​SİGARA KAĞIDINA NEDEN VERGİ GELDİ?

Alican DEĞER 02 Eki 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Ev kadınları evde sigara sararak ayda 600 lira kazanmaya başlamış.

Ev kadınları evde sigara sararak ayda 600 lira kazanmaya başlamış. Çünkü sigaraya bindirilen vergi ve zamlar böyle bir sektör oluşturmuş.

İçki ve sigara devletlerin başlıca vergi gelirlerinden. O yüzden fiyatları bir hayli yüksek. Mesela İngiltere’de bir paket sigara yaklaşık 10 Pound. Yani 47 lira. İnanılmaz. O yüzden havalimanı girişlerinde İngiliz gümrük görevlileri bir tek kaçak olarak sigara ararlar. Bavullar açılır, sorular sorulur. Sigara fiyatının, bu zıkkımın ciddi sağlık sorunlarına yol açmasıyla da ilgisi vardır. Ama temel amaç “Madem halkı vazgeçiremiyoruz, bari kamu maliyesi para kazansın”dır. Londra’nın kenar göçmen mahallelerinde kaçak sigara pazarları kurulur. Genellikle Afrika kökenlilerin elindedir bu iş. Ama Türklerin de hatırı sayılır bir payı vardır.

O yüzden İngiltere’de birçok kişi sarma sigara içer. Avrupa’da sık sık içki almak için komşu ülkeye geçen insanlar görürsünüz. Arada sınır olmadığı için bavulları içki doldurup evlerine geçerler. Sigarada geçerli olan alkollü içkilerde de geçerlidir. 

Son vergi tartışmalarında sanki Maliye Bakanı akşam yattı, gördüğü rüya üzerine sabah vergi çıkardı gibi düşünülüyor. Belliki kaynak yaratması istenmiş. Kimse sahiplenmese de, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal eleştirileri tek başına göğüslemek zorunda kalsa da, bu bir hükümet kararı. Siyasi olarak artısı eksisi hesaplanmıştır herhalde. 

İşte bu tartışmalara yol açan, son yapılan vergi artışlarında sigara kağıdının da kapsama alınması dikkatimi çekti. Ama bu bildiğimiz dededen babadan kalma yaprak olarak satılan sigara kâğıdı değildi. Onların satışı zaten yasakmış. Vergi gelen, Makaron adı verilen içi tütün dolu olmayan ama geri kalanı bildiğiniz sigara olan filtreli, hazır kağıtlarmış.

Yüksek fiyatlardan daralan halkımız bu Makaronlara yönelmiş. Bunlardan alıp içine tütün dolduruyorlarmış. Bunları doldurmak için özel sigara doldurma aparatları da var. Bir hayli kolay yani anlayacağınız. Hal böyle olunca da ciddi vergi kaybı oluşmuştur doğal olarak.

Zaten bir kaçak sigara sorunumuz vardı. Köşe başlarında 3-4 liraya nerede üretildiği belli olmayan sigaralar satılıyordu. Belli ki mücadele hızlandı pek fazla görülmüyor artık. 

Ama yeni bir alan ortaya çıktı. İşte bu vergi getirilen kağıtlarla sarma sigara satımı. Kendi sigarasını doldurmayanlar hazır olarak bunları alıyorlar.  Ve bu durum yeni bir iş alanı da oluşturmuş görünüyor. Evde sigara sarımı.

Eskiden ev hanımları aile bütçesine katkı için dantel örerlerdi veya günlere, toplantılara yemek hazırlarlardı. Şimdi evlerinde sigara sarıyorlarmış. Böylece de ellerine ayda 600 lira para geçiyormuş. 

Ekonomi içinde insan olmadan ele alınamayacak bir olgudur. İnsan da adeta yağ gibidir. Sıkıştırılamaz. Bir boşluk buldu mu, kendi çözümlerini üretir. Sigara fiyatlarının bu derece yüksek oluşu sigara kaçakçılığına yol açtı. Bu önlenince sigara sarma başladı. Şimdi Makaron kağıtlara vergi geldi. Bakalım sokaktaki karşı atak ne olacak?