SEÇİLMEMEYİ GÖZE ALABİLMEK

Neşe BERBER 17 Eyl 2018

Neşe BERBER
Safranbolu'nun turizm hikayesi yıllar öncesine dayanıyor.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile konuştuğumda başkan o dönemleri şöyle anlatıyor: Cumhuriyet Halk Partili başkan Kızıltan Ulukavak 1970 – 1980 yılları arasında Safranbolu’da avukatlık ve iki dönem Belediye Başkanlığı yapmış; Belediye Başkanlığı sırasında, kentteki imar düzenlemelerinin yanı sıra, özellikle Safranbolu’nun tarihsel ve kültürel değerlerinin Türk ve dünya kamuoyuna tanıtılması ve koruma altına alınması konusundaki karar ve uygulamaları gerçekleştirmiştir. 

Gerçekleştirmiş gerçekleştirmesine ancak eski başkan halkın tepkisi ile karşılaşmış ve hatta ikinci kez belediye başkanı seçilmeyerek bunun bedelini ödemiş. Fakat yıllar geçince eski başkanın adı şimdi minnetle anılıyor diyor, çünkü Safranbolu’da o zaman evler yıkılsaydı, bugün Safranbolu’nun tarihi yok olacaktı. Hatta Safranbolu halkının kazancının, bu koruma altına alınmış evlerden dolayı turizm olduğunu düşünürsek eski  Belediye başkanı şehre ne büyük bir katkı yapmış.

Bugün baktığımızda belediye başkanı demek kendi koltuğunu düşünmeden kentini sadece şimdi ile değil, geleceğini de düşünerek doğru olanı yapmak. Bazen tepki alacağını bilsen de eğer şehrin için doğru olanı yaptığını düşünüyorsan, kalıcı eserler bırakıyorsan gözünü kırpmadan doğru olanı yapmalısın.  Zamanında Kızıltan Ulukavak tekrar seçilmemeyi göze alıp Safranbolu için bu kararı verirken en doğru kararı verdiğini görmek bunun en güzel örneklerinden. Belediye başkanı demek bazen seçilmemeyi göze alabilmek demek değil midir ki…

Safranbolu tarihi dokusu ile şehre girer girmez insanı büyüleyen bir ilçe. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesi doğal tarihi güzelliğine  67 tarihi dükkanın ön cephesi restore edilecek haberi Safranbolu için güzel haber.

Safranbolu Belediyesi, "Tarihi Çarşılarımız Gün Yüzüne Çıkıyor" Projesi, 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilmiş. Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, proje kapsamında Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan 67 tarihi dükkanın ön cephe restorasyon çalışmasının başlatılacağını proje sözleşmesinin imzalandığını ve  dünya mirasımız Safranbolu korumacılıktaki başarısıyla adından sıkça söz ettirmekte. Bizler de bu önemli mirası koruma ve gelecek nesillere aldığımız gibi ulaştırmak adına çeşitli projeler gerçekleştirmekteyiz. Hazırlamış olduğumuz projenin BAKKA tarafından kabul edilmesi bizleri mutlu etti. Bu projenin kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Bu kapsamda, Safranbolu ilçesinin güzelliğine güzellik katacak bu proje ile Saraçlar, Kunduracılar ve Semerciler sokaklarında, 67 dükkanın ön cephe restorasyonu yapılmış olacak.