​PİYASALARIN DİLİ

Serpin ALPARSLAN 27 Nis 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 39 yaşındaki Emmanuel Macron'un 8.4 milyon yani tüm oyların %24'üne tekabül eden bir oy ile Le Pen'in önüne geçmesi Euro bölgesindeki piyasalarda ciddi bir gelişmeyle olumlu yönde değerlendirilmekte.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 39 yaşındaki Emmanuel Macron’un 8.4 milyon yani tüm oyların %24’üne tekabül eden bir oy ile Le Pen’in önüne geçmesi Euro bölgesindeki piyasalarda ciddi bir gelişmeyle olumlu yönde değerlendirilmekte.

Yapılan anketler sonucu 2.tur da ise yarışmanın Macron tarafından galibiyeti nerdeyse ilan edilmiş gibi.

Ancak Marcon arkasında basın ve kaybedenler kulübü (kaybeden siyasetçiler) olduğu kadar, Le Pen’in arkasında ise Trump desteğini söylediği “Her şey Fransa için” slogandan da anlaşılıyor.

Trump, hatırlarsanız “Her şey Amerika için” demişti.

Neyse…

Fransa için her şey bitmiş değil, tabii 7 Mayıs’ta kimin kazanacağı belli olacak. 

Ancak beni en çok ilgilendiren kısmı bu liderlerin Türkiye’ye bakışı.

Macron’un bizi zorlayacağı aşikar, özellikle Ermeni meselesi ve AB müzakereleri açısından ülkemize bakışı son derece olumsuz olsa bile gelişen ülkeler açısından olumlu bir görünümde olabilir.

Piyasaları zorlayan diğer unsur ise fırtına öncesi sessizliği yaşayan K.Kore- ABD gerginliği diyebilirim. K.Kore’nin ABD’nin uçak gemisini batırmakla tehdit etmesi tansiyonu artıracaktır.

Arabuluculuk dünyanın her yerinde kabul görmüş bir roldür. Bu rolü üstlenen ise Japonya nasıl bir strateji ile sahneye çıkacak hep birlikte göreceğiz.

ABD Başkanı Trump’ın vergi reformu açıklamaları piyasalar açısından pozitif olarak yorumlandı. 

Son olarak yurtiçinde önemli bir gelişme ise TCMB toplantısından çıkacak olan faiz kararının Türk Lirası üzerinde ciddi yön vereceğini unutmayalım.  

İşsizlik verileri ile enflasyon ve akabinde reel sektörün güven endekslerinin ekonomiye katkısının ana kırılma noktası15 Temmuz süreci olarak görünse bile 2015 yılındaki küresel ekonomi savaşın tam da yörüngesinde olduğumuzu belirtmek isterim.

Bu arada her hükümet döneminde kabine revizyonlarına giden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), şimdilerde yine aynı revizyonu yapacaktır. Kabine revizyonu da bizi piyasalar açısından pozitif etkileyeceğini, yeni bir Türkiye hikayesiyle fiyatlanmaya başladığını da belirtebilirim.