ŞAMPİYONU BEKLİYORUZ!

Fehmi KETENCİ 17 May 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz haftaki spor yazımızda; "Spor Toto Süper Ligi, İlhan Cavcav Sezonu'nda, yıllardan beri yaşanmayan bir futbol kapışması ile karşı karşıyayız. Son iki haftaya girilirken, amansız bir mücadele izleniyor ve zirveye oynayan dört takımın da şampiyonluk şansı var", diye başlamış ve ligin son iki haftaya girilirkenki durumunu analiz etmiştik.

    Son iki haftaya girilirken ligi yansıtan fotoğraftaki görüntü, son hafta öncesinde de aynı idi. İlk dört sırada yer alan dört takım maçlarını kazanmış ve Galatasaray üç puan önde olmanın verdiği avantajla  son haftaya “biraz rahat” giriyordu. Biraz rahat diyorum çünkü, üç puan gerisinde, oldukça farklı bir averajla ikinci sıradaki Fenerbahçe deplasmanda Karabükspor’u 7-0 gibi beklenmeyen bir sonuçla  yenince, ikinci Fenerbahçe ile aradaki genel averaj farkını ortadan kaldırdı. Son haftaya yansıyan üç puanlık fark dışında başka avantaj kalmadı. Galatasaray son hafta Göztepe ile deplasmanda karşılaşacak ve en az bir puana ihtiyacı var. Ola ki, puan alamazsa ve Fenerbahçe’de evinde karşılaşacağı Konyaspor karşılaşmasını kazanırsa, ikili averajda daha iyi olduğu için öne geçer ve şampiyon olabilir. Yalnız, burada başka bir durum var ki, o zaman işler Arap saçına döner. Üçüncü durumdaki Başakşehir de son maçını kazanırsa o zaman puanllar eşitlenir ve bu üç taım arasındaki ikili averajda en iyi durumda olan Başakşehir ipi göğüsler ve şampiyon olur.

      Böyle bir tabloda; sıralama şöyle olabilir. Şampiyon Başakşehir, ikinci Fenerbahçe ve üçüncü ise Galatasaray olabilir. Böyle bir durumda Beşiktaş’ın dördüncülükten başka şansı yok. Benim hesaplarıma ve spor sayfalarına yansıyanlara gore durum bu. Daha bir çok alternative var ama, görebildiğim kadarıyla son haftaya gelirken Beşiktaş’ın şampiyonluk şansı kalmadı gibi.

      İşte öylesine çekişmeli bir lig serüveni yaşıyoruz.

      Şuanda Galatasaray üç puanlık bir avantajla ligin zirvesinde ve son hafta Göztepe karşılaşmasında alacağı sonuca konsantre olmuş durumda. Deplasmanda oynayacağı Göztepe karşılaşmasından en az bir puan alması durumunda, yapılan tüm hesaplar çöpe gider ve olması gereken olur, Galatasaray Süper Lig Şampiyonu olur. Diğer üç takım maçlarını kazansa bile aynı puandaki Fenerbahçe ile aynı puanda, genel averajla avantajlı durumda olan Fenerbahçe ikinci sırada yer alarak, Şampiyonlar Ligi Eleme gruplarına katılır, Şampiyonlar Ligi’ne giden ikinci takım olur. Başakşehir ise üçüncü olarak sezonu kapatır. Dördüncü sıradaki Beşiktaş ile Avrupa kupasının yolunu tutarlar..

      Son yılların en heyecanlı liginin son sıralarında ise durum, oynanan son hafta ligden düşen üçüncü takımı da belirledi. Bu takım, bir başka Ankara takımı olan Osmanlıspor’du. Bu ligin akılda kalacak en önemli olayı ise; efsane başkanı İlhan Cavcav’ın adını taşıyan Süper Lig’in bu sezonunda, düşen takımlardan birinin, yıllarca İlhan Cavcav ile özdeşleşmiş, adıyla anılan Gençlerbirliği’nin olmasıydı.

      Böylesine zor bir lig yaşadık. Bu amansız mücadele hep konuşulacak, oynanan futbol dillendirilecek ve en önemlisi; ta başından beri çok başarılı bir performans sergileyen ve zaman zaman liderliği de götürmesinin yanı sıra son haftaya şampiyonluk adaylarından biri olarak ulaşabilen Başakşehir’in başarıları da unutulmayacaktır.

      Akılda kalan ve de etkin olan bir başka şey ise, zaman zaman yoğun şekilde eleştirdiğimiz genç nesil hakemlerimizin bu zor sezonun özellikle son haftalarında oldukça başarılı maçlar yönetmeleriydi.

     Böyle bir sezon gelecekte yaşanır mı bilinmez ama Türk Futbol tarihindeki her zaman hatırlanacak bir dönem oldu İlhan Cavcav sezonu.

     Şimdi kim şampiyon olacak onu bekliyoruz.