SANDERS'İ RUSYA MI DESTEKLİYOR?

Ekin GÜN 25 Şub 2020

Ekin GÜN
Tüm Yazıları
Evet, Sanders klasik bir Amerikan solunun daha da ucu. Türkiye'deki liberal-sol diyebileceğimiz Amerikan soluna pek benzemiyor ama bu demek değil ki ABD'yi "Sovyetler Birliği'ne" çevirecek.

Demokratların başkan adayını belirlemek için Nevada’da yapılan üçüncü ön seçimi rekor farkla Bernie Sanders kazandı. Bu Sanders’in ikinci zaferi. Bilindiği üzere Iowa’yı kıl payı Buttigieg’e kaybetmiş, New Hampshire’yi ise kazanmıştı.

Iowa’da ön seçim sonuçlarının günler sonra açıklanması birtakım kuşkuları da akla getirmişti. Bunlardan en güçlüsü, Demokrat Parti’nin Sanders’i seçtirmemek üzere kumpas yaptığına ilişkin iddialardı. Hatta bunu Trump da dile getirdi.

Şimdi de ABD’de farklı bir durum konuşuluyor. O da, Rusya’nın Demokrat Parti’nin başkan adayı için Bernie Sanders’i desteklediği.

Konuyu ilk Washington Post ortaya attı ama haberini herhangi bir delile dayandırmadı. Trump’a yakınlığıyla bilinen gazete Rusya’nın Sanders lehine seçimlere müdahale ettiğini yazıyordu. Ayrıca, ABD istihbaratının konuyla ilgili Donald Trump ve kongre üyelerine bu konu hakkında bilgilendirme yapıldığı da bahse konu olan haberin içeriğinde yer alıyordu.

RUSYA İDDİASI İLK DEĞİL

Rusya spekülâsyonlarının çıkması yeni değil, zira 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde de aynı konu gündeme gelmişti. Trump’u Rusya’nın Hillary Clinton’a karşı desteklediği öne sürülmüştü.

Hatta bundan yaklaşık iki sene önce seçimleri Trump'un kazanmasını isteyip istemediğine ilişkin sorulan bir soruya Putin, “Evet, istedim, çünkü ABD ve Rusya ilişkilerini normalleştirmekten bahsediyordu.” yanıtını vermişti. 2016 başkanlık seçimine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarına ilişkin ABD’de yapılan soruşturmada Özel Savcı Robert Mueller’in hiçbir sonuç elde edemediği de açıklanmıştı.

Nihayetinde bu iddiaların hiçbiri kanıtlanmış değil zaten Sanders de bu spekülâsyonları sert bir dille yalanladı. Sanders, Nevada’daki ön seçim öncesi adayların televizyon tartışmasında sosyal medyadaki “savunucularının” cinsiyetçi ve savaşçı bir dil kullanmasının kaynağının Rusya olabileceğini iddia etti. Seçmenlerini bu söylemlerden ayıran ve bunun bir kumpas olabileceğini işaret eden Sanders’a cevap da twitter’dan geldi. Twitter, çok sıkı denetleme yaptıklarını ve devlet destekli kampanyaların kamuoyuna açıkladıklarını ifade etti.

ZIZEK’IN YAZISI VE SANDERS’IN SOL KİMLİĞİ

Marksist sosyolog Slavoj Zizek’in ise Russia Today’da yazdığı yazı ilginç. ABD’yi “müesses nizam cumhuriyetçileri, müesses nizam demokratları, alternatif sağ popülistleri ve demokratik sosyalistler” olarak dörde bölen Zizek’in, şu sorusu düşünmeye değer:

“Ama Sanders gerçek bir alternatif mi yoksa, bazı "radikal solcuların" iddia ettiği gibi, sistemi kurtarmak isteyen (ziyadesiyle ılımlı) bir sosyal demokrat mı sadece?”

Evet, Sanders klasik bir Amerikan solunun daha da ucu. Türkiye’deki liberal-sol diyebileceğimiz Amerikan soluna pek benzemiyor ama bu demek değil ki ABD’yi “Sovyetler Birliği’ne” çevirecek.

Trump, karşısında Sanders’i bulursa muhtemelen onu “sosyalistliğinden” vuracak, burası kesin. Ama bana kalırsa Sanders, evrensel normlarda sosyalist değil, klasik bir sosyal demokrat. Hatta biraz zorlarsak anlayışı eşit paylaşımcılığı savunan John Rawls’un yolu.

Kendisinin de açıkladığı gibi Venezuela’ya değil, Danimarka’ya hayran. “Demokratik sosyalizm” kavramını çok kullanması Trump’a da boş alan yaratıyor, burjuvaziyi şaşırtıyor, müesses nizama çatıyor, dünyada sağ artarken solun artarak denge unsuru olabileceğini biliyor ama bir yandan Trump’a da kampanya argümanı veriyor.

Ne olursa olsun Sanders şunu bilmeli, karşısında ne atarsan at yapışmayan teflon gibi bir adam, Trump var ve söylemlerini “sosyalizme” dayandırmak onu yenmeye tek başına yeter mi, göreceğiz.

Öyle ya, ABD’de Sanders kazanır ve o bahsettiği sol politikalarını hayata geçirirse sadece biz değil, emin olun bu devrimi Zeki Müren bile görür.