RİZE–ARTVİN HAVALİMANI SADECE BİR HAVALİMANI DEĞİL

Neşe BERBER 20 May 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın daveti ile benim için özel anlamı olan baba memleketim Rize'ye gitmek, havalimanın açılışına tanıklık etmek çok ama çok anlamlıydı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın daveti ile benim için özel anlamı olan baba memleketim Rize’ye gitmek, havalimanın açılışına tanıklık etmek çok ama çok anlamlıydı. THY’nin TC-JHV tescilli Keban uçağı ile Rize-Artvin Havalimanına indik.

Giresun-Ordu’dan sonra Türkiye’nin deniz üstüne yapılan ikinci, dünyanın ise beşinci havalimanını Rizeli olan Mehmet Cengiz’in Cengiz İnşaat ve eski AK Parti Milletvekili Abdulkadir Kart’ın ALS İnşaat adlı şirketleri birlikte yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli TC-IST Ankara uçağı ile geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan TC-TUR A330- 200 ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i taşıyan Azerbaycan Havayolları’na ait uçakların inmesi ile, meydanda sadece iki cumhurbaşkanına ait uçaklar bırakıldı.

Rize–Artvin Havalimanını indiğimizde alanda Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu bizi karşıladı ve “Bu havalimanı bölge ve ülke ekonomisine, turizme de katkı sağlayacak. Barış ve dostluk köprüleri kuracak. Havalimanı yolcu kapasitesi 3 milyon kişi, terminal binası 32 bin m2, pist uzunluğu 3 bin metre, pist genişliği 45 metre, apron sayısı 3 adet” dedi. 

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev konuşmasında “Rize’ye ilk gelişim uçağın camından aşağı baktığımda burası cennet” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi olan Rize’ye hayranlığını dile getirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el ele kürsüye çıktılar. Rize-Artvin Havalimanının açılışı tam bir coşku ile kutlandı. Rize, Trabzon, Artvin, Ordu herkes oradaydı. Alanı dolduran halkın yanı sıra, tepelerden çay bahçelerinden seyirci oldukça çoktu. Rize sahil yolu araç konvoyu oluşturdu. Yol tamamen kapalı idi. İnsanlar adeta sel olup aktı.

Rize’de üst düzey bakanlar milletvekilleri, şehrin ve çevre şehirlerin belediye başkanları, valileri herkes oradaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alana gelmesini beklerken dikkatimi çeken konu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin alana gelmesi ile gençler adeta Bahçeli ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. En çok fotoğraf çektirilenler arasında diğer bir isim de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Rize’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte geldi. 

Siyaset arenasında başrol oynayan Rize için bu havalimanı sadece bir havalimanı değildi. Rize için anlamı büyük. 

Rizeli olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye’nin kalkınmada ve özellikle de hava yolu ulaşımında son 20 yılda kat ettiği mesafenin bir sembolü ne dağların ne denizlerin bizim hizmet azmimizin önünde duramayacağının bir işareti olarak gördüğüm Rize-Artvin Havalimanı bölgemize ve şehirlerimize hayırlı olsun” dedi.

Rize-Artvin Havalimanı sadece bir havalimanı değil böyle bakmak çok basit kalır. Yıllarca Trabzon havalimanına inmek oradan karayolu ile gitmek zorunda kalan Rizeliler için muhteşem bir iş oldu. Hatta Trabzon uçuşunda yer bulamadığında Trabzonlular için de bir alternatif havalimanı olacak. Artvin için ise yara yarıya yol azaldı. Artvin Valiliği havalimanında hemen yerini almış bile. Artvin ürünlerini tanıtmak için mağazasını açmış.

Muhteşem doğası ile yerli yabancı turist çeken Rize ve Artvin için havalimanı büyük bir artı oldu. Yol azaldı. Turizme büyük katkı sağlayacak. Günü birlik Rize’yi özledim diyenler için gidip bir pepeçura, bir mıhlama yiyerek dönebilecekler. Artık mavi denizi görüp döneyim diyebilecekler. Artık yemyeşil çay bahçelerini koklayıp dönebilecekler. Gece ateşböceklerini görmeye gidelim diyebilecekler. Odun ateşinde bir çay demleyip içelim sonra döneriz diyebilecekler.  

Zamanında başka şehirlere taşınan Rizelilerin özellikle temiz havası muhteşem doğası, organik ürünleri ile pandemi sonrası toprakları değerlendi. Rize-Artvin havalimanı Rize’ye geri dönüşlerin artmasını hızlandıracağı aşikar. 

Bir şehirde havalimanı olması güven demek, uluslararası bir değer demek. İstihdam demek. Rizeliye değer. Rize’ye değer… 

Rize’ye her gidişimde cumhurbaşkanımız Rizeli bizim hemşehrimiz, Rize’ye daha çok destek bekliyoruz diyen Rizeli dostlarımızın tatlı sitemleri ortadan kaldırılmış oldu. Kısaca Rize –Artvin Havalimanı Rize’nin marka değerine değer kattı.