SAĞLIKLI SAÇLAR

Yonca ORTAN 14 Haz 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Saç bakımı deyince ilk akla gelen, şampuan tabii ki.

Saç, insanların en dikkat çeken ve doğal olan aksesuarıdır. Saçlara şekil vermek önemli olsa da saçın doğal yapısına zarar vermemek son derece önemlidir. Ancak birçok kadının uzak duramadığı düzleştirici ve maşaların kullanımı, erkeklerde ise jöle kullanımı son derece yıpratıcıdır. Fakat saçların şekil alması ve şık durması için de bu tarz şekil vericiler kullanmak kaçınılmaz olabiliyor. Saçları yıpratan bu kadar çok faktör varken de iyi bir bakım yapılması muhakkak gerekli oluyor. İyi saç bakımı için birkaç ipucu vermek gerekirse saçta en uygun ürünün tercih edilmesi gerekiyor. 

Saç bakımı deyince ilk akla gelen, şampuan tabii ki. Herkesin saç tipi farklıdır ve herkes saç tipine uygun şampuan kullanmalıdır. Örneğin; çabuk yağlanan saçlara sahip biri kuru saçlar için şampuan kullanırsa saçları daha da çabuk yağlanacaktır. Bunun tam tersi olarak kuru saça sahip olan biri de yağlı saçlara özel bir şampuan kullandığında saçları daha da kuruyacak ve daha mat bir görünüme sahip olacaktır. Bu yüzden saç bakım ürünü seçmek son derece önemlidir.

Saç bakımı dendiğinde saçları temizledikten sonra daha sağlıklı kalabilmesi için kullanılan ürünler akla gelir. Bu ürünler saçlar için son derece önemlidir. Uzmanlar saçları şampuanladıktan sonra sadece saç kreminin yetmediğini, bunu maskeyle vs. de desteklemek gerektiğini söylüyor.

1 - Saçlarınızı hava koşullarına karşı koruyun

Her zaman hava koşullarına karşı saçlarımızı savunmasız bıraktığımızı unuturuz. Güneşin saç köklerini kuruttuğunu biliyoruz ancak rüzgar ve yağmur da saçlarımızın nemsiz kalmasına neden olur ve böylece saçlar kolayca elektriklenmeye başlar. Bu durumda saçlarımızı koruyabilmemiz için  nemlendirici kremler ve besleyici serumlar kullanabiliriz. 

2 - Su sıcaklığına dikkat

Duş alırken suyun çok sıcak olması yine hem saç köklerine hem de saç uçlarına zarar verir. Ilık suyla saçlara masaj yaparak yıkamanın saç kopmalarını ve kırıkları engellediği bilinmektedir.

3 - Şampuan seçimi

Şampuanınızı seçerken her şeyden önce ihtiyacınıza uygun ürünü seçmeniz gerektiğini atlamayın. Sağlıklı saçlara giden yol aynı zamanda sağlıklı içeriğe sahip ürünlerden geçiyor. Şampuan seçimlerinizde içeriğinde bitkisel ekstreler bulunduran ürünleri kullanmaya özen gösterin. 

4 - Fön ve saç şekillendiricileri

Saçlarımıza şekil vermek için kullandığımız fön ve saç şekillendiricileri yüksek ısıda saçlarımızla temas ettiği için kopma, kırılma ve yanmalara neden olabilir. Yüksek ısıda çalışarak şekillendirmeye yarayan her türlü cihazı dikkatli kullanmaya özen gösterin. Fön kullanırken saçlarınıza uzak mesafeden ısıyı dağıtın. Saç şekillendiricilerini kullanırken mutlaka önceden saçlarınızı koruma altına alacak bakım serumu ya da yağları kullanın. 

5 – Saçlarda havlu kullanımı

Duştan sonra saçlarınızın nemini çekmesi için havluyla sararak geriye attığınız  havlu saçlarınızın kopmasına ve elektriklenmesine yol açar.  Saçları kurutmada kullandığınız kalın havluların  yerine organik, ince pamuklu saç havlularından  kullanabilirsiniz. Saçlarınızı havluya sarmak yerine masaj yaparak saçların nemini çekebilirsiniz. 

6 - Saçlarınız nemini kaybetmesin

Gün içinde saçlar birçok çevre faktörüyle karşı karşıya kalıyor. Sigara dumanı, kirli hava koşulları ve büyükşehirde yaşamanın verdiği günlük stresin tüm maskesi yüzümüz olduğu kadar da saçlarımızın nasıl göründüğünü çok etkiliyor. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde saçlarımız nemini kaybediyor ve cansız görünmeye başlıyor. Bunun için duş sonrası ve/veya gün içerisinde saçlarınıza yoğun nem katacak yağ ve kremler kullanın. Duşta nemlendirici özelliğine sahip saç kremlerinin yanı sıra gün içinde de uygulayabileceğiniz bakım  kremlerini tercih edin.

7 - Saçlarınızı yıkama sıklığına dikkat edin

Saçların her gün yıkanması ve şampuan kullanılması saç köklerini ve derisinin kurumasına yol açar. Saçlarınızın sağlıklı olabilmesi için saç köklerinin vücudun doğal salgıladığı yağlanmaya ihtiyacı var. Her gün yıkanan saçlarda bu yağlanma ve nem dengesini sağlama süreci sürekli dışarıdan müdahale görerek aşırı suya maruz kaldığı için kurumaya başlıyor. Saçların incelmesinin de yolunu açan sık yıkama alışkanlığınızı geride bırakın deriz. Sağlıklı saçlar için gün aşırı olacak şekilde haftanın 3 günü saçlarınızı yıkamanız yeterli.

8 – Beslenmenize dikkat edin

Yeşil ve kırmızıya giden tonları barındıran sebze ve yeşilliklerin yanı sıra Omega 3 gibi sağlıklı yağlarla elde edeceğiniz zengin beslenme alışkanlığı, saçlarınızın da doğal parlaklığa ve canlılığa sahip olmasını sağlar. Ne yediğinizin her zaman dış görünüşünüzü de etkilediğini unutmayın. Sebzeler ve bakliyatlardan elde edeceğiniz protein saçlarınızın içten dışa sağlıklı olmasının altın kuralıdır.