PARA POLİTİKALARINDAKİ RALLİ

Serpin ALPARSLAN 01 Şub 2019

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Piyasa beklentisini hatırlıyor musunuz?

Off çok yüksekti.

Her kafadan bir ses yükseliyordu. Herkes piyasalar çok kötü olacak, battık bittik dese de enflasyon rakamlarını görünce çok şaşırdık. Ben bile inanmıştım ne yalan söyleyeyim

Gıda enflasyonu yüzde 20’lerde seyrederken hissedilen rakamlar ise gerçekten büyük ralli yapmıştı.

Ancak beklentilerin çok altında bir açıklama Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan geldi.

Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 14.6 olduğunu açıkladı. 

Raporda, alt yüzde 11.9 üst ise yüzde 17.3 olduğunu gördük.

Çetinkaya, enflasyonda  sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini belirterek, hatta ihtiyaç durumunda ek sıkılaştırma yapabileceklerini dile getirdi. 

Peki bu politikalarda özellikle enflasyon raporuna etkin düşüşe neden olan ise petrol ve ithal fiyatlarındaki dövize bağlı gerileme vergi indirimleri iç piyasada mal ve enerji gruplarının enflasyonu zayıflatan nedenlerin başında yer aldı.

Küresel enflasyon son çeyrekte geriledi.

Ancak işsizlik oranlarının artmasıyla iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama gözden kaçmayacak noktaya ulaştı

Sadece değişmeyen tek hareket gıda enflasyonunda oldu.

Dün yapılan ABD Merkez Bankası Fed raporunda ise faiz artırıma gitmedi. Buna göre federal fonlama faizi 2.25 – 2.50 aralığında kaldı. 

Peki doların tepkisi ne oldu?

Gün içinde en yüksek 5.32 oldu ancak TCMB açıklamasıyla 5.26 kadar gevşedi aşağıya doğru seyri devam edecek gibi. Doları zayıflatan en etkin konu ise ticaret müzakereleri oldu.

Dün ABD Başkanı Donald Trump, Çin'le ticaret müzakerelerinin 'iyi gittiğini' söylese bile “(Çin) Devlet Başkanı dostum Şi Cinping ile görüşüp uzlaşmadan nihai bir anlaşma olmayacak” demesi halen elinde fitille dolaştığını gösteriyor.

Çünkü Trump 1 Mart'ta Çin ürünlerinin gümrük vergilerinin yüzde 25 artacağını hatırlatarak, gözdağı verdi. 

Borsadaki ralliye bakalım;

Ocak ayının ilk haftasında 88 bin ile başlayan Borsa 16. yükselişle geldi. Borsa İstanbul’da 101 bin seviyelerinden 104 bin seviyesine hızlıca çıktı. Ralli getirisi ise yüzde 19’a ulaştı. İşte bu hareket yabancı yatırımcının daha da ilgisini çekerek zarara uğramış pozisyonlara kara çevirmişlerdi. Özellikle yatırım finansman şirketi 1.44 milyar TL hisse piyasasından alım yaparken, Credit Suisse 745 milyon TL totalde 2.06 milyar TL’ye ulaşarak alım yapmaları Borsa’da olumlu hava ile ralliye sebep oldular.