PAZARLA BERABER MORALLER DE DARALIYOR!

Ahmet ÇELİK 11 Haz 2018

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Aylardır otomotiv pazarında işlerin pek de iyi gitmediğini yazıyoruz. Aylık ve yıllık satışlarda geçen yıla göre yapılan değerlendirmelerde hep bir azalma söz konusu.

Döviz-kur değişimleri sektör yöneticileri için kabus haline dönüştü. Herkes “seçime” endekslenmiş durumda. Otomotiv yöneticilerine “hal-hatır” bile sorulamıyor. “Seçimden sonra bakarız” deniyor. Ama bu dönemde özgüveni olan biri çıkıyor ve “hayat devam ediyor” diyerek çok ama çok büyük bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Geçen hafta Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’ın Intercity İstanbul Park’ta düzenlediği basın toplantısındaydım. Sayfada haberini okuyacağınız “VFest”in ilk bilgilerini verdi. Beni ilk ilgilendiren konu bu otomobil festivalinin maliyeti idi; ve onu sordum. Ak büyük bir açık yüreklilikle şunları söyledi: “Bu çok büyük bir organizasyon. İlk 2-3 sene bu işten kar edeceğimi sanmıyorum. Ama bu süre zarfında da ne kadar zarar edeceğimi açıklamak istemiyorum”. İkinci merak edilen konu da bu süreçte hangi marka ve kuruluşların bu etkinliğe sponsor olacağı idi… Ak yine kendine özgü bir özgüven üslubu ile “Ben bir yola çıktım bu süreçte yanımızda kim olur, kim olmaz bilemiyorum? Bu işin altından kalkabilecek bir gücümüz var”. Ardından da otomotiv sektörünün şu an içinde bulunduğu moral ortamı konuşuldu. Vural Ak da bu konuda “Hayat devam ediyor. Seçimlerden sonra ne olması bekleniyor. Yine araçlar satılacak, yine işler devam edecek.” açıklamasında bulunuyor… Evet, pazarla beraber morallerin de düşüş gösterdiği bu ortamda Vural Ak’ın bu çıkışı bence önem taşıyor. Ki bu Vural Ak, Intercity Filo Kiralama şirketi ile her yıl otomotiv sektöründen ciddi alımlar yapan, aldığı otomobil sayısı ile markaların Pazar paylarını değiştirebilen bir isim… Şirketi Intercity için yıllık yaklaşık 20-22 bin adet otomobil alan bir isim Vural Ak… Bu arada kendi içinde keyif otomobilleri alıyor. İşte dünyada sayılı olan bu araçların hepsini bu etkinlikte de gözler önüne serecek… Şu an otomotiv sektörüne kattığı değer açısından sektörün en etkili isimlerinin başında geliyor. “VFest” onun adının baş harfini oluşturuyor. Ama şu morallerin sıfıra indiği şu dönemde yarattığı bu “otomobil festivali coşkusu”yla çok fazlasını hak ediyor. Otomotiv sektöründeki herkesin “VFest”in içinde bir şekilde yer alması gerekiyor. Bence aslı destek bu gibi zamanlarda yapılan destektir…

TOSFED’e ağır sözler!   

Vural Ak basın toplantısının son bölümümde TOSFED’e yani Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’na da ağır eleştirilerde bulundu. TOSFED için “utanç verici bir organizasyon” diyen Ak “Şu ana kadar gelen en kötü federasyon” tanımlamasını da kullandı. TOSFED başkanı Serkan Yazıcı’yı seçimler aşamasında çok destekleyen Vural Ak, bu soru üzerine de tek kelime ile “aldanmışım” ifadesini kullandı. Vural Ak’a bu konuda bir dizi soru sordum ancak yurt dışında olduğu için ayrıntılı yanıt veremedi. Haftaya haberin tüm detaylarını ve “ne oldu ve nasıl bu duruma gelindiğini” bu sayfada okuyacaksınız. Tabii TOSFED’e de söz hakkı vereceğim.