PARA ŞİŞKİNLİĞİ

Serpin ALPARSLAN 04 Oca 2019

Serpin ALPARSLAN
Diğer adıyla enflasyon…

Nereye baksam konu enflasyon… 

Bu yılın yeni hikayesinde, petrol fiyatlarındaki geri çekilmeleri ile döviz ve dolayısıyla enflasyon beklenti üzerindeki tahminlerin altında seyrettiğini gördük.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılın son verilerini açıkladı. ÜFE'de yüzde 46'lardan 33'lere, TÜFE'de ise yüzde 25'lerden 20'ye doğru gerileme oldu. 

Bizdeki en büyük sorun gıda enflasyonunda yaşanmakta. Gıda enflasyonu Aralık'ta yüzde 25.66'dan yüzde 25.11'e gerilerken çekirdek enflasyon yüzde 19.53 oldu.

Tabii gıda enflasyonun yanı sıra diğer önemli sektörlerdeki düşüşler ise sanayi dört sektörün (yüzde 2,46 madencilik, taş ocakçılığı, imalat sanayi yüzde 1,56, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 8,47) değişimleri ile düşüş gösteren diğer alt sektörler yüzde 22,56 ile ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde oldu.

Ülkemizin ekonomik büyümenin göstergesi olarak bilinen imalat sanayinin performansı Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık ayında 44,2 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek sektörün ne kadar yavaş ilerlediğini yukarıdaki TÜİK verilerine göre de bunu görmüş olduk.

20 Eylül 2018 tarihinde Bakan Albayrak tarafından "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP), en büyük kazanım sanırım Asgari ücret zammı 2019 yılı için 2 bin 20 TL olarak yaşandı.

2019 yılındaki para şişkinliği mücadelemizi sepette en çok yer alan gıda konusunda üretimi artırarak, çiftçimizi teşvikler ile güçlendirerek gençlerimizi yeni teknoloji alanlarını geliştirip, yetiştirerek iç piyasayı güçlendirmiş oluruz.

İçinizden teknolojinin gelişmesiyle tarım alanlarının çehresi tamamen değişti diyebilirsiniz.  

Şimdilerde teknoloji devlerinin BulutT iş çözümleri arasında yer alan M2M servisleri, ile tüm üreticilere teknoloji adına ciddi kolaylık sağlıyor, ısı takibinden hastalık önleyici alarm sistemlerine kadar, sulama sistemlerinden don, kuraklık ve izinsiz giriş sistemlerine kadar fayda sağlıyor.

Öyle ki; büyükbaş hayvanların adım sayısından mutlu veya kızgınlık dönemi yani psikolojik takip sistemlerine kadar teknoloji kullanılıyor.

Bunun faydası nedir diye sorabilirsiniz

Elbette büyükbaş veya küçükbaş hayvanlardan aldığınız ürün verimi ile kalitesini gömüş olursunuz.