SINIR AŞAN TERÖRDEN SINIR AŞAN KÜRESEL SALGINLARA YENİ DÜNYA

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
2020 dünya tarihinde en çok konuşulan takvim dilimi olacak.

Tarih yalnızca sürekli devirlerin değil, aynı zamanda imkansız ve beklenmedik şeylerin kesintisiz bir şekilde gerçekleşeceğinin de hikayesidir. • Aliya İzzetbegoviç

2020 dünya tarihinde en çok konuşulan takvim dilimi olacak. ABD Afganistan’da en baş düşmanlarından gördüğü Taliban ile anlaşırken koronavirüs Avrasya hattını aşarak kıta Avrupa’sına sıçradı. Artık insanlık kendi sınırlarında değil küçük bir dünyanın içinde yaşanan her şeyden etkileniyor. Artık ilerleyen bilgi çağına rağmen bir virüs karşısında önlem alamayan sonlandıramayan yeni bir dünya var.

Türkiye en üst tedbirlerle bu süreci en az zararla atlatmaya çalışıyor. Bunun yanında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün düzensiz göçle ilgili verileri ise 01 Ocak-04 Mart 2020 tarihleri arasında 14.167 düzensiz Afgan göçmenin Türkiye’de giriş yaptıktan sonra yakalandı. Virüs deposu olan İran’dan 1 aylık bir süreçte Türkiye sınırını kaçak geçen binlerce insan. Hepsi risk teşkil ediyor ve kontrol edilemiyorlar. Bunun yanında korona‘ya karşı üst düzey önlemler alınırken İngiltere, virüsün doğal yayılımına bırakıp bağışıklık oluşmasını bekleyeceklerini söylüyor. Bu, küresel mücadelede yer almamak anlamına geliyor. Virüsün daimi kuluçkası İngiltere olur.

KORONAVİRÜS UZMANLARI

Birçok isim çıkmış hem TV'de hem sosyal medyada binlerce komplo teorisini, hiçbir delil olmadan sıralıyor. Dijital çağmış, yok şu aile dünyayı yönetiyormuş, yok bu aile dünyayı yönetiyormuş. Virüs sistemi durdurmak için üretilmiş, normal hayata devam etmek gerekirmiş. Bir yanda bilim insanları bir yanda işkembeden sallayanlar.

İSLAMİ DEĞERLE ÜZERİNDEN TARTIŞMALAR

Ne zaman bir gündem ya da kriz oluşsa “İslam”, “Müslümanlık” ya da referans değerlerimiz üzerinden bir tartışma başlar. Sorular “din bu mu” “Müslümanlık bu mu” ya da biz böyleyiz başlığına konu getirilir. Güzel dinimiz İslamiyet insanın hem bu dünya hayatı hem de ahiret hayatı için öğretiler getiren bir dindir. ‘Özünde iyi ve temiz insan olmayı öğütler’ ‘Dinimiz insana dair her şeyi kaideler altına almıştır. Bunlara uyup uymamak insan ile nefsi arasındadır. Tek cümle ile İslamiyet ‘Temizlik imandandır’ der.

BİR MEDENİYET ÇAĞINI HATIRLAYALIM

Bizim tarihin derin sayfalarına baktığımızda beş vakit abdest alarak pırıl pırıl bir gün geçirten değerlerimiz, su kervanları çeşmelerle şehirleri kuşatan Sinanlarımız, her semte hamam inşa eden yöneticilerimiz ve her şeyi iyice yıkayarak yemeyi öğreten annelerimiz var. İçkiyi ve sigarayı yasaklayan öğretilerimiz var. Her şey insanın daha iyisi olması için.

Dünyada açlıktan yıllardır her gün binlerce insan ölüyor. Savaşlarda binlerce çocuk ve kadın öldü. Mutlu Batı kapısına sığınan insanları elektrikli tellerle ve şiddetle almamaya çalışırken sınır aşan bir virüs kapılarına dalyanınca dünyada birinci gündem öldü. Demek BATI zihniyeti ölümü sadece kendi evinde görünce önemsiyor.

Bizler bu zor günlerde bilimin ışığında ve tüm referans değerlerimizle sımsıkı mücadele edeceğiz.