı karşıya kalıyorlar. Evin ihtiyaçları tabii ki önemli fakat kendinize ayıracağınız küçük molalar sizi oldukça rahatlatacak. Ruh ve beden sağlığınız için kendinize her gün 15-20 dakika da olsa özel zaman yaratmalısınız.

Çocuklarla geçirilen zamanı keyifli hale getirin. Pek çok anne işten eve geldiğinde birlikte olunmayan zaman için suçluluk duyabilir. Bu zamanı telafi etmek için de çocuklarla daha çok vakit geçirmek isteyebilir. Bu durum zorunluluk olduğunda ise ne yazık ki sürekliliği olmuyor ve çocuklar anne-babalarının onlarla istemeyerek oyun oynadığını rahatlıkla anlayabiliyorlar. Çocuklarınızla geçirilen zamanı kendiniz için de keyifli hale getirebilirsiniz. Sizin de keyif alabileceğiniz, günün yorgunluğunu atabileceğiniz basit, çok kısa ve keyifli etkinlikler ve oyunlarla hem aile bağlarınızı güçlendirebilir hem de günün stresini atabilirsiniz. 

Çocuğa iş saatleri içerisinde her istediğinde onunla oynanamayacağı açıklanmalı. Evden çalışan annelerin bir yandan çalışırken, bir yandan da ev düzeni ve çocukların düzenini sürdürmeleri oldukça zor. Çocuklar ise annelerini evde gördüklerinde onlarla her ihtiyaçları olduğunda iletişim kurmak isteyebilirler. Evden çalışan anneler çocuklarına çalışma saatlerini, çalışırken rahatsız edilmek istemediklerini açıklamalılar. Annenin çalışma saatleri içerisinde de çocuğa yaşına uygun olacak şekilde içinde çeşitli etkinliklerin bulunduğu küçük bir günlük plan hazırlanabilir. Çocuğunuzun ve sizin mola saatleriniz, dinlenme saatleriniz ortak olabilir. Çocuğunuza iş saatleriniz içerisinde her istediğinde onunla oynayamayacağınızı, yanına gidemeyebileceğinizi hatta size seslenirken ona cevap bile veremeyebileceğinizi ve sebebini net bir şekilde açıklamanız çok önemli. 

Çocuklara zorlayıcı olmayan görevler verin. Hayatınızı kolaylaştırmak için çocuklara görevler verilebilir. Çünkü çocuklar görevleri, başardıklarındaki o gururu severler. Çocuğunuza oyuncaklarını toplama, odasını temizleme, eşyalarını düzenleme yerleştirme gibi zorlayıcı olmayan görevler vererek hem eğlenmesini sağlayabilir hem de üzerinizdeki yükü hafifletebilirsiniz. 

Ruh sağlığı için iş ve özel yaşantı arasındaki sınırları koruyun. Ruh sağlığı için iş ve özel yaşantı arasındaki sınırları korumaya ve doğru zamanda doğru şeye odaklanmaya özen gösterilmesi önemli. Yarım kalmış işlerinizi, problemlerinizi, masanızda sizi bekleyen dosyaları evin dışında, kapının ardında bıraktığınızdan emin olun. Aynı şekilde iş yerinde de evdeki sorumluluklarınıza odaklanmak yerine iş saatinde işinize odaklanmaya gayret gösterin. 

Sağlık çalışanı anneler

Salgının başından bu yana gece, gündüz hastanelerde hayat kurtarmak için fedakarlıklarıyla öne çıkan sağlık personeli, bulaş riskini engellemek adına ya ailelerinden ayrı yaşamayı tercih etmek zorunda kalıyor ya da aynı evin içinde izole bir yaşam sürdürüyor. Özellikle de sağlık çalışanı annelerin her iki durumda da evlatlarına olan özlemleri katlanarak artarken, bu özlem Anneler Günü'nün gelmesiyle iyice gün yüzüne çıkıyor. Son iki senenin anneler günü en çok da onlar için anlamlı oldu.

Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutlarken bu yüzyılın felaketi pandemi belasının da son bulmasını dilerim.