PİYASA DOSTU

Serpin ALPARSLAN 24 Tem 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Para politikalarının rotası yeniden oluşturuluyor.

Ekonominin patronu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın G20 zirvesi yolunda meslektaşlarımıza yaptığı açıklamalar kafamdaki daha önceden oluşan pek çok soru işaretini de giderdi. İç sesimin ilk ifadeleri "genç ve dinamik bir ruh geliyor" oldu.

Etkilendiğim en önemli nokta “Bu dönem bu iletişimin en kritik anahtar kelimesi “uyum” olacak sözleri ve "herkesin aklına ihtiyacı olduğunu belirtmesi" oldu. Akademik camia, ekonomi yazarları, akademisyenler, özel sektör temsilcileri.. Medyadaki isimleri periyodik toplantılarla dinleyeceğini belirtti bakan. "Herkesin aklını kullanmak lazım, akıllı olan aklını daha akıllı olan başkalarının da aklını kullanır.” ifadesi son derece çarpıcıydı. 

Meslektaşlarımızın aktardığı, "Biz piyasayla kavga ederek değil, kazan kazan ilişkisine dayalı hep birlikte bir güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız. Bakanlığımız döneminde hiçbir zaman bize bağlı konularla ilgili piyasanın gerisinde olmayacağız. Piyasanın önünde olacağız." ifadeleri, BDDK, SPK, Hazine ve Maliye başta olmak üzere, ekonominin sac ayaklarına yönelik somut gelişmeler yaşanacağının altının çizilmesi, "Arzu ettiğimiz koordinasyon ve etkinliğin sağlanmasına yönelik adımlar atılacak. Kararname ve yasal düzenlemeler ile bu süreci tamamlayıp, 3 aylık bir süreçte yeni fotoğrafı ortaya koyacağız" sözleri ve de yeni OVP’nin eylülden önce açıklanacağının kaydedilmesi.. Tabii ki, enflasyonda hissedilir iyileşmeyi sağlayacaklarına vurgu yapılması.. 

Hepsi piyasalar açısından son derece önemli.. 

Çünkü tüm uzmanların hem fikir kaldığı temel nokta, piyasaların doğru ve güven veren iletişime ihtiyacı olduğu gerçeği..

Nitekim açıklamalar sonrasında kur önce 4,78’e dün de 4,7460’a geriledi.

Bugün yapılacak PPK toplantısı son derece önemli. Minimum 100 bp faiz artışı yapması bekleniyor. 

Ancak şunu belirtmeden geçmemek gerekiyor, piyasanın önemli aktörleri ve uzmanlara göre, "veriler ve özellikle banka mevduat faizleriyle Merkez Bankası’nın bankalara fon sağlamakta uyguladığı faizlere bakıldığında Merkez'in bir faiz artırımı yapması bu aşamada gerekli görünmüyor."

Bir diğer taraftan piyasalarda durum geçtiğimiz haftaya nazaran daha iyi.. Hatırlayacaksınız, geçen hafta FITCH’in not düşürmesiyle piyasalar daha temkinli yaklaşarak hatta ve hatta kötü haberler almaya ve Dolar/TL yükselmeler devam ederken Moodys , Türk bankalarının takipteki kredilerinin artacağını ve bunun kredi notu için negatif olacağını” açıklamıştı. Salı günü Borsa’da 2 büyük yabancı yatırımcının alımları başladı ve çarşamba günü “Rahip serbest bırakılmadı” haberi geldi. O gün "92 bin üzerine çıkmak için güçlü bir alıcı gerekiyor" dedik. Ve perşembe - cuma günü o alıcılar gelince endeksi 94,000'e taşıdılar.

Bugün PPK toplantısından faiz kararı çıkabilir benim tahminim politika faizinin yüzde 17.75'ten yüzde 18.75'e yükseltmesi yönünde.  

Umarım bundan böyle Piyasa dostluğu devam eder.