PICK-UP SAVAŞLARI!

Ahmet ÇELİK 16 May 2016

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Önce Toyota Hilux ile rest çekti. Ardından Nissan Navara ile bu resti görürken çıtayı daha da yukarı koydu. Şimdi Ford Ranger tüm marka iddası ile pick-up pazarında rekabetin fitilini ateşledi.

Önce Toyota Hilux ile rest çekti. Ardından Nissan Navara ile bu resti görürken çıtayı daha da yukarı koydu. Şimdi Ford Ranger tüm marka iddası ile pick-up pazarında rekabetin fitilini ateşledi. Geçmiş yıllarda  sadece ”ticari araç” statüsünde olan pick-up pazarı şimdi şehire indi. İşte bu inişle de birlikte rekabet büyüdü. Aslında 10 bin adetlik bir pazar bu. Ama sektör yöneticileri ”hem dağda hem şehirde” pazarlamasıyla bu pazarı büyütme amacındalar.  Dikkat ederseniz hepsinin reklamı hemen hemen aynı. Offroad koşullarından şehrin trafiğine inilen ve her yol şartlarında kullanılan araçlar… İş böyle olunca artık şehrin dışında yaşayan insanlar için de pick-up’lar iyi bir alternatif oluşturuyorlar. Toyoa, Nissan ve Ford geçmişlerinde pick-up satış başarısı olan markalar. Şimdi eskiye oranla daha hırslı ve iddialılar. 2016 yılı tüm segmentlerin dışında pick-up segmentinde de önemli bir rekabete hazır. Bu aşamada kendini hedef kitlesine daha iyi ifade eden, daha iyi pazarlama çalışmaları yapan modeller ön plana çıkacak. Ne diyelim, yıl sonunda sonuçlara bakacağız. İyi olan kazansın…

SKODA FABRİKA&MÜZESİ

Geçen hafta Skoda Türkiye Genel Müdürü Tolga Senyücel, yöneticiler ve bir grup basın mensubu ile Skoda’nın Prag’daki fabrika gezisindeydim. Açık ifade etmeliyim ki; 20 yıllık otomobil gazeteciliğimde sevmediğim tek etkinlik fabrika gezileridir. Gezdirirler, fotoğraf çektirmezler ve sizi hiç bir zaman işinize yaramayacak gereksiz rakamlarla bilgilendirirler. Ama bu kez öyle olmadı. Diyebilim ki; mesleki hayaımın en bilgi ve keyif dolu fabrika ve müze gezilerinden biri oldu. Skoda Müzesi’ndeki Skoda Superb’in ilk modeli beni çok etkiledi. Bu yıl OGD tarafından ”Yılın Otomobili” seçilmesinin ardındaki tarihi mirası görmek bu birinciliği benim gözümde daha  anlamlı hale getirdi.  Ayrıca 100 yıl önce yapılan araçlarla atılan nostaljik tur ise gerçekten tüm otomobil gazetecilerine inanılmaz hoş saatler geçirtti.  Müze ve Fabrika gezisiyle Skoda’yı hem geçmiş tarihi mirasını görmek; hem de şimdiliki gelişimini değerlendirmek açısından çok önemliydi. Skoda dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de gözle görülür önemli gelişmeler sağlıyor.