ŞAHİN L. ARKİN

Mehmet Arif DEMİR
Shane Larkin oyun kurucu pozisyonunda oynuyor (Milli Basketbol Takımımızın aslında iyi bir pivota da ihtiyacı var.) ama skorer bir oyun kurucu kendisi.

Biz onu Shane Larkin diye biliyoruz ama Şahin Levent Arkın (Şahin L. Arkin) ismi de fena durmadı galiba. (Bu arada sosyal medyada dönen geyiğe biz de ufak bir katkıda bulunalım.)

Efes Pilsen’in Euro League sayı rekortmeni basketbolcusu Deshane David Larkin, Anadolu Efes ve Türkiye Basketbol Federasyonu’nun gayretleriyle + 1 kontenjanı denilen devşirme oyuncu kontenjanında değerlendirilmek üzere Türk Milli Basketbol Takımı’nda oynamayı kabul ederek Türk Vatandaşlığı için başvuruda bulundu.

+ 1 Kontenjanında daha önceki senelere Bobby Dixon, Ali Muhammed adıyla yer almış ve ilerleyen yaşı sebebiyle görevini Scottie Wilbekin’e devretmişti fakat Scottie, Bobby’nin performansının yanına bile yaklaşamamıştı. Şimdi Milli Görev sırası Shane Larkin’de. Efes Pilsen ve Ergin Hoca’nın elinde gösterdiği performansı Milli Forma altında Ufuk Hocayla da sürdürürse İspanya, Fransa gibi Avrupa’nın “Baba” takımlarıyla daha kolay baş edebileceğiz. İnşallah.

Shane Larkin oyun kurucu pozisyonunda oynuyor (Milli Basketbol Takımımızın aslında iyi bir pivota da ihtiyacı var.) ama skorer bir oyun kurucu kendisi. 2018 Temmuz’unda geldiği Ülkemizde Efes taraftarı olsun olmasın her basketbol severin takdirini kazandı gösterdiği başarılarla. Az sayıda da olsa oldukça tutkulu Efes taraftarları kendisine LarKing adını boşa takmadı anlayacağınız.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada : “Türkiye Milli Takımına katılarak bu Ülkeyi temsil etme fırsatına sahip olduğum için onur duyuyorum. Türk Bayrağı’nı göğsümde gururla taşıyacak olmak son derece heyecan verici. Size başarı veya zaferlerin garantisini veremem ama size tek bir şey için söz verebilirim: bu ülke için terimin son damlasına kadar mücadele edip sahip olduğum tüm enerji ve gücümü ortaya koyacağım. Size söz veriyorum.” diyerek oldukça düzgün bir karakterle birlikte yürüyecek olduğumuzu müjdeledi hepimize.

Bu operasyonda Basketbol Federasyonu’nun Shane Larkin’e “tahsisat-ı mestûre”den ciddi bir miktar ödemede bulunduğu da söyleniyor ama uzun vadede yapılan yatırımın karşılığının fazlasıyla alınması söz konusu olduğu için bir “occasion” da söz konusu. Bu türden kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez pratikliği ile ilk olarak Merhum Turgut Özal’ın Naim Süleymanoğlu için Bulgarlara verdiği 2 Milyon Dolar ile tanışmıştık yakın geçmişte. Naim’in olimpiyatlarda bizim adımıza yarışabilmesi için yapılan bu “minik” ödeme ile Türk Bayrağı yıllarca dünya şampiyonalarında hep en üst seviyelerde temsil edilmiş ve Naim adını spor tarihimize altın harflerle yazdırmıştı.

Mirsad Türkcan için de NBA yıllarında Türkcan soyadını kullanmasının “isim hakkı” olarak gene cüzi bir ödeme yapıldığı dedikodusu o zamanlar sağda solda yapılmış ama aslı-astarı var mı pek bilinememişti.

Yani bu türden işler bu âlemde hep bilinen ve yaşanan şeyler ve yapan sadece biz de değiliz yani. + 1 Kontenjanı konusunda Dünyanın sayılı basketbol ülkeleri bile ellerini korkak alıştırmıyor ve işlerine gelen oyuncuları alıp ülke milli formaları ile sahaya sürüyorlar. (Slovenya bir basketbol ülkesi ama Anthony Randolph devşirme olarak gayet rahatlıkla forma giyiyor hâkeza İtalya’da Jeff Brooks İtalya için ter döküyor.)

Bu devşirme ile Efes’in yerli oyuncu sayısına da + 1 ilave yapılmış olacak ama o da oyunun kuralları içinde olan bir husus (daha önce Bobby için Fenerbahçe bu hakkı zaten gayet güzel ve yıllardır kullanıyordu.) Yani yeni bir şey değil bu bizim için.

Neyse; hayırlı olması dileğiyle Şahin L. Arkin’e Türk Vatandaşlığına ve Milli Takım’a hoş geldin diyoruz.