SOSYAL MEDYA KOMEDİSİ!

Fehmi KETENCİ 29 Haz 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Günümüz olmazsa olmazlarından biri ve belki de en önemlisi haline gelen sosyal medyayı da kendimize benzettik. Her yerde en iyi arkadaşımız, gençlerin güncel yaşamındaki arkadaşlıkları belirleyen moda tanımlamayla "kankamız", günlük yaşamızın vazgeçilmezlerinden oldu,

      Ne yapmak istiyorsak, düşünmeden, nezaket kurallarını yok sayarak, etik değerleri umursamayarak, gelenek ve gelenekleri rafa kaldırarak, özel yaşamı uluorta sergileyerek veya özel yaşamın mahremiyetini ortadan kaldırarak, en önemli ve rahatsız edici olanı ve tehlikelisi ise; toplumu olumsuz etkileyecek, yalan, abartılı, hiç bir kaynağa dayanmaksızın haber olarak sunulan iletilerle sorumsuzca bir ortam yaratması ve gelecek için tehlike sinyalleri veren bir ortamın oluşması.

      İnternet, bu aleme ilk olarak chat’leşme ortamının kullanılmaya başlamasıyla olanak sağladı. Daha sonra, yazılı ve görüntülü iletişim kurmalar, messenger, facebook, fotoğraf paylaşımı için instagram, messenger’den sözlü ve görüntülü  telefonla iletişim, twitter ve buna parallel olarak özellikle görüntü depolama, görüntü yayma alışkanlığımızın kaynağı olan instagram ve günlük işlerde neredeyse tüm iş dünyasının kullandığı, hem hızlı iletiyle haberleşme, görüntü, belge gönderme, alma, zaman zaman da bedava telefonla iletişim kurma ihtiyaçlarının gidererildiği whatsApp.

      Son zamanlarda Twitter yaşamımızın hemen hemen her anında, haberleşmenin en etkin digital kitle iletişim platformlarından biri ve de en önemlisi oldu. Siyasetle uğraşanlar, iş dünyası bu haberleşme aracını günün her saatinde sıkça kullanıyorlar. O kadar ki; bazıları; basın toplantısı yapmak yerine, söyleyeceklerini, Twitter ortamına attıkları tweetleriyle, kısa sürede halletmeyi tercih ediyorlar. Politikacıların, devlet yönetiminde olanların bir çoğu bu yollarla iletişim kurmayı tercih ediyor. Twitter, iletişim kurmada şu sıralar en etkin digital kitle iletişim aracı olarak çok popüler.

      Bir başka digital kitle iletişim aracı ise; yukarıda sözünü ettiğim, özellikle iş yaşamının; belge, görüntü alma, gönderme, iletiyle hızlı iletişim kurma ve en önemlisi; bedava telefonla haberleşme ihtiyaçlarını giderdikleri bir digital platform olan whatsApp, başta iş dünyasının olmak üzere geyik yapma dışında haberleşmek için oldukça sıkça kullanılan bir digital iletişim aracı oldu. Birilerine bir belge veya görüntü veya bilgi göndermek istediğinizde “karşı tarafın; “whatsap’la gönder” talebiyle karşılaşabiliyorsunuz. Son zamanlara kadar bu işleri e-mail ortamında halledebiliyorduk ama whatsApp bu görevin neredeyse tümünü üstlenmiş durumda.

      Messenger kullanmak ikinci plana geriledi. Doğal olarak da “görüntülü geyik muhabetleri” artık tercih edilmiyor. Şimdilik geyik muhabbetleri, özel yaşamı sorumsuzca sergileme, gelenek ve görenekleri hiçe sayma facebook’a kaydı. Facebook’daki photoshop’la sergilediğimiz yeteneklerimizi de unutmayalım..

      Bir başka çok önemli konu ise; sosyal medyanın, özellikle spor haberleri ortamını sorumsuzca kullanılıyor olması. Hep söylenir “asparagas haber”, çok bilen gazetecilerce genelde magazine etiket olarak yapıştırılmıştır. Uzunca bir süredir sosyal medyada; gazetelerin, televizyonların bir çoğunun web siteleri spor haberlerindeki “asparagas”, ciddiyetten uzak, hiç bir kaynağa dayalı olmayan, çoğu masa başında yazılmış, düzmece spor haberlerinın yer aldığı sayfalar. İşte asıl “asparagas” haberler bunlar. Kimse magazine çamur atmasın.

      Hele transferlerin sözkonusu olduğu bu dönemde patlattıkları transfer bombalarıyla(!) ne kadar komik duruma düştüklerini görebileceklerini de düşünmüyorum.

      Spor sayfalarındaki transfer haberlerine bakarsanız üç büyükler şu ana kadar en az 25’er transfer yapmış olmaları gerekiyor.

      Hemen hemen herkes her taraftar sosyal medyadaki spor haberlerini okuyordur. Fazla bir şey yazmaya gerek de yok. İnternet takipçilerinin bu haberlere inandığını sanmasınlar.

      Bu spor haberciliği değil. Sporseverleri kandırdığınızı sanmayın, yeter!

      İşte digital platformlarda sorumsuzca sergilenen sosyal medya spor haberciliğimiz bu.