RADYONUN YAPAMADIĞINI ARTIK DİJİTAL MEDYA YAPIYOR

Micheal KUYUCU 14 Şub 2021

Micheal KUYUCU
Bigo ortalığı yıkarken bir baktım ki yeni bir uygulama daha ortalığı yakıp kavuruyormuş.

Son bir iki yılda dijital dünyada müthiş yenilikler çıkıyor. Neredeyse her altı ayda bir yeni uygulama adı duyuyorum. İnsanlar bu uygulamalara ciddi talep gösteriyorlar. Mesela pandemi döneminin yıldızı parlayan uygulamalarından biri Bigo oldu. Bigo’ya ünlü ünsüz herkes abone oldu. Bu uygulamaya giriyorsunuz muhabbet ediyorsunuz ya da aklınıza gelen orijinal, değişik bir şeyler yapıyor, kameranızı açıyorsunuz, izleyenler de sizin yaptıklarınızı ve söylediklerini beğeniyorsa size para anlamına gelen fasulyeler yolluyorlar. Para kazanıyorsunuz. Küfür yasak, pornografik görüntüler yasak. Yani bir oto kontrol de var. Erotik dans yapanından tutun da yazarına kadar herkes bu platforma girdi.

Yeni trend Clubhouse

Bigo ortalığı yıkarken bir baktım ki yeni bir uygulama daha ortalığı yakıp kavuruyormuş. Uygulamanın adı “Clubhouse”. Hemen üye oldum ve incelemeye başladım. Uygulamanın en büyük farkı ya birinin sizi davet etmesi lazım ya da üye olmak için sizin başvurunuzun sonuçlanmasını beklemeniz lazım. Eğer bilinen biri veya ünlüyseniz üyelik başvurunuz daha hızlı kabul ediliyor. Ben de başvurdum, hemen kabul edildi. Beş dakika bile sürmedi. Neye göre kabul ediliyor, sizi nasıl anlıyorlar bir fikrim yok. Uluslararası bir uygulama, henüz çok yeni. 2020 yılının Nisan ayında açılmış. Alpha Exploration Co. adlı firma geliştirmiş. İlk yatırım miktarı 12 milyon dolar. Uygulama Nisan ayından Aralık ayına kadar 600 bin abone toplamış. Bu başarı, uygulamanın piyasa değerini 100 milyon dolara çıkartmış. 2021 yılının Şubat ayında ise Clubhouse’nın piyasa değerinin 1 milyar dolar olduğu açıklandı. Uygulamanın Şubat ayına kadar Çin’de de kullanılabilmesi onun piyasa değerinin artmasında önemli bir rol oynadı. Ancak Clubhouse 8 Şubat günü yani geçen hafta Çin’de yasaklandı.

Nasıl çalışıyor?

Clubhouse inanılmaz bir uygulama. Abone oluyorsunuz, sonrasında tıpkı Twitter ve Instagram gibi insanları “follow” yani takip ediyorsunuz. Uygulamada “oda”lar var. Siz dilerseniz bir konu belirleyip bir oda açıyorsunuz. Ya da başkalarının açtığı odalara giriyorsunuz. Eğer siz bir oda açtıysanız, bu odada seçtiğiniz bir konu ile ilgili sizi takip eden veya o odaya girerek konu hakkında muhabbet etmek, fikir paylaşmak isteyenlerle buluşuyorsunuz. Siz hesap ve o sohbet odasını açan kişi olarak moderatör oluyorsunuz ve dilediğiniz kişiye söz vererek onun o odanın konusu ne ise, o konuda fikrini anlatmasına izin veriyorsunuz. Böylece muhabbet artıyor. Görüntü yok. Sadece ses var. Bir zamanlar radyo programları vardı, hatta doksanlarda Dr. Stres diye bir program vardı. Bir konuyu ortaya atardı, radyoyu arayan dinleyiciler o konu hakkındaki görüşlerini anlatır giderlerdi. Bunun aynısı. İncelerken çok şaşırdım. “Bu radyonun aynısı” dedim kendi kendime. Her bir oda bir radyo programı gibi, konuşan söz içerikli interaktif bir radyo programı gibi. Tek farkı aynı anda birden fazla odanın olması. Dilediğiniz odaya girip konu sizi sararsa o konuda görüşlerinizi dile getiriyorsunuz.

Radyolara büyük gol attı

Clubhouse’u görünce şu an sadece müzik yayını yapan, DJ’lere, program yapımcılarına saygı duymayan, sadece on tane konuşma programı içeren, geri kalan zamanında anonssuz müzik yayını yapan radyo sektörü ve kanalları aklıma geldi. Radyolar son yıllardaki hatalı stratejileri ile radyoculuğu bitirdi. Buna bir de dijital medya işletmecilerinin akıllı girişimleri de eklenince olay tam bitti. Bir de gençlerin, özellikle 1990 sonrası doğan gençlerin radyoya olan nefreti eklenince olay bitti. Şimdi Clubhouse çıkmış radyoculuğun geçmişte yaptığını bir uygulamada yapıyor. Çok da ilgi topluyor. Gay muhabbeti de var, bilim muhabbeti de var, siyasi muhabbetlerde var. Ne isterseniz var. O an yayında olan odaların adlarından konuşulanları anlayabiliyor ve dinleyici olarak o odaya girebiliyorsunuz. Odadaki konu sizi sarmazsa odadan çıkabiliyorsunuz. Ben bu uygulamayı çok beğendim, sansürsüz, konuşan bir radyo gibi. Siz de indirin radyonun yerini dijitalin nasıl aldığını bir kez daha anlayacaksınız. Bu uygulama radyonun pabucunu tamamen dama atacak. Çünkü radyonun tüm özelliklerini alıp üstüne daha da ekleyip hepsini dijitalde akıllı telefonlara sığdırdı.

Kargocuların yükü pandemide arttı

Bugün Sevgililer Günü. Bu gibi günler tüketimin zirve yaptığı günler oluyor. Pek çok sektör bu gibi günlerde cirolarını arttırır, para kazanır yüzleri güler. Bu sene pek çok şey olduğu gibi Sevgililer Günü de pandeminin gölgesinde geçiyor. Buna bir de Sevgililer Günü’nün pazara denk gelmesi ve sokağa çıkma yasağına denk gelmesi eklenince işler tamamen durdu.

Kapasite iki katına çıktı

Pandemi özellikle lojistik hizmetini çok etkiledi. Kargo firmalarına olan talep arttı. Çünkü insanlar alışverişlerini artık online platformlardan internet üzerinden yapmaya başladı. Bu e-ticaret sitelerine olduğu kadar kargo firmalarına da olumlu etki etti.  GKN Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek Sevgililer Günü’nde kargo taşımacılığının üstündeki sorumluluğun daha da arttığına vurgu yaparak “Aylık ortalama 250 bin koli taşıma kapasitesine sahip olmakla birlikte, çalıştığımız markalar özelinde bu rakamın Sevgililer Günü ön siparişleriyle birlikte 500 bin koli taşıma kapasitesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Yani severek yaptığımız kargoculuk işimizde aşıkların yükünün 14 Şubat’ta bizim sırtımızda olacağını söyleyebilirim” dedi.

Yemek kuryeleri

Doğru demiş. Bu pandemi sürecinde kargo emekçileri çok yoruldu. Haklarını aldı mı onun tam bilmiyorum ama yemek satışı yapan restaurant - cafe ve benzeri mekanlarda kuryelik yapanların pek de memnun olduğunu söyleyemem. Pek çok emekçi ile sohbet etme fırsatı buldum. İstanbul’da yemek siparişi verilen mekanlarda kargoculuk yapan insanların aylık maaşları 3.000 ile 3.500 TL arasında değişiyor. Buna bazı firmalar her taşıdıkları paket için 1 TL’lik bir de prim ekliyor. Böylece bir yemek kuryesinin yaklaşık 500 TL’lik bir ek primi de oluyor. Çünkü bir yemek kuryesi ortalama bir ayda 400 ile 500 civarı yere paket servisi yapıyor. Piyasada böyle bir sistem oluşmuş pandemi döneminde ama bazı firmalar bu 1 TL’lik ek ödemeyi yapmak istemiyor. Her dönem her sektörde her daim fırsatçılar doğuyor. Bu yıl pandemi döneminde çok sektör, çok insan büyük sıkıntı yaşadı ama bir o kadar da fırsatçı parayı buldu. Bu Sevgililer Günü haftasında üzerlerindeki yükü daha da arttıran kargo emekçilerine Allah kolaylık versin. Önümüzdeki hafta çok yoğun bir kar olacağı da söyleniyor. İşleri gerçekten de çok.

Ocak ayının gündem şampiyonu: Boğaziçi Üniversitesi

Medya Takip Merkezi (MTM), Ocak ayında gündemde yer alan siyasi ve toplumsal konuları araştırdığı raporunda Ocak ayında Türkiye gündeminde Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan atama, aşılama süreci ve erken seçim yer aldı. En çok bu üç konu konuşuldu.

Melih Bulu en çok konuşulan insan

1 Ocak gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanması, medyada da ses getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına, Boğaziçi Üniversitesi’nin bazı öğretim üyeleri ve öğrencileri karşı çıktı. Öğrenciler ve öğretim üyeleri kurum dışından rektör olarak atanan Melih Bulu’nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Bazı öğrencilerin ve öğretim üyelerinin atamaya tepki olarak yaptıkları protestolar, ay boyunca kampüs içerisindeki farklı eylemlerle sürdü. Ay boyunca hem hükümet hem de muhalefet kanadı tarafından konuşularak toplam 37 bin 922 haberde konu olan Boğaziçi Üniversitesi, Ocak ayının en çok konuşulan gündem başlığı oldu. Melih Bulu ise atanma kararı ile birlikte Ocak ayında toplam 15 bin 145 haberde yer aldı.

CoronaVac aşısı gündeme bomba gibi düştü

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin'de üretilen CoronaVac isimli koronavirüs aşısına onay verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, CoronaVac aşısının acil kullanım onayını aldığını belirtti. Açıklamanın ardından Ankara Şehir Hastanesine geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ilk CoronaVac aşısı canlı yayında yapıldı. Aşı gündemin en çok konuşulan ikinci konusu oldu.

Bitmeyen erken seçim tartışmaları

Üçüncü sırada ise “erken seçim” tartışmaları yer aldı. Muhalefet partisi liderleri ardı ardına yaptıkları açıklamalarda 2021 yılının yaz döneminde bir erken seçimin yapılması gerektiği konusunu gündeme taşıdı. Konuya son noktayı ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş koydu. Kurtulmuş, katıldığı canlı yayında erken seçim tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin seçimi 2023 yılında yapacağını söyledi. Millet İttifakı tarafından son zamanlarda sıkça gündeme getirilen erken seçim, Ocak ayı boyunca toplam 14 bin 957 habere konu edildi.

Söz -Müzik Tan Taşçı

Kariyerinin 15. yılında Bostancı Gösteri Merkezi'nde verdiği "Söz-Müzik: Tan Taşçı" konser serisinin kayıtlarını Mart 2020'den itibaren Youtube kanalında yayınlayan Tan Taşçı şimdi de konserinin müziklerini dijital platformlarda dinleyicisi ile paylaştı.

Uzun bir ön çalışma ile hazırlanılan “Söz-Müzik: Tan Taşçı” konser serisinde sanatçı, profesyonel müzik kariyerinde kendi yazdığı ve seslendirdiği şarkıların yanı sıra Türk müzik piyasasında hatırı sayılır yorumcuların sesinden duyduğumuz ve imza attığı “Söyleme”, “Eski Sevgili”, “O'na Söyle”, “Çanta”, “5 Dakika”, “Hata”,  “Ağla Ağla”, “Nasıl Seveceğim”, “Benim Gibi Olmayacak” gibi hitlerini yeni versiyonları ile bu konser serisinde sahneye taşımıştı. Bu konser performansındaki şarkıları Spotify, Apple Music ve tüm dijital müzik platformlarından dinleyebilirsiniz. Ben Tan’ın sıcak, romantik ve samimi duygusunu çok seviyorum. Bunu şarkılarında da çok iyi hissettiriyor, bu konser kayıtlarını zevkle dinleyeceğinizden adım gibi eminim.

İstanbul Ticaret Üniversitesinin dergisi Turkcell Dergilikte

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi çok güzel bir ilke imza attı ve hem sektörel hem de akademik bir dijital dergi yayınladı. “İTALİK” adını verdiği dergiyi Turkcell Dergilik aracılığı ile meraklılara sunan üniversite son sayısında, Ticaret Üniversitesinin İletişim ve Medya Merkezi hakkında bilgelerin yanı sıra “Kadına Şiddet ve Medyanın Rolü”, yapay zeka ile beraber gündeme gelen robotların insanlığa olan etkileri, Alfred Hitchcock sineması ve “korona psikolojisi” gibi konulara yönelik bilgiler veriyor. Dergiyi inceledim, kaliteli bir baskısı ve dolu bir içeriğe sahip. Üniversitelerin en büyük eksikliği piyasaya, sektöre üretememek. Piyasadan kopuk yaşamak. Ticaret Üniversitesinin bu çalışması bu eksikliği doldurmaya aday. Üniversite dediğin sektörle iç içe olacak. Dergi basacak, program yapacak, özetle sektöre ürün sunacak. Bakın “İtalik” buna örnek. Turkcell Dergiliğe giriyorsunuz ve diğer tüm dergilerle beraber ona erişip okuyabiliyorsunuz. Bu çalışmalar sektörle akademiyi bir araya getiriyor. Dilerim sayıları artar.