ŞANSINIZ BOL OLSUN

Fehmi KETENCİ 20 Eyl 2018

Fehmi KETENCİ
Futbolumuzda giderek işler kızışıyor. Şampiyonlar Ligi'nde doğrudan gruplara kalan ve ilk maçına salı akşamı kendi evinde Rusların Lokomotif Moskova takımını ağırlayarak başlayan Galatasaray, gruptaki rakibini güzel bir oyunla ve 3-0'lık oldukça avantajlı bir skorla evine postaladı.

      Grupta iyi bir başlangıç. Kuralar çekildiğinde genel görüş, Galatasaray’ın iyi bir kura çektiği ve Fatih Terim yönetimindeki bildiğimiz Galatasaray’ın bu gruptan, hatta grup lideri olarak çıkabileceği şeklinde yorumlanabilir..

      Rusya Şampiyonu gurubun en zayıf halkası olarak gösteriliyor olmasına ragmen Şampiyonlar Ligi’ne katılan Rusya takımıdır ve ciddiye alınması gereken bir rakiptir.

      Bunu da göz önüne aldığımızda salı gecesi alınan 3-0’lık net skor, grupta yapılan başlangıç için oldukça avantaj getirecektir.

      Pek bu sonuça bakarak Galatasaray’ın çok iyi oynadığını söyleyebilir miyiz? İzlediğim maç için bu konudaki net yorumum; Galatasaray hala bazı konularda istenilen düzeyde değil. Orta alanında oldukça fazla sorun var. Geri dörtlüsündeki sorun ise çok belirgin. Önceki geceye baktığımızda; Lokomotif Moskova, zaman zaman Galatasaray karşısında çok kolay ve etkili pas düzeni kurdu. Bu etkili pas düzeni ile orta sahayı çok kolay ve çabuk geçerek Galatasaray kale sahasında sık sık tehlikeli yerleşimler yaptı, Galatasaray kalesine tehlikeli anlar yaşattı. Galatasaray bu zaaflarını düzeltmezse bundan sonraki karşılaşmalarında çok sıkıntılar yaşayabilir.

      Maç sonucuna bakarsak, maçın hemen başında Galatasaray’ın en formda ve etkili futbolcusu Rodriguez’in uzaktan sert şutu ve kalecinin çelemediği şutu ile maça, neredeyse 1-0 galip başlaması, rakip takımın psikolojik olarak dağılmasına neden oldu. Bu şoku atlatan Lokomotif Moskova devrenin sonuna doğru, önce ayağa hızlı ve derinlemesine pas organizasyonları ile orta saha hakimiyetini ele aldı ve Galatasaray kalesine tehlikeli anlar yaşattı. İkinci devre de durum pek farklı değildi. 67.dakikada Eren’in golü geldi ve Galatasaray rahatladı. İkinci golü yiyen ve 2-0 geriye düşen rakip takım, artık şuursuzca saldırmaya başladı. Bu arada, Galatasaray ortasahada daha derlitoplu pas organizasyonu ve hucüm düzenlemeleriyle etkisini arttırdı.

      Artık şuursuzca gol atmaya çalışan Lokomotif ve zaman zaman rakibine uyarak dağınık görüntü veren Galatasaray vardı sahada. Ortada dağınık bir futbol vardı. Ta ki, uzatma dakikalarında kazanılan penaltıyı, Selçuk’un golle sonuçlandırması ile 3-0’lık bir galibiyet çıktı ortaya.

      Avantaj mı avantaj tabi. Ama şimdilik.

      Grupta geride, Şampiyonlar Ligi gediklileri olan iki güçü takım; Portekiz’in Porto ve Almanların güçlü takımı Schalke 04 var. Almanya’da 1-1 beraberlikle tamamladılar ilk karşılaşmalarını ama genel görüş, bu iki takımın Lokomotif Moskava’dan çok güçlü ve hiç de kolay takımlar olamadıkları şeklinde.

      O nedenle Galatasaray gruba yeni başlayacağını düşünerek çok daha hazır ve dikkatli olması gerekiyor.

      Spor Toto Süper Ligimiz, Lefter Küçükandonyadis Sezonu’nda beşinci haftayı geride bıraktık. Lig daha yeni yeni ısınmaya başladı. Bu zorlu dönemin yanı sıra takımlarımızın Avrupa Kupalarında grup maçları da var. Takımlarımızın bu zorlu döneme eksiksiz hazır ve başarılı olmaları, ülke puanımızın yükselmesi açısından çok önem arz ediyor.

      Futbolumuzun Avrupa pazarındaki bir başka önemli günü; UEFA Avrupa Kupası’na katılacak takımlarımızın grup karşılşmalarında alacakları sonuçlar. Dileğimiz Beşiktaş, Fenerbahçe ve Akhisarspor’un bugün yapacakları gruplar ilk karşılaşmalarından iyi bir sonuçla çıkabilmeleridir.

      Beşiktaş, Norveç temsilcisi Sarpsborg ile kendi sahasında, Fenerbahçe, Sirbistan temsilcisi Dinamo Zagrep ile deplasmanda ve Akhisarspor ise Rusya temsilcisi Krasnador ile kendi sahasında, gruplarına iyi bir sonuçla başlamak üzere maç yapacaklar.

      Avrupa Ligi’ndeki takımlarımıza, gruplar başlangıç maçlarından başarılar diliyorum.