RUSYA DA PKK KARTINA EL ATTI

Faruk AKTAŞ 05 Şub 2020

Faruk AKTAŞ
Türkiye ile ABD arasındaki temel çatışma nedenlerinden biri olan bu konunun Rusya ile de ayrı bir gerilime neden olması kaçınılmaz hale gelebilir.

Rusya ile Suriye konusunda yaşanan gerilim rejimin İdlib’deki saldırısının ardından daha da artacağa benziyor.

Rusya’nın Suriye iç savaşında rejimin arkasındaki en büyük güç olduğu herkesçe malûm.

Ancak şimdiye kadar aynı Rusya’nın, Suriye’nin toprak bütünlüğünü konusunda Türkiye ile aynı çizgide olduğu varsayılıyordu. Yani Moskova’nın PYD’nin denetimindeki bölgelerin de Şam yönetimine geçmesini arzuladığı düşünülüyordu.

Lakin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi nezdinde yaptığı görüşmelerden yansıyan bilgiler Moskova’nın bu konudaki yaklaşımının çok da sanıldığı gibi olmadığını gösteriyor.

Erbil’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesut Barzani, mevcut Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yetkilileri ile görüşen Bogdanov’un burada ABD’nin uzun süreden bu yana hayata geçirmeye çalıştığı “Kürtlerin Birliği” planı ile paralel mesajlar verdiği ortaya çıktı.

Malum, ABD uzun süreden bu yana Suriye’de PYD’nin denetimindeki bölge ile Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin denetimindeki bölgenin birleştirilerek burada bir PYD ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ortaklığında bir Kürt devleti kurulması için yoğun bir çaba yürütüyor.

PKK/PYD yönetimini bu konuda ikna eden Washington, planı hayata geçirebilmek için Erbil üzerinde de yoğun bir diplomatik baskı uyguluyor. Bu amaçla hem Irak hem Suriye Kürtleri ile sık sık görüşüyorlar.

Bu çabaların tümü “Kürtlerin Birliği” adı altında yürütülüyor.

Son olarak üç hafta kadar önce Türkiye’ye ziyarette bulunan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey İstanbul’da bir araya geldiği ENKS yetkililerine açıkça, “PKK/YPG ile uzlaşın sizin için iyi olacak. Kürtler birlik olursa kendilerini iyi bir gelecek bekliyor” diyerek bu planlarını faş etmişti.

İşte geçtiğimiz hafta Erbil’e ziyarette bulunan Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Bogdanov’un da Kürt yetkililere benzer mesajlar verdiği öğrenildi.

Mesrur Barzani’ye ait Erbil merkezli K24 televizyonuna konuşan ENKS Dışilişkiler Komitesi Başkanı Kamuran Haco, kendileriyle görüşen Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Bogdanov’un Kürt birliğinin önemine dikkat çektiğini belirterek “Kürtler bir olursa siyasi konulardaki sorunlar da kolayca aşılır” dediğini aktardı.

Bogdanov’un ziyaretinden kısa bir süre sonra ENKS, Suriye’de PYD’nin denetimindeki bölgelerde ofislerini açma kararı aldı.

PKK/PYD, 2014’ten bu yana denetimine aldığı bu bölgelerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yakın olan tüm Kürt grupların faaliyetlerini yasaklamıştı.

Washington’un “Kürtlerin Birliği” adı altında yürüttüğü planın hayata geçirilmesi kapsamında PKK/PYD, bu grupların faaliyetlerine yönelik yasağı kaldırmıştı.

 Erbil merkezli bir diğer yayın organı Rudaw’da konuyla ilgili yer alan haberde “ENKS’nin ofislerini açma kararı Kürtler arasında devam eden birlik çabalarının başarılı olmasında önemli bir rol oynayacak” ifadelerine yer verildi.

Gelişmeler, Moskova’nın bölgede bir Kürt devletinin kurulması konusunda Washington’da aynı rotaya girdiğini hatta iki küresel gücün bu konuda anlaşmış olabileceğine işaret ediyor.

Türkiye ile ABD arasındaki temel çatışma nedenlerinden biri olan bu konunun Rusya ile de ayrı bir gerilime neden olması kaçınılmaz hale gelebilir.

Türkiye’nin bu planları boşa çıkarmanın tek yolu Erbil’in bu planlara alet olmasını engellemek. Bunun için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin tüm yönleriyle masaya yatırılmasının şart olduğunu düşünüyorum.