ROLEX ŞIK BİR YATIRIMDIR

Yonca ORTAN 16 Ağu 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Lüks saat denince akla ilk gelen gösteriş, zenginlik, şıklık, prestij gibi kavramlar gelmektedir.

Lüks saat denince akla ilk gelen gösteriş, zenginlik, şıklık, prestij gibi kavramlar gelmektedir. Ancak akla yatırım kavramını getiren tek saat markası günümüzde Rolex’dir. Bugün bazı modellerde bekleme sıralarının en az 6 yıldan başlayan ve aldığınız an itibariyle ikinci el fiyatlarının iki misline çıkabilen Rolex markasının hikayesine bir bakalım.

Dünya çapındaki bilinen en prestijli ve kaliteli saat markası olan Rolex, her gün 2000’den daha fazla saat üretimi yapmaktadır. Yıllık kazancı 7 milyar dolardan fazla olan Rolex, lüks saat denince akla gelen ilk marka olmaktadır. Bugün, Rolex bir saat kullanmak başlı başına zenginliğin göstergesi olmaktadır. İsviçre kökenli bir firma olan Rolex, yalnızca ürettiği saatler ile değil, aynı zamanda müşterilerine göstermiş olduğu özenli ve kaliteli hizmet ile de bilinmektedir. Peki, dünyanın en güçlü 57 markasından birisi olan Rolex nasıl kurulmuş ve bu kadar başarılı bir firma haline gelmiştir? İşte Rolex tarihçesi..

Rolex’in Kuruluş Hikayesi

Rolex’in kuruluş tarihi 1905 yılına dayanmaktadır. İsviçre merkezli çalışan marka, ilk olarak İngiltere’nin Londra şehrinde kurulmuştur. Markanın kurucuları Hans Wilsdorf ve kardeşinin eşi olan Alfred Davis’tir. Tüm dünyaya kendisini ispatlamış olan Rolex’in ilk marka ismi tabii ki bu değildi! Marka, kurulduğu ilk yıllardaki ismini kurucularından almaktadır. Wilsdorf and Davis olan marka adı, 1919 yılında İsviçre’nin Cenova kentine taşınmıştır. İsviçre’ye taşınan marka, ismini burada değiştirerek Rolex yapmıştır. Markaya Rolex ismini Hans Wilsdorf vermiştir. Bu ismin sebebi ise markanın dünyanın her yerinde kolaylıkla okunabilmesi ve bilinebilmesini istemelerinden kaynaklanmaktadır.

Günümüzde Rolex markasının en büyük rakipleri Omega, Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin gibi saat markalarıdır. Fakat Rolex her zaman bu yarışı önde götürmüştür. Rolex, yalnızca üretmiş olduğu saatlerin zarifliği ve kalitesi ile değil, sponsor olduğu etkinlikler ile de isminden bahsettirmektedir. Rolex, klasik ve zarif modelli saatleri ile tenis, golf ve yatçılık gibi üst düzey spor dallarında sponsor olmaktadır. Özetle, kaliteli denildiği zaman akla her zaman Rolex gelmektedir.

1905 yılında Hans Wilsdorf ve Alfred Davis tarafından kurulan Rolex’in sektöründeki ilk yılları şöyle ilerlemişti…

Üst düzey bir saat üretmek isteyen Wilsdorf ve Davis, Hermann Agler’dan ithal ettikleri saat parçalarını, Dennison gibi kaliteli firmalardan almış oldukları saat kasalarıyla birleştirerek, bu işe atılmıştı. İlk olarak güvenilir mücevher satıcıları ile iş birliği kuran Rolex, ilk ürettiği saatlerin kayışının iç kısmına o zamanlarda kullandığı marka ismi olan W&D damgasını bastırmaktaydı. Tabii ilerleyen yıllarda W&D, yerini Rolex’e bırakmıştır.

Rolex Nasıl Bir Yol İzledi?

Rolex için 1908 yılı, bir nevi dönüm noktasıydı! Markanın ilk ofisi İsviçre’de açılmıştır. Şimdi ise sırada, W&D isminin değişmesi vardır. Wilsdorf, saat markasının dünyanın her yerinde kolaylıkla söylenebilen bir isme sahip olmasını istiyordu. Bu nedenle yalnızca iki heceden oluşan ve her dilde aynı şekilde telaffuz edilen Rolex ismini buldu. Rolex, ismini “5 harfte kalite” olarak anmaktadır.

Rolex tarihçesi bakıldığında markanın kalitesini tescilleyen ilk olay, 1914 yılında yaşanmıştır. Kew Obervatory’nin vermiş olduğu A Klas sertifikası ile ürünlerinin kalitesini gözler önüne seren Rolex için bu belge büyük önem taşımaktaydı. A Klas sertifikası, Rolex saatlerin zamanı ne kadar net doğrulukta gösterdiğinin bir kanıtıydı. Bu sertifikanın Rolex için bu kadar önemli olmasının en büyük sebebi, yalnızca denizaltılarda kullanılan kronometrelere veriliyor olmasıydı.

Rolex için her şey mükemmel ilerlerken, 1. Dünya Savaşı patlak verir ve haliyle Rolex etkilenir. Savaş dönemi boyunca lüks ürünlere yüksek vergiler uygulandığı için Rolex’de işler iyi gitmez ve 1919 yılında İngiltere piyasasından tamamen çekilir. Yine aynı dönemde gümüş ve altın ithal etmek epey zor bir hal almıştı. Rolex’in hammaddesi olan bu iki ürününün fiyatı git gide artıyordu. Bu zorluklar karşısında Rolex merkezini Cenova’ya taşır. İlerleyen yıllarda marka ismini pek çok kere değiştirmiştir, fakat Rolex ismi her zaman yer almıştır.

Rolex tarihçesi incelendiğinde elit kısma hitap eden bir marka olduğu görülüyor. Bunun bilincinde olan Rolex’in kurucusu Wilsdorf, orta sınıfa hitap eden bir saat markası olan Tudor’u kurdu. Rolex’in bir alt segmentinde ürünler satan Tudor, 1946 yılında açılmıştır. Hans Wilsdorf, 1960 yılındaki ölümüne kadar her iki markanın da yönetiminde bulunmuştur. Bu iki markanın büyümesi ve ilerlemesinde büyük adımlar atan Wilsdorf sayesinde, günümüzde hala popüler olan saat markaları yaratılmıştır.

Hisse Senedi Satmayan Tek Marka

Rolex kurucusu Hans Wilsdorf, eşinin ölümünün ardından 1944 yılında sosyal sorumluluk alanında bir şeyler yapmak istediğine karar verir. Hans Wilsdorf vakfını kuran iş adamı, hazırlamış olduğu vasiyetinde şirketlerinin tüm hisselerini ve yıllık kar payının bir kısmını vakfa bıraktığını duyurmuştur. Bugün bu hisseler hala vakıfta bulunmaktadır. Hans Wilsdorf, mal varlığının doğru kişilere ulaşmasını istediği için böyle bir karar almıştır. Rolex, piyasada yer alan birçok milyonluk markanın yanı sıra asla hisse senedi satışı yapmayan tek kuruluştur.

Rolex’in Saat Sektörüne Katmış Olduğu Yenilikler

·  1910 yılında kronometrik netlik konusunda sertifika almayı başarmış ilk saat markası olmuştur.

·  1926 yılında saat piyasasında bir devrim niteliği taşıyan yeniliği yaratmıştı! İlk olarak 1926 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, günümüze hala satışı devam eden Oyster serisini çıkarmıştır. Oyster serisi, dünyanın ilk su geçirmez saatidir. Özetle; dünyanın ilk su geçirmez saatini 1926 yılında Rolex üretmiştir.

·  1931 yılından önce yalnızca “manuel” olarak ayarlanabilen saat üreten Rolex, 1931 yılında “bubbleback” adı ile kendi kendisini “otomatik” olarak ayarlayabilen ilk saati üretmiştir. Saat kendisini içerisinde bulundurduğu mekanizmalar aracılığı ile ayarlamaktadır. Saat sahibinin kolundaki hareketlerden yardım alarak ayarlanan saat, böylece hem daha güvenli hem de daha işlevsel olmaktadır.

·  1945 yılında içerisinde otomatik takvim yer alan ilk saati üretmiştir.

·  1954 yılında iki farklı zaman dilimini aynı anda gösterebilen ilk saati üretmiştir.

Rolex Günümüzde Hangi Model Saatleri Satmaktadır?

Rolex, günümüze kadar sayısı yüzleri aşmış modelde saat üretmiştir. Kimi saatin üretimine belirli bir süre sonra son verilirken, kimi modeller o kadar popüler olmuştur ki üretimi günümüzde hala devam etmektedir. Firma şık ve zarif saatler üreten bir firma olmasına rağmen, spor sevenleri unutmamıştır. “Submariner” adlı su geçirmez model, üretime başladığı günden beri markanın en çok satılan ve rağbet gören saatidir.

Rolex’in günümüzde üretimi yapılan modelleri şöyle sıralanmaktadır;

·  Datejust

·  Datejust II

·  Datejust Lady 31

·  Datejust Pearlmaster 34

·  Day-Date

·  Day-Date II

·  Cosmograph Daytona

·  Rolex Deepsea

·  Explorer

·  Explorer II

·  GMT-Master II

·  Lady-Datejust

·  Lady-Datejust Pearlmaster

·  Milgauss

·  Oyster Perpetual

·  Sea-Dweller 4000

·  Submariner

·  Sky-Dweller

·  Yacht-Master

·  Yacht-Master II

·  Air King

Bu modellerin yanı sıra Rolex, günümüzde yepyeni bir seri çıkarmıştır. “Cellini” isimli serinin saat modelleri şu şekildedir;

·  Cellini Time

·  Cellini Date

·  Cellini Dual Time

·  Cellini Rolex Prince

Son olarak size tavsiyem, yatırım yaparken bir Rolex saatini de portföyünüze ekleyin.