SEFER USTA'DAN GELİYORUM

Serpin ALPARSLAN 01 Şub 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
1938 yılından bugüne 80 yıllık Saray Mutfağının vazgeçilmez ustası Sefer Usta'dan gelen tecrübeyle bacasını halen tüttüren Özsüt'ün hikayesini anlatmak kazandibi tatlısının lezzetini anlatmak kadar elbette zor olsa gerek.

Özsüt’ün basın toplantısı daveti gelince önce şaşırdım açıkçası, çünkü çok sık rastlanmayan bir sektör olduğundan merak ettim. Ayrıca, Sefer Usta’nın kazandibi tatlısını hayal ettim… 

Neyse ki yoktu…

Girişimcilere açık olduklarını ve yeni oyunculara özellikle kendilerine yol gösterecek ışık tutacak rakiplerini de beklediklerini belirttiler.

Toplantı detaylarına bakacak olursak;

İzmir markası olan Özsüt’ün tatlı serüveni, 46 ilde 180’in üzerinde mağazayla birlikte 80. yılına ulaşmış.  

İstihdam oranı 3 bin 500 yetişkin elemanı çektiklerini ve

- 60 bin porsiyon pasta 13 milyon 200 bin ile

- 150 bin porsiyon sütlü tatlı ile 18 milyon 500 bin

- 20 bin porsiyon şuruplu tatlı 345 bin ile

- 10 ton dondurma (Kilogram) 265 bin ve 7 ton unlu mamul ile 2017 yılında satış rakamlarına ulaşmış.

Sadece 5 bin TL ARGE’ye yatırım yapılmış.

Özsüt Genel Müdürü Güçlü Şeneler basın toplantısında şunları söyledi; “Şu anda yurt dışında

Azerbaycan’daki üç mağazamız ile hizmet veriyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında en az 10 ülkeye ulaşmak. Türkiye gastronomi turizminde örnek olacak.

Kazandibi ile çıktığı tatlı serüvenine günümüzde pasta, sütlü ve şerbetli tatlılar, unlu mamuller, dondurma, kaymak, çikolata, kahve, Türk ve dünya mutfağından özel lezzetler ile devam eden

Özsüt’ün 80. yılında, ev dışı tüketimin yılda 55 milyar TL’ye yaklaştığını ve bunun yaklaşık yüzde 27’sinin Türkiye genelinde sayıları 65 bini bulan kafe, restoran ve pastane harcamaları ve Yeme - içme sektörü, geri dönüşün 2 - 4 yıl gibi kısa sürelerde gerçekleşmesi ve ortalama yüzde 15 - 20 arasında değişen kar marjları ile yatırımcılar için oldukça cazip. Bugün hem yurt içinden hem de başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın

birçok noktasından yatırımcılar Türkiye’de bu sektöre girmek istiyor. Henüz yolun başındayız, yatırım, satın alma gibi konularda daha disipliner bir yapıya kavuştuğumuzda Türkiye’nin gastronomi turizmiyle örnek bir ülke olacağına inancımız tam” dedi.

Tıpkı sektör gibi kendilerinin de her yıl artan bir büyüme grafiği yakaladığını belirten Güçlü Şeneler, 2017 yılını hedeflerinin üzerinde bir büyümeyle kapattıklarını ifade etti. Özsüt’ün 80.

yıldaki büyüme hedefi ise, 200’ün üzerinde mağazaya ulaşmak ve yüzde 30 büyüme sağlamak. Yatırımcıların Özsüt’e büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Güçlü Şeneler, bugün 46 ilde 180’in üzerinde mağazalarının bulunduğunu ve bunların dokuzu dışında tamamının franchise’lar tarafından işletildiğini vurguladı.

Azerbaycan’da iki yıl içerisinde üç mağaza açtıklarını, Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’daki ülkelere de Özsüt markasıyla ulaşmak istediklerini 5 yılda 10 ülke hedeflediklerini belirttiler.