RENKLERİN SÖZ HAKKI! (1)

Fehmi KETENCİ 05 May 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Toplumda kendimizi tanıtmak için en özen gösterdiğimiz şeylerden biridir, giyimlerimizde kullandığımız renkler. Sizleri simgeleyenlerdir.

      Toplu olarak çalıştığınız ve bulunduğunuz ortamlardaki davranışlarınızla olduğu kadar, giyimlerinizde kullandığınız renkler ve iletişimde kullandığınız diyaloglarla kendi özellikli kimliğinizi oluşturursunuz.

      Çalıştığınız ortamlarda, giyimlererinizde akılda kalacak tarzınızı yaratabilmek için kullandığınız özgün renkler, klasik veya spor giyimlerinizle yansıttığınız tarzınızla tanınabilir, etkinizi arttırıp azaltabilirsiniz.

      Bu, yarattığınız kendinize özgün görsellikler sizin için tanınma simgesine dönüşebilir. Bunu genellikle de akılda kalıcı renklerle yapabilirsiniz. Çoğumuz, çalıştığımız yerlerde veya toplum içinde akılda kalan bir giyim tarzı ve onu etkin bir şekilde kullanılan renklerle yansıtır, akılda kalır ve ayırt edilebilirsiniz.Tarzınıza yerleştirdiğiniz renkler çoğu zaman sizin için en etkin referanslardır.

      İş ortamlarında veya toplu organizasyonların olduğu ortamlarda sürekli aynı renkleri kullanmak, giyim tarzı olarak, saç biçimi olarak aynı olması, sıkıcı ve yaratıcılıktan yoksun bir görüntü sergilemenize yol açabilir. İş ortamlarında her ne kadar renk ve giyim uyumuna özen gösterilse de bu monotonluk, mutsuzluğa neden olabilir. Ancak tüm buna karşın, işyerlerindeki giyim sandartlarına uyumun esas olduğunun unutulmaması gerekir. Giyimde ve renklerde küçük detayla bile bu monotonluğu ortadan kaldırabilir.

      Yine de oraların işyeri olması nedeniyle kurum kimliğine uyum esastır, tarz ve renk birlikteliğine uyum gereklidir. Bu durumda; mesleğiniz, yaratılıcılıkla ve görsellikle ilgili olmasa da, sizden beklenen, işyeri imajı ve kurumsallığına uygun işyeri tarzını benimsemeniz ve işyeri kurallanına uymananızdır.

      Bu uyum zorunluluğu sizin, yaratıcılık özellklerinizi kısıtlamak anlamına gelmez. Aksine; her şeyi ile birbirine benzerler arasında, görsellik ve davranış farklılıklarınızla sıyrılmanıza, seçtiğiniz uyumlu renklerinizle, saç stilinizle ve uyumlu aksesuar seçimlerinizle ayrıcalıklı, farkedilir olmanızı sağlayabilirsiniz.

      Buralarda, renklerin kullanımı üzerinde durmak gerekirse, birçok insanın tercihi olan mavi renk ve tonları çoğunlukla tercih edilendir. Mavi yakalılar da bunun en yaygın tanımlanmasıdır. Mavi renk; sakinliği, uyumluluğu, muhafazakarlığı ve gençliği simgeleyen bir renktir. Bu nedenledir ki; özellikle erkeklerin tercihi, koyu renk takım elbiseler, içinde giyilen mavi ve mavi tonlarındaki gömlekli giyim kombinasyoları çok öne çıkmaktadır.

      Lacivert; profesyonelliği, Açık mavi; gençliği ve sportmenliği simgelemesi nedeniyle, özellikle işyerlerinde erkeklerin önde gelen tercihlerindendir.

      Ayakları yere sağlam basan, gösterişten hoşlanmayan, iletişime kapalı, iletişimde zorluk çekenlerin; kahverengi ağırlıklı renkleri, iş ortamında, lacivert renk tercihi olan erkeklerin en gözde karşı tercihleri olarak öne çıkan alternatifleridir.

      Kış mevsimlerinde siyah etek, ayakkabı, kemer, trikolardan sıkılan kadınların tercihlerinde kahverengi tonlar öne çıkar. Kımızı renkler ise; mevsim farkı olmaksızın, her zaman, ateşi ve sıcaklığı çağrıştırıyor olmasına karşın, iş ortamlarında fazlaca benimsenmez. Kırmızı renkler daha çok iş ortamlarında, spor formatlı giysiler olarak tercih edilir.

      Kadınlar, genellikle; kırmızının yanında siyah renkli kombinasyonlar kullanarak, farklı bir renk armonisi yaratmaya çalışırlar. Erkekler ise; kırmızı renk tercihlerinde daha seçicidirler ve daha dikkatli davranırlar.

      Simgelediği tüm iyi özelliklerine, güneşin ve iletişimin etkin rengi olmasına karşın, sarı renk, iş ortamlarına hiç de uygun bir renk değildir. Nedeni; yoğun olarak yüzeyselliği çağrıştırdıği düşünüldüğü içindir. Yine de; kırmızı tonlar gibi, aksesuar formatında zaman zaman kullanılırlar.

      İş ortamlarında en az tercih edilenler; doğa ve umudu simgeleyen renk olarak bilinen yeşildir. Kadınlar; yeşil renk tonlarını, zaman zaman kullanıyor olmalarına karşın, erkekler; kravatlarındaki bir kaç desenin ötesine geçemezler. Ama çok açık yeşil renklerin cazibesinden de kopamazlar.

      Renkler; bazan yamama veya bazan da yerleşik olarak sizi değiştirirler. Renklerin dili, kim olduğunuzu veya kim olacağınızı en net anlatandır.