RENKLERİN DANSI

Yonca ORTAN 09 Eyl 2018

Yonca ORTAN
Renkler modadan grafik tasarıma, dekorasyondan baskıya hayatımızın birçok alanında önemli yer tutar.

Günlük hayatımızda gözümüze güzel gelen birçok şeyin de arkasında renklerin uyumu yatar. İster bilinçli, isterse bilinçsiz olsun renklerin uyumu zevk algımıza önemli ölçüde etki eder. Bu nedenle de insanlar renklerin uyum içerisinde olması için çaba gösterirler. Kimileri sabah evden çıkarken uyumlu renklerden kıyafet kombinlemeye çalışırken, kimileri de iş dünyasında tüm övgüleri toplayacak kartvizitler tasarlamak için renklerin uyumunu kullanır.

‘Hangi renk hangi renkle uyumlu’ sorusu ise bu çabalar esnasında akla gelen ilk soru. Bu konuda yapılan pek çok bilimsel araştırma bulunuyor. Ancak yine de bir rengin hangi renk ile daha iyi gideceği konusunda karar vermek tamamen sizin zevkinizle alakalıdır. Bu yazımda renkler üzerinden yapılan uyumluluk araştırmasının sonuçları üzerinden giderek, her renk için uygun renkleri sıralayacağım.

Kırmızı

Günlük hayatta oldukça sık kullanılan ve iddialı bir renktir. Özellikle moda ve dekorasyon alanlarında fazlasıyla tercih edilen kırmızı rengi, sarı, beyaz, yeşil, mavi ve siyah renkleri ile kombinlenebilir. Özellikle siyah renk ile kullanıldığında rengin iddiası oldukça artar. Ancak fazla iddialı olmasın, güzellik sadeliktir derseniz, beyaz ve kırmızı kombinasyonunu deneyebilirsiniz. Ayrıca birlikte kullanılan pastel kırmızı ve pastel sarı renkleri çok iyi uyum sağlarlar.

Gri

Gri tonuna göre de değişmekle birlikte oldukça tarz ve pek çok alanda kullanılan bir renktir. Kombinasyonlarda fuşya, kırmızı, pembe, mavi ve ultraviyole renkleri ile gri mükemmel uyumu yakalayabilir. Özellikle 2018 yılın rengi seçilen ultraviyole rengi ve gri ile yapılacak kombinler ortaya çok iyi bir iş çıkarmanızı sağlayacaktır.

Sarı

Sarı zaman zaman trend olan ancak zirvedeki yerini pek de koruyamayan bir renk. Son senelerde sarının pastel tonları özellikle moda, tasarım ve dekorasyon alanlarında sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Özellikle mavi, lila, mor, gri ve siyah ile birlikte kombinlendiğinde sarı rengi kendini çok daha iyi gösterecektir.

Beyaz

Beyaz renk özellikle grafik tasarım alanında sıklıkla kullanılan bir renktir. Diğer renklerle kombinasyonu ise en kolay renktir. Bunun sebebi özünde tüm renkleri içinde barındırıyor olmasıdır. Mavi, kırmızı ve siyah ise beyaz ile kombinasyonu en iyi olan renklerdir. Özellikle kullanım alanına göre bu 3 rengi beyaz ile kullanarak ortaya fark yaratan işler çıkarabilirsiniz.

Turuncu

Turuncuyu kombinlenmesi zor renkler statüsüne koysak yanlış yapmış olmayız. Özellikle son senelerde sarının pastel tonlarının yükselmesi turuncunun kullanımını oldukça azaltmışa benziyor. Yine de turuncu ile kombin yapmak isteyenler mavi, lila, mor, beyaz ve siyah renklerini gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

Kahverengi

Kahverengi özellikle modada yükselen bir trend olan retro içerisinde kendine önemli bir yer edinir. Ayrıca dekorasyon içerisinde de sıklıkla tercih edilen kahverengi ile çok başarılı kombinler ortaya çıkarabilirsiniz. Turkuaz, krem rengi, pembe, yeşil ve bej renkleri ile kahverengi eşsiz uyumu yakalayabilecek renklerdir.

Mavi

Son yılların en trend renklerinden birisi de mavidir. Ancak mavi kombinasyonu zor bir renk olduğu için genellikle insanlar bu rengin kombinasyonunda hata yaparlar. Mavi rengi kırmızı, sarı, beyaz, kahverengi, gri, turuncu ve pembe ile kombinlenebilir. Bu renkler kullanılacak olan mavinin tonuna göre de revize edilerek uyumlu hale getirilmelidir. Tekrar belirtelim; mavinin kullanılacağı kombinasyonlarda yapacağınız seçimleri iki kere düşünmenizde fayda var.

Yeşil

Yeşil rengi her alanda sıklıkla kullanılan ancak tonları arasında ciddi farklar olan bir renktir. Bu nedenle yapılacak olan kombinlerde renk uyumu (ton uyumu) hayati önem taşır. Altın-kahverengi, turuncu, sarı, kahverengi, gri, krem, siyah ve kremsi beyaz renkleri ile yeşil rengini başarıyla kombinleyebilirsiniz.

Pembe

Pembe yıllarca topluma uzak bir renk olarak muamele görmüş olsa da artık, her kesim tarafından hayatın farklı alanlarında sıklıkla kullanılan bir renk. Özellikle pembe ile yapılan kombinlerde ortaya oldukça başarılı işler çıkabileceği gibi oldukça başarısız işler de çıkabilir o neden olabildiğince dikkatli seçimler yapılması gerekir. Yeşil, açık yeşili, gri, turkuaz ve mavi ise pembe ile başarılı şekilde kombinlenebilecek renklerdir.

Turkuaz

Turkuaz rengi pek çok kişi tarafından çok sevilen bir renktir. Ancak mevzu başka renklerle birlikte kullanmaya geldiğinde ise akla soru işaretleri düşmeye başlar. Kırmızı, sarı, krem ve mor renkleri turkuaz rengi ile başarılı kombinler yapabileceğiniz renklerdir.

Grafik Tasarımda Renklerin Uyumu

İş dünyası için yapılan tasarımlarda renklerin seçimi genel olarak markanın kurumsal renklerine göre şekillenir. Ancak tasarımlara eklenebilecek birkaç renk ortaya çıkacak olan işin başarısını tamamıyla değiştirebilir. Özellikle yukarıda renklerin uyumu hakkında verdiğim bilgileri kullanarak yapacağınız tasarımlarda ortaya çıkacak işlerin daha fazla beğenildiğini göreceksiniz.

Kaynak: Bidolubaski