ŞARKI SÖYLEMEK İÇİN BACAK BOYU YETERLİ!

Aslı SERTDEMİR 30 Kas 2019

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Sen hiç en sevdiğin şarkıyı Belma Şahin'den dinledin mi? Dinleyemediysen, ne şanssızsın…

Sen hiç en sevdiğin şarkıyı Belma Şahin’den dinledin mi? Dinleyemediysen, ne şanssızsın… O şarkının sana ne dediğini hala tam anlayamamışsın. Hala tüylerin diken diken olmamış, ne yazık. Dinlerken belki gözlerin dolmuş ama ağlayamamışsın. Şarkının sözlerini ezberlemiş ama hissedememişsin… Belma yıllar sonra böyle anılmak istiyor. Dinleyenleri onu şimdiden böyle anlatıyor. Ama o henüz bilmiyor. 

• Çocukluk dönemin nasıldı?
 Her çocuğun yaşaması gereken bir çocukluktu benim yaşadığım. Bunun için anne ve babama ne kadar teşekkür etsek azdır. Karadeniz Ereğli’de yaşadım çocukluğumu. Herkesin birbirine güvendiği, çocukların başına bir şey gelmediği bir yerdi orası. Gecenin bir yarılarına kadar sokakta oyun oynardık. Saklambaç, birdirbir, uzun eşek oynardık. Düşüp dizlerimizi kanatırdık. Telefonlara hapis değildi çocukluğumuz. Cinsiyet ayrımı olmadan sevgiyle büyüdük biz. 

• Eskiyi özler gibisin
Hem de nasıl..

• Küçükken de söyler miydin şarkı? Aklında var mıydı şarkıcı olmak?
Söylerdim. Küçücüktüm elimde mikrofon sahnede resmim var. Her hafta sonu eğlenmeye gitmek için yalvarırdım annemlere. Gidip şarkı söyleme derdindeydim. Şarkıcı olmaktan ziyade, ilk önce dansöz olma hevesindeydim. Saatlerce aynanın karşısında oynardım. Sonra ne alakaysa inşaat mühendisi olmak istedim. Çocuk kafası işte..

• Nasıl bir öğrenciydin?
Efsaneydim diyebilirim. İftihar listelerine geçti adım. Çok prensipli bir öğrenciydim. Asla derste kimseyle konuşmazdım. Dört kulağım varmış gibi dinlerdim öğretmeni. Hala da bilmediğim bir şeyi duysam, anında açıp netten bakarım. Sanırım, okumayı, öğrenmeyi biraz fazla seviyorum.

• Başka bir meslek yapabilir miydin acaba?
Kesin yapardım. Mesela çok iyi bir dedektif olabilirdim. Kesinlikle sıkılmazdım, detaya olan ilgim ve araştırmacı ruhum işte. Muhasebeci olurdum hem de en iyisinden. Her şeyi ince ayrıntısına hesaplamak sanırım bana babamdan bulaştı. 

• Evde nasıl bir Belma var? Ne yaparsın, nasıl geçer bir günün evde?
Kitap okurum bolca. Farklı ufuklar açıyor insana çünkü. Film izlemek vazgeçilmez bir şeydir benim için. O kadar farklı hayatlara girip çıkıyorsunuz ki, tanımayı, hissetmeyi ve düşünmeyi çok sevdiğim için de güzel olduğunu düşündüğüm, kurgusu iyi olan her türlü filmi elimden geldiğince. İzlemediğim bir filmi bulmak zordur. Barfi’mle oynarım. Kediler yakışıklısı oğlumla. Hayat onunla başka bir tat aldı.

•Kedileri mi seviyorsun tüm hayvanları mı? 

Aslında kedilerle pek anlaşamazdım. Barfi geldikten sonra tüm hayvanlara bakışım farklılaştı. Hepsini sevmeye başladım çocukların bir hayvanla büyümesi gerekiyor bence. İnsanın kalbine başka bir sevgi katıyorlar. 

• Ev işi yemek falan yapar mısın?
Ev işini hiç sevmem. Mecbursam yaparım ama iş yemek yapmaya gelince elim çok lezzetlidir.

•Aşk?
Aşk soluksuz bir şey. İnsanın nefesini kesen, sürekli gülümsemeni sağlayan, güzelleştiren, ruhunu iyileştiren bir şey. Keşke dünyada ki herkes çok aşık olabilse. Savaş diye bir şey olmazdı bence.

•Hiç aşık oldun mu?
Tabi ki. Gözü kör bir aşığım ben.

• Beste yaptırdı mı sana hiç aşk?
Hayır. Beste yapabileceğimi hiç düşünmedim ben. Gerçekten yapabilir miyim diye düşündüren kişi Serdar Ortaç oldu. Oturdum denedim. Birkaç şarkı çıktı ortaya.  Bir süredir Murat Yeter ile de çalışıyorum ben. Murat şarkıları dinleyip çok iyi olduklarını söylüyor. Sürekli hadi hadi hadi diyor bana.


•O zaman kendi bestenle duyabiliriz yani?

Çok güvendiğim bir şarkım olursa neden olmasın.
  

•Tarz pop mu devam edecek? Sanki arabeskle çok yakışırmışsınız gibi geliyor bana.
Pop şarkıları yine söylerim tabi ama doğru düşünmüşsün. Sesimin rengine arabesk şarkılar yakışıyor. Günümüzde şu tarz bu tarz diyebileceğimiz bir şey de kalmadı aslında. Kaldı ki toplumumuz arabesk.  Adı her neyse eğlencenin gecenin sonu mutlaka arabeske döner.

•Şu an bir arabesk şarkıcı ile çalışmak istesen kim olurdu?

Kibariye, erkek olarak Hakan Altun…

•Sihirli bir güce sahip olsan, müzik camiasında neyi değiştirmek isterdin?

Şarkı söylemek için bacak boyunun yeterli olmasını sağlayan herkeste bazı değişiklikler yapardım herhalde. 

•Bacak boyu? Kimileri kızabilir buna.
Kızabilirler. Düşüncem bu maalesef. Ameliyat yapamayan birini cerrah olarak gördünüz mü hiç? Şarkı söyleyemeyen şarkıcı da olamamalı!
Bazı gazeteci arkadaşlara da söylenebilecek şeyler vardır aslında. Mesela seneler önce Taksim tarafında bir yerde ön program yapıyordum. Benden sonra Hakan Altun vardı. Bir sürü gazeteci arkadaşlar var tabi. Ben şarkı söylerken biri yanıma geldi, ne kadar güzel sesin var, şöyle güzel bir poz ver de haber yapayım dedi. Ben sevindim tabi. Birkaç fotoğraf çekti, baktı bunlar olmaz dedi. Şöyle göğüslerini öne çıkar, Nadide de kimmiş diye haber yapacağım dedi. Ben yapmayınca da bu kafayla hiçbir şey yapamazsın sen dedi ve gitti. İşini çok düzgün yapan harika gazetecilere asla bir lafım yok yanlış anlaşılmak istemem.

•Seni canlı canlı söylerken dinleyebilecek miyiz?
İnşallah. Ayda bir ya da iki sabit bir mekanımın olmasını istiyorum.

•20-30 yıl sonra Belma Şahin denildiğinde kısaca nasıl anlatılmak isterdin?

Kadın ne söylerdi be! Şarkının içine girip her duyguya dokunurdu… Deseler yeter!