RİSE OF EMPİRES: OTTOMAN

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Osmanlı İmparatorluğu Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in hayatını ve İstanbul'un fethini anlatan yeni dizisi 1.sezon dün Netflix'te yayınlanmaya başladı. 

Geçtiğimiz günlerde Golin İstanbul, Kaan Berkan önderliğinde Golin Ekibi tarafından başarılı bir organizasyonla Pera Müzesi’nde tanıtılan Rise Of Empires Ottoman'dan notlar... 

Altı bölümlük Rise of Empires: Ottoman adlı dizi dün itibariyle izleyiciyle buluştu. 

Dizide yer alan oyuncular arasında Cem Yiğit Üzümoğlu, Tuba Büyüküstün, Birkan Sokullu, Selim Bayraktar, Osman Sonant, Damla Sönmez, Tolga Tekin ve Ushan Çakır da bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmet'i Cem Yiğit Üzümoğlu canlandırıyor. Üzümoğlu, Netflix'in Hakan: Muhafız ve Kanal D'nin Adı Efsane dizilerinde oynamıştı.

Belgesel ve kurgunun iç içe geçtiği bir kurguya sahip olan dizinin anlatım bölümlerini ise Game of Thrones dizisinde Tywin Lannister karakterini canlandıran Charles Dance gerçekleştirdi.

Dizinin yapımcılığını STX tv ve Karga Seven şirketleri üstlendi.

Dizi, 15. yüzyılda yaşamış olan Fatih Sultan Mehmet'in hikâyesine odaklanıyor.

Sultan II. Mehmed'in 13 yaşında tahta çıkmasıyla başlayan dizi, İstanbul'un fethini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişini konu alıyor.

Dizide en çok çeken noktalardan bir tanesi dünyadaki karşıt görüşler arasında köprü vazifesi görebilen hikâyeler. Bu dizinin hikâyesi bize kültürlerin çatışması konusunda yankılarını bugün dahi hissedebildiğimiz çok heyecan verici bir perspektif sunuyor olması. 

Prof. Celal Şengör ve Dr. Emrah Safa Gürkan ise dizinin danışmanlarından.

Çekimleri İstanbul'da ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yapılan dizinin yönetmenliğini Emre Şahin üstlendi. 

Netflix son olarak geçen yıl Atiye adlı bir Türk dizisi yayımlamıştı. O dizinin aksine, Rise of Empires: Ottoman'ın dili İngilizce olacak. Türkçe seçenek de bulunacak. 

KOMEDİ USTASI GUPSE ÖZAY' DAN ELTİLERİN SAVAŞI 

İki elti arasındaki eğlenceli rekabeti konu alan film, 31 Ocak’ta seyirciyle buluşacak. Gupse Özay’ın senaryosunu da yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Onur Bilgetay oturuyor.

Eltilerin Savaşı, iki elti olan Sultan ve Gizem arasında yaşanan tatlı çekişmelere, bitmek bilmeyen rekabete odaklanıyor. Sosyal medyaya olan düşkünlükleri ile bilinen Gizem ve Sultan'ın hayatına odaklanılan filmde, eltilerin evlilik anlayışları, aile kurarken yaşadıkları ilginç olaylar anlatılıyor. Filmin kadrosunda Özay'a, Merve Dizdar, Ferit Aktuğ ve Uraz Kaygılaroğlu eşlik ediyor.

CAN DOSTLARIMIZ SOKAK HAYVANLARI ÜŞÜMESİN 

Onları Görün 

İçinde bulunduğunuz şartlar bir sokak hayvanını sahiplenmek için elverişsiz olsa da soğuk kış aylarında onları yardıma muhtaç bir şekilde gördüğünüzde onlara bir el uzatabilir ya da yetkililere haber verebilirsiniz. Hayvanların sağlığı ve güvenliği ile ücretsiz olarak ilgilenen kurumlar aracılığıyla birçok sokak hayvanına yardımcı olabilirsiniz.

Bir Kap Su Ve Yemek Bırakın

Sadece soğuk kış aylarında değil, her mevsim onlar için kapınızın önüne bir kap su ve mama yemek bırakmanız önemli.

Onların da Bir Evi Olsun 

Sokak hayvanları için yiyecekten sonraki en büyük ihtiyaç barınmadır. Evinizde bulunan ve kullanma gereksinimi duymadığınız eşyalardan sokak hayvanları için kulübeler yapabilirsiniz. Komşularınızla birlikte hareket ederek ev ya da apartmanınızın bahçesinde uygun bir yer bulabilir ve buraya küçük kulübeler kurabilirsiniz. Bu sayede minik dostlarımızı olumsuz hava şartlarından koruyabilirsiniz.

Balkon ve Cam Önlerinizi Hazırlayın 

Sokak hayvanları denildiğinde her ne kadar gözümüzün önünde kediler ve köpekler canlansa da kuşların da unutulmaması gerekir. Camlarınızın önüne bir kap su ve kuşların tüketebileceği türden yiyecekler koyabilirsiniz.

Arabanızı Kontrol Edin

Sokakta yaşayan hayvanların soğuk günlerde ısınmaları için en uygun ortamlardan biri de yeni park etmiş arabaların motor bölümleridir. Yeni kapatıldığı için sıcak olan bu ortamlara sığınan kedi ya da köpekler çoğu zaman dikkatsizlik sebebiyle ciddi şekilde yaralanabilirler. Bu nedenle özellikle karlı günlerde arabanızı çalıştırmadan önce mutlaka kaputu kontrol edin ve motor bölümüne, lastik üstlerine ve aracın altına bir göz atın.

GÜNÜN SÖZÜ: El el ile, değirmen yel ile

ATASÖZÜ