SEATTLE

Hakan DİKMEN 06 Haz 2019

Hakan DİKMEN
Tüm Yazıları
Grunge müziğin, dünyanın her yerindeki kahve zincirinin ve ünlü teknoloji markalarının doğum yeri Seattle. Aslında başlık atmak için, yani manşete koyacak cümleyi düşünürken o kadar çok şey aklıma geldi ki. Mesela "MÜZİĞİN, TEKNOLOJİNİN VE KAHVENİN ŞEHRİ SEATTLE" mı desem? "BUZULLARIN KRALİÇESİ" mi desem? "YAĞMURUN AŞKI" mı ya da "KAHVE KOKULU ŞEHİR" mi? Ama ne dersek diyelim harika, heyecan verici bir şehir Seattle

Kızılderili şefi Seattle kendi dillerinde “Seathl” olarak yazılıyor okunuyor.

Burası bir dönem Kızılderili halkının yaşadığı topraklardı. Çok meşhur çizgi romanlarının da geçtiği yer olan Seattle’ı gezeceğiz bugün. Şehrin ismi işte o Kızılderili Duwamish ve Suquamish kabilelerin önderi Şef Seattle'dan yani yüce şef Si'ahl dan kalmış yadigâr.

Aslında Washington eyaletinin bir şehri burası. Bence bir değil iki şehir burası. Üst üste kurulmuş. Bu cümleyi siz biraz merak ede durun ben size isim hikayesini anlatayım. 

Seattle, ABD'nin en büyük ilk on şehrinden biri. Kanada'da altın bulunması ile Kaliforniya'daki altın avcıları Kanada'ya hücum etmeye başlayınca Kanada hükümeti bir kural getirip altın avcılarının tam teçhizatlı olarak Kanada'ya girmelerini zorunlu tutmuş. Bu kural da hem Kızılderililerin sonu olmuş hem de Seattle, Kanada'dan önceki son ABD şehri olduğundan bu sayede oldukça kalkınmış. Seattle üst üste 2 şehir. 1889'da bir yangının büyümesiyle tüm şehir harabe haline gelmiş. Yeniden yapmaya karar vermişler. Sonra masraf çok gelmiş en iyisi şehrin üstüne yeni bir şehir inşaa edelim demişler. Kalıntıların yaklaşık bir, bir buçuk metre kadar üstüne, eski şehri yıkmadan, o yerleşim merkezini yerin altında bırakarak yeni bir şehir kurmuşlar.

Bu üst üste kurulmuş kenti merak ettiniz değil mi? Ben de merak etmiştim, pek inanmamıştım bana söylediklerinde. Sonra, acaba nasıl görünüyordur bu kalıntılar diye düşünmeye başlamıştım ki bir tur şirketinin ilanını gördüm. Meğer bir tur rehberi eşliğinde evin bodrumuna iner gibi şehrin altına inebiliyormuşsunuz.

Yani aşağıdaki şehre iniyorsunuz. Neler mi göreceksiniz? Eski dükkân tabelaları, kapılar, evler, barlar, yataklar, banyolar daha neler. Ama dikkat edin turu yaparken. "Burada fareler oldukça büyük, bu yüzden geride kalmayın."

Jimi Hendrix heykeli.

Grunge müziğin doğum yeri dedik başlığımızda. Bunun en büyük nedeni Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam, Soundgarden gibi pek çok Grunge müzik grubu bu şehirden çıktığı için şehir Grunge müzikle anılır olmuş. Ayrıca, meşhur Starbucks zincirinin de doğduğu yerdir. Jimi Hendrix heykeli ve Bruce Lee'nin mezarı da bu şehirin gezilecek yerlerinden.

Seattle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinde bulunan bir şehirdir. ABD'nin en kuzeybatı ucunda, King County'de yer alır. Şehrin adı, şehrin kuruluşundan önce bölgede ikamet etmiş olup daha sonra göç ettirilen Kızılderili Duwamish ve Suquamish kabilelerin önderi Şef Seattle'dan alındı.

Uzay İğnesi

Seattle'da yapılacak en iyi şeyler listesinde ilk sırada Space Needle kulesi var. Kentin en ikonik cazibe merkezi olan ve 1962 Dünya Fuarı için inşa edilmiş bir kule burası. Şehri tepeden izlemek için ideal.  184 metre uzunluğunda olan bu kulenin tepesine sadece 43 saniyede çıkabiliyorsunuz. Işınlanma gibi. Şehir, deniz ve dağların 360 derece manzarasını sunan birkaç gözlemevi vardır. Şeffaf birinci kat "The Loupe" 'u kaçırmayın!

Piggy Rachel’in yani bu heykelin burnuna dokunmak Pike Place Market için şans getiriyormuş.

Seattle'da görülmesi gereken bir yer de Pike Place Market. Güzel bir yemek yemek isterseniz, alışveriş ve eğlence için de ideal bu alan.  Özellikle taze balık ve sebzelerden peynir, çikolata ve kahve bu arada kahve deyince bu kentin övündüğü bir nokta da dünyaca meşhur ilk Starbucks kahve dükkânı burada açılmış. Yani anlayacağınız bu şehir Gastronomik lezzetleriyle ünlü. Bununla birlikte, özellikle Piggy Rachel'in heykeli, sakız duvarı ve pazar tabelası gibi birçok eşsiz yeri ve ilgi çekici yeri görebilirsiniz.

Pop Kültürleri Müzesi

İster tüm zamanların en iyi gitaristleri isterse sinemadaki en korkutucu anlar olsun, Pop Kültürleri Müzesi (MoPOP) sizi en büyük müzisyenlerle, film yapımcılarıyla, yenilikçilerle ve zamanımızın oyun değiştiricileriyle sahnelerin kulisine götürüyor. Pop kültürünü hayata geçiren derinlemesine sergiler ve uygulamalı deneyimlerle kendi yaratıcı potansiyelinizi ortaya çıkarmak için bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. Mevcut sergiler arasında Nirvana, Süper Kahramanlar Evren'i, Ölümden Korkmak: Korku Filmi Heyecanı, Sonsuz Bilim Kurgu Dünyaları ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Bir başka ilginç gezilecek yer de Pasifik Bilim Merkezidir. Bilim dünyasına adanmış ve sanal gerçeklik, fizik, biyoloji ve böceklerin dünyası gibi farklı konuları eğlenceli ve anlaşılır bir şekilde eğlendirerek eğiten bir yer burası.   Planetaryumdaki uzay mekânı şovları, tropik bir kelebek ve bir fare ailesi kolonisinin hikayesinin anlatıldığı temalarla her yaş için sergi ve etkinliklere sahip Pasifik Bilim Merkezi.

Seattle Merkez Monoray

Turistlerin sırf denemek için bindiği bu tren Seattle'ın monorayı 1962 yılında yapılan ve Seattle çok şey katan Dünya Fuarı için inşa edilmiş. Seattle Center eğlence merkezini şehrin merkezindeki West lake Center alışveriş merkezine bağlayan hattın uzunluğu bir buçuk kilometre. Saatte 72 kilometreye kadar çıkan bir hızı var. Her on dakikada bir kalkıyor ve Seattle'da yapılacak en güzel rotalardan birine sahiptir.

Smith Kulesi

Pioneer Meydanı'nda bulunan Smith Tower, şehrin en eski gökdelenidir. 148 metre olarak 1914 yılında tamamlanmış.  Bu bir zamanların en uzun kulesi şimdiki gökdelenlerin arasında küçük parmak gibi kalıyor. Ama onun da bir cazibesi var. Turistler 35. kattaki izleme terasından Seattle'ı tepelerden hayranlıkla izliyor.  360 derece panorama, açık hava alanı ve lezzetli el yapımı kokteyller sunan bir konyak bar da burayı önemli kılıyor. Zamanınız varsa, şehrin geçmişine adanmış ilginç bir sergiye girin adı “Smith Kulesi Efsaneleri".

McCaw Hall gösteri merkezi

Ben gittiğim her yerde mutlaka bir akşam gösteri seyretmek isterim. Kuzeybatı Pasifik Balesi’nin de methini çok duydum. Mc cawhall salonunu da görmek istedim. Lobisi bana İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’ni hatırlattı. Dans etmeyi seviyorsanız, Kuzeybatı Pasifik Balesinde bir gösteri izlemek Seattle'da yapılacak en iyi etkinliklerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en iyi dans gruplarından biridir ve hem klasik prodüksiyonlar hem de Uyuyan Güzel, Fındıkkıran, Pinokyo ve Yaz Gecesi Rüyası gibi eserlerin yeni yorumlarını yapıyorlar.

Uçak Müzesi

Havacılık hayranıysanız Seattle'da yapmanız gerekenlerden biri, öğleden sonrayı Uçuş Müzesi'nde geçirmek olabilir. Muhteşem bir uçak koleksiyonuyla ülkedeki türünün en iyi müzelerinden biri. Orada, NASA'nın ay fotoğraflarından uçuş simülasyonlarına, uzay mekiğinin iç mekanlarını keşfedebilecek, pilot olma deneyimini yaşayabileceksiniz. Ve çok daha fazlasını görüp test edebilirsiniz. Çok heyecan verici bir yer.

Bu 15 dönümlük kampüs 160'tan fazla hava ve uzay aracı, orijinal Boeing Uçak fabrikası, uçuş simülatörleri ve düzinelerce eğlenceli, etkileşimli sergi ve aile etkinliklerini içeriyor. Dünyanın en eski savaş uçağından süpersonik Concorde'a, kadar tek tam ölçekli NASA Uzay Mekiğinden, Boeing 787 Dreamliner'a, çok farklı bir ortam.  Eşsiz, 3 dönümlük Havacılık Pavyonu, bir kafe ve çocuk oyun alanı bulunan bu açık hava galerisinde büyük uçakların çarpıcı bir şekilde gelişmesini göreceksiniz. Kafesinin verandasında rahatlayıp gördüklerinizi sindirip otelinize dönebilirsiniz.  Bu müze ekstra ücret talep etmiyor!

Seattle, Amerika Birleşik Devletleri kültürü ve yaşam hikayesi bakımından çok önemli bir yer tutuyor. Daima sizi şaşırtıyor. İşte bunlardan biri de ses bahçesi.

Bir Ses Bahçesi yapmışlar heykellerle rüzgâr müzik yapıyor.  Grunge müziğin Soundgarden grubunun hayranıysanız, o zaman rüzgârı müziğe dönüştüren bir dizi metal heykel olan, Washington Gölü kıyısındaki Warren G. Magnuson Park'ın yanındaki A Sound Garden'ı görmelisiniz.  Grubun vokalisti Chris Cornell'in ölümünden sonra, heykeller bir anıt gibi oldu.  Ayrıca, ruhunuzu dinlendirmek istiyorsanız, grubun en ünlü şarkılarından birine adını veren Volunteer Park'ta Black Sun sanatının enstalasyonunu görmelisiniz.

Seattle siluetinin değişmez parçası Rainier Dağı

Seattle'da yapılacak en iyi şeyler listesindeki son konum, aktif bir yanardağ ve Washington'un en yüksek zirvesi olan Rainier Dağı'nı ziyaret etmektir. Aynı adı taşıyan milli park içinde bulunur. Bu görkemli yer, tüm yıl boyunca, ormanda yürüyüş yapmaktan, şelaleleri görmekten yeşilliklerin rengini değiştirmeye, bir vahşi yaşam merkezini ziyaret etmeye veya kar sporları yapmaya kadar değişen aktiviteler sunuyor. Dağda kalmak için birkaç seçenek de var. Bugünkü yazımda Amerika kıtasının kuzeyine ayak basmış olduk. Bu haftadan itibaren size bu koca kıtanın güneyine doğru gezi notlarımı yazacağım. Sayfanın artistik mizanpajını yapan Mehmet Yeşil ile hazırladığımız bu sayfayı beğenir ya da siz de gezi anılarınız ve fotoğraflarınızla katılmak isterseniz lütfen bu adrese yollayın. hdikmen@yenibirlikgazetesi.com Mutlu kalın.