SICAK PARA MESELESİ

Yusuf DİNÇ 11 May 2021

Yusuf DİNÇ
Kapitalizm karakterini farklı biçimlerde ifşa eder. Bunlardan birisi üretim faktörlerinin serbest dolaşımına karşı tavrıdır.

Kapitalizm karakterini farklı biçimlerde ifşa eder. Bunlardan birisi üretim faktörlerinin serbest dolaşımına karşı tavrıdır. “Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler”i fizyokratlardan ödünç alan kapitalizm gerçekte ise üretim faktörlerinin tamamının serbest dolaşımı lehine bir yaklaşım sergilemez. Bu sloganlaştırma onun kendi ajandasını tutundurma enstrümanıdır. Tam da fizyokratlardan aldıkları biçimde üretim faktörlerinin dolaşıma sokulabilecek olanlarından sadece sermayeye ve sermaye mallarına yeşil ışık yakar. (Merkantilizmin eksiğini giderir.) Bu akış finansal kesim üzerinden gerçekleşir.

Türkiye’de bu akışın önemli bir parçasıdır. Türkiye uluslararası finans sistemiyle güçlü entegrasyon stratejisine uzun süre yatırım yapmıştır. Bu tecrübe sırasında uluslararası fonları yurt içinde konumlayabileceği mekanizmalar geliştirmiş yahut bunları nasıl kullanabileceğini de öğrenmiştir.

Böylece ekonominin kendi içinde doğrudan yabancı yatırım yanında sıcak para yatırımcısının da cezbedilmesi için yeni bir pencere açılmıştır. Hatta son dönemde Türkiye sıcak paraya dönük müstakil bir stratejisi geliştirmiştir; İstanbul Finans Merkezi.

Bu stratejiye epey bir enerji vermiş, yatırım aktarmıştır. Hala henüz aksaktır ama İslami finans bileşeniyle potansiyeli de güçlü görülmektedir. Bu strateji doğrudur veya yanlıştır meselesi arkada kalmıştır. Artık Türkiye dönülmez olarak bu projenin gerçekleşmesi için gayretlerini ortaya koymak durumundadır.

Fakat son dönemde sıcak para karşıtı bir söylem yükseldi ekonomide. Bu kadar kendiyle çelişen bir ekonomi olmak doğru değil. Bir taraftan sıcak para yatırımları için alan hazırlarken bir taraftan iletişimi bozmak problemdir.

Doğrudan yabancı yatırım çoğu zaman en doğru stratejidir ama ekonomiye sıcak para da geliyorsa cezbetmekte bir beis yoktur. Üstelik bir küresel finans merkezi stratejisi üzerinde uzun zamandır çalışıp enerji harcanmışken sıcak paraya karşı doğrudan hedef alıcı söylemler bu stratejinin altını boşaltmaktadır. Asıl yapılması gereken sıcak paranın çok ucuz kurgularla aşırı zengin olmasının da bunun tam tersiyle mağdur olmasının da önüne geçecek ekonomi dinamiklerini yaratmaktır.