​RUMLARIN KALBİNDE ENOSİS VAR OLDUKÇA…

İlnur ÇEVİK 15 Şub 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Kıbrıslı Rumlar bir defa daha bir çuval inciri berbat etmek üzere… Tam dünya "tamam artık Kıbrıs'ta barış yanı başımızda" sanırken Rumlar yine kendilerini aşıyorlar…

Kıbrıslı Rumlar bir defa daha bir çuval inciri berbat etmek üzere… Tam dünya “tamam artık Kıbrıs’ta barış yanı başımızda” sanırken Rumlar yine kendilerini aşıyorlar…

Rum Temsilciler Meclisi, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması konusunda, 1950 yılında yapılan Enosis referandumunun okullarda kutlanması yönünde aldığı karar yine “bu sefer bu iş tamam deyip” barış müzakerelerinin bir yere varacağına büyük ümit besleyenleri ciddi hayal kırıklığına uğratacak gibi.

Bu karara Türk tarafında yarattığı büyük tepki, müzakere sürecine yönelik bir krize dönüştü. Rum meclisinin Enosis kararına ilk andan itibaren “müzakerelere vurulan en ağır darbe” diye çok sert tepki gösteren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’e kararın düzeltilmesi için perşembe gününe kadar süre tanıdı.

Ama bütün bunlar gazetecilik kariyerinde 43 yıldır bu mesele ile içli dışlı olmuş bizler için hiçte sürpriz değil…

Kıbrıslı Rumlar 1974’te Enosis isteyip Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios’u devirip Türkleri kesmeye başlamamışlar mıydı? Bunun üzerine Türkiye Barış Operasyonu yapıp, Kıbrıs Türkünü kurtarmamış mıydı?

O zamandan beri Rumlar barış çabalarını devamlı sabote edip dünya güçlerini bile çileden çıkarmadılar mı?

Kofi Annan Planını 2004 referandumunda ret eden Rumlar değil miydi? Hatta Kıbrıslı Türklere Batı “bravo siz kabul edip gözümüze girdiniz ve ödüllendirileceksiniz” deyip bunu yapmayan ve aksine Rumları Avrupa Birliği’ne alıp onları daha da şımartmadılar mı?

Rahmetli Rauf Denktaş başta olmak üzere Kıbrıslı Türk liderlere ne Batı ne de Rumlar diş geçirebildi. Mustafa Akıncı KKTC cumhurbaşkanı seçilince Batı ve Rumlar “tamam şimdi dişimize uygun bir solcu muhatap var” deyip olayı yanlış okudular. Doğrudur, Sayın Akıncı bazen Ankara’ya danışmadan adımlar atmış olabilir ama o da şu anda devam eden müzakerelerde Rumların gerçek yüzlerini gördü ve irkildi…

Rumlar maalesef tamamen Kıbrıs Rum Kilisesi’nin güdümünde... Kıbrıs’ta barış isteyenler Kiliseyi aşamazlarsa bir yere varamazlar. Kilise ise adanın Yunanistan’a bağlanmasından vaz geçmiyor… İşte sorun burada.