SANAT BEYOĞLU YOLUNDA

Sema SEZEN 23 Eki 2021

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
İstanbul Bu Kez, Görkemli 'Beyoğlu Kültür Yolu Festivali' ile Dünya Sahnesine Çıkıyor

           Medeniyetler, kültürler ve ekonomiler arasında köprüler kuran, dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul, ilk kez çok boyutlu ve geniş kapsamlı, kültür ve sanatı odağına alan uluslararası kent festivaline kavuşuyor.

           Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarihi, kültürel, mimari, ekonomik ve turistik varlıklarıyla İstanbul’un uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, 60 ayrı noktada 1000’den fazla sanatçının katılımıyla 30 Ekim-14 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalle Türkiye ve dünya sahnesine çıkıyor.

Tarih öncesi çağlara uzanan geçmişi, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan stratejik konumu nedeniyle imparatorluklara başkentlik yapan, görkemli geçmişi ile farklı dinleri, kültürleri, toplulukları ve bunların ürünü olan yapıtları benzersiz bir coğrafyada bir araya getiren, Avrupa Konseyi tarafından 2010’da Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat projesi Beyoğlu Kültür Yolu ekseninde kurgulanan, uluslararası nitelikte bir kent festivaline kavuşuyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının yeniden yaptırdığı Atatürk Kültür Merkezi, restore ettirdiği Galata Kulesi, Atlas Sineması, Galata Mevlevihanesi, Mehmet Akif Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi gibi çok sayıda tarihi, kültürel ve mimari değer ile birlikte Galataport, Emek Sineması, Garibaldi Sahnesi gibi önemli kültür-turizm yatırımlarını içeren, Atatürk Kültür Merkezi’nden Galataport’a kadar uzanan güzergâhta, mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya, Beyoğlu’nun büyülü dokusunda geçmişten geleceğe bir yolculuğa çıkaran bir proje olma özelliği taşıyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ise dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan İstanbul’un marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen bu projenin uluslararası düzeyde vitrine çıkmasını sağlamak için her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin En Büyük Kültür ve Sanat Projesi

           30 Ekim’de başlayıp, 14 Kasım’a kadar devam edecek olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde konserler, sergiler ve etkinlikler yer alırken, festival güzergâhındaki 60 ayrı noktada toplam 1000’den fazla sanatçının performans sergileyeceği sergiler, konserler, operalar, tiyatro oyunları, söyleşiler ve atölyeler gibi toplumun her kesimini kucaklayan muhteşem etkinlikler gerçekleştirilecek.

           Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat projesi Beyoğlu Kültür Yolu ve Festivali, klasik sanattan güncel sanata, dijital sanattan sinemaya, çağdaş sanatçıların çalışmalarından üniversiteli öğrencilerin çalışmalarına, koleksiyonerlerin eserlerinden festival için üretilmiş özel eserlere, edebiyattan dansa ve müziğe kadar birçok farklı disiplini bir araya getiren; her dalda sanat-sanatçı-sanatsever birlikteliği sağlayarak, kültürel ve sanatsal zenginlikleri bir çatı altında topluyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Teknolojiyle de Destekleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Beyoğlu Kültür Yolu için özel bir mobil uygulama da hazırladı.

Beyoğlu Kültür Yolu Uygulaması ile kullanıcılar etkinlikler hakkında bilgi alabilecek ve kendilerine en yakın hangi mekanda hangi etkinlik olduğunu görüntüleyerek, katılacakları etkinlikleri kolayca  planlayabilecek. Etkinlik mekanları hakkında ayrıntılı bilgilerin yer alacağı uygulamada,  ayrıca bu mekanlara nasıl ulaşılabileceği konusunda yol tarifleri de bulunacak.

Kendi profillerini oluşturma imkanı sunan uygulama sayesinde kullanıcılar, katıldıkları veya katılacakları tüm etkinliklerin bilgilerine daha kolay ulaşabilecek, etkinlikler gerçekleşirken güncel haberleri ve sosyal medya paylaşımlarını da yine bu uygulamadan takip edebilecek.

60 Ayrı Mekânda, 1000’den Fazla Sanatçıyla Gerçek Bir Dünya Festivali

36 adet kapalı mekân ve 24 adet açık mekân olmak üzere toplam 60 noktada, 40 sergi ve özel proje, 1000’den fazla sanatçı, 75 konser, 45 atölye çalışması, 20 söyleşi, 15 ışık gösterisi (video mapping) gösterisi, 10 sanatçı performansı yer alacak Beyoğlu Kültür Yolu Festivali programına http://www.beyoglukulturyolu.com/ internet adresinden ulaşılabilir.

Festival kapsamında gerçekleştirilecek kültür ve sanat etkinlikleri özetle şöyle:

·         İstanbul Atatürk Kültür Merkezi festivalin en önemli mekanlarından biri olarak klasik sanattan, çağdaş sanata, dijital sanattan yapay zekaya uzanan 11 büyük sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergiler hem içerik hem de teknoloji ile geçmişten geleceğe büyülü bir deneyim yaşatacak şekilde kurgulandı.

·         2 konser salonunda dünyanın ve Türkiye’nin en büyük senfoni orkestralarının konserlerinden, opera, bale ve tiyatro gösterilerine kadar 27 büyük konser ve gösteri yer alıyor.

·         AKM Çocuk Sanat Merkezi’nde birbirinden ünlü sanatçılar çocuk atölyelerinde minik sanatseverler ile buluşuyor.

·         Taksim Camii Kültür Merkezi de bu festivalde yer alan mekanlardan biri oluyor. Festival kapsamında, sergilerden, sanatçıların canlı atölyelerine, söyleşilerden dini musiki dinletilerine kadar pek çok etkinlik, meraklıları ile buluşuyor.

·         Festival kapsamında Galataport’ta 850 metre karelik alana yayılacak olan dünyanın en büyük ustalarının yer aldığı görsel ve işitsel şov niteliğindeki dijital bir sergiyle muhteşem bir deneyim yaşatılması hedefleniyor.

·         Güzel sanatlar üniversiteleri ve liselerinin öğrencilerinin ürünlerinden seçilen yüzlerce çalışma da bu festivalde halkla buluşuyor.

·         12 kadın sanatçının bu projeye özel olarak hazırladığı enstalasyonlar Beyoğlu sokaklarında yerlerini alarak Beyoğlu’nun renkli dünyasına ışık katıyor.

·         Ayrıca yerli ve yabancı sanatçıların Beyoğlu sokakları için tasarladığı enstalasyonlar da sergileniyor.

·         ‘Dönüşüm’ sergisinde maddenin ve atıkların sanata dönüşümüne tanıklık ediyor olacağız.

·         Festival kapsamında Beyoğlu’nda yer alan mekanlarda klasik sanattan dijital sanata, usta sanatçıdan gençlere, sanatın her disiplininden seçilen sergiler ile toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir sergi yelpazesi halkla buluşuyor.

·         Festival kapsamında edebiyat ve şiir duraklarında ünlü yazarlarımız ve şairlerimiz ile okumalar, dinletiler, anmalar ve geziler gerçekleştiriliyor.

·         Sinema gösterileri ve fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapan Atlas Sinema Müzesi bu etkinliğin en önemli noktalarından biri olarak dikkat çekiyor.

·         Kapalı ve açık alanlarda kurulacak sahnelerde Türkiye’nin ünlü ve popüler sanatçılarından, dünyanın en önemli senfoni orkestralarına, opera gösterilerinden, tiyatro oyunlarına, dini musikiden rap müziğine kadar 15 günde 100’e yakın konser gerçekleştirilecek.

·         Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne Beyoğlu’nda yer alan müzeler ve galeriler de birbirinden ünlü sergiler ve etkinlikler ile dahil olacak.