Vakıf Katılım web

ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ'A ALKIŞLAR

Fehmi KETENCİ 17 May 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Son hafta nefesleri kesen üç karşılaşmaya sahne oldu. Şampiyonluk adaylarının karşılaşmaları aynı saatte başladı. İzmir'de; Göztepe-Beşiktaş, İstanbul'da Galatasaray Malatyaspor ve Kayseri'de ise; Kayseri-Fenerbahçe karşılaşmaları, tek televizyon ekranında, kanaldan kanala "zap yaparak" izleyen sporseverlere, benzerine çok az rastlanan heyacanlı dakikalar, saniyeler yaşattılar.

      Geçtiğimiz günlerde, yani, geçtiğimiz cumartesi oynanan Galatasaray-Beşiktaş derbisi sonrası yazdığım “Ustadan çırağa ders!” başlıklı yazımın derbi karşılaşmasını yorumladığım son birkaç paragrafında şunları yazmıştım;  

      “Günlerdir hesapların yükleniciliğinde son dönemce doğru koşar adım giden derbi karşılaşması, Fatih Terim’in planladığı gibi, Sergen Yalçın’a ders veren bir sonuçla bitti.

      Süper Lig’de hesaplar şimdilik biraz karıştı. Usta-Çırak şavaşında, ustanın şah-mat oyunu, son iki hafadaki sonuçları çok bilinmeyenli bir hale dönüştürdü.

      Şimdi ne olacak?

      Son durum şöyle; “Usta” yönetimindeki Galatasaray’a hiç hesaplamadığı şekilde yenilen çırak yönetimindeki Beşiktaş, hala en şanslı olanı. Ama; kalan iki karşılaşmasını mutlaka kazanmalı ve başka hesaba gerek kalmaksızın şampiyonluğa ulaşmalı. Aksi durumda, yani, Beşiktaş’ın puan kaybında, tüm karşılaşmalarını kazanacak Fenerbahçe matamatiksel hiçbir hesap olmadan aradan şampiyonluğu ulaşabilir. Kalan iki karşılaşmanın yansıttığı durum bu.

      Hayalleriden arınıp doğru hesap yapıp bunu anlayabilecek tek kişi, takımı Beşiktaş’I hala avantajlı durumda tutan Sergen Yalçın’dır.

      Bakalım kalan bu iki haftada neler olacak.

      Ben yine de, Sergen Yalçın ve yönetimindeki Beşiktaş bu işi bırakmaz, onca avantajı heba etmez diye düşünüyorum!”

      Kısaca sözünü ettiğim bu durumda, geride iki karşılaşma vardı.

      Bunları yazmıştım ama hafta arası ve hafta sonu karşılaşmalarının daha normal geçebileceğini düşünerek olağan hesaplamalar üzerine kurulu yorumlara sırtımı dayamıştım.. Hesaplar farklı bir görüntüyü daha çok netleştiriyordu.

      Ama gelişmeler hiç de mantığa uymadı. Lider Beşiktaş, Karagümrük deplasmanında ummadığı bir yenilgi ile karşılaştı. Takipçilerinden Fenerbahçe kendi sahasında, son haftaların yenilmeyen takımı Sivasspor’dan ummadığı bir yenilgi aldı, Galatasaray ise, Denizli deplasmanından farklı bir galibiyetle dönünce işler karıştı. Zirvedeki puan durumunda ilginç bir değişim oldu. İkinci sradaki Fenerbahçe, Sivas yenilgisiyle üçüncülüğe, Galatasaray, Denizli galibiyeti ile, Karagümrük yenilgisiyle yerinde sayan Beşiktaş’ın hemen arkasına averajla ikinci sıraya yerleşti. Son haftaya 81’er puanlı Beşiktaş ve Galatasaray birinci ve ikiciliği, ikinci sıradaki Fenerbahçe ise; evinde Sivasspor’a beklenmedik şekilde kaybedince, 79 puanla matematiksel hesapların dışında, tüm avantajlarını kaybetmiş olarak üçüncülüğe iniverdi. Gol averajı ve genel avaraj avantajı ile, aynı puanla, zirvedeki sıralama; birinci Beşiktaş, ikinci Galatasaray gibi bir şekle dönüştü. Üçüncü sıradaki Fenerbahçe ise işini artık, sürpriz sonuçlara bırakmıştı.

      Son hafta nefesleri kesen üç karşılaşmaya sahne oldu. Şampiyonluk adaylarının karşılaşmaları aynı saatte başladı. İzmir’de; Göztepe-Beşiktaş, İstanbul’da Galatasaray Malatyaspor ve Kayseri’de ise; Kayseri-Fenerbahçe karşılaşmaları, tek televizyon ekranında, kanaldan kanala “zap yaparak” izleyen sporseverlere, benzerine çok az rastlanan heyacanlı dakikalar, saniyeler yaşattılar.

      Asıl heyecan ise, Beşiktaş ve Galatasaray karşılaşmalarının olduğu İzmir ve İstanbul arasındaydı. Şampiyonluk şansı uçlarda olan iki takım, son dakikalara kadar mücadele etti. Başlarda mağluplardı ama toparlandılar, galip duruma geçtiler, iş gol averajına kaldı.

      İzmir ve İstanbul arasında son dakikaları, hatta saniyeleri heyecan fırtınasına dönüşen gece, sonunda bir golluk averajla, hep lider durumda olan Beşiktaş’ın, aynı puan ama gol averajı ile Galatasaray’ın önünde şampiyonluğa ulaşmasıyla sonlandı. 2020-2021 Süper Lig Şampiyonu, “çırak”  Sergen Yalçın yönetimindeki Beşiktaş oldu. Bu kez, “çırak” “usta”yı son hamlesiyle “mat” etti. “Ben bitti demeden bitmez” diyen “usta” Fatih Terim “çırak”a kaybederek ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.

      Bu arada, Kayseri’de son saniyede attığı gol ile 2-1’lik galibiyete uzanan, bir hafta öncesinde lig ikinciliğinde olan Fenerbahçe, topladığı 82 puanla lig üçüncüsü olarak sezonu tamamladı.

      Beşiktaş’ın şampiyon olduğu Süper Lig’de; Denizlispor, Gençlerbirliği, Ankaragücü ve Erzurumspor ligden küme düşen takımlar oldular.

      Zorlu mücadelelerden şampiyonlukla çıkan Sergen Yalçın’ı, öğrencilerini Şampiyon Beşiktaş’ı gönülden kutluyoruz.