SÖZ KONUSU TÜRKİYE OLUNCA ÜÇ MAYMUNA NE OLDU?

Yaşar İÇEN 11 Eki 2019

Yaşar İÇEN
Aslına bakarsanız Suriye konusunda binlerce soru sorulabilir çünkü oradaki her şey çok anlamsız, mantıksız, samimiyetsiz ve entrika dolu kalitesiz bir yapım boyutuna ulaşmış durumda. Ve net olan bir şey var; hepsi Türkiye karşısında!

‘Türkiye; güvenlik menfaatleri ve bölgenin huzuru için “Barış Pınarı” adımını attı...’ Hepimizin duası ve desteği eşliğinde Fırat’ın doğusunda etkisini gösteren Mehmetçik’in her anını dünya takip ederken bir kesim de sosyal medya üzerinden harekatla hiç ilgisi olmayan şiddet içeren görüntüler eşliğinde ortamı germeye çalışıyor. Amacı ve mayası farklı olanlara diyecek bir sözüm yok çünkü onlar ‘kaosun kanlı askerleri!’

Fakat kaosun askerlerinin oyununa düşülmemesi konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Bu paylaşımları yapanları silin, engelleyin ve hemen şikayet edin! Bu kadar açık ve net diyeceklerim.

Gelelim mi bugünlere nasıl geldik mevzusuna? Trump sayesinde uluslararası siyaset sık sık beyin dumuruna uğruyor. İçinde Türkiye’nin de olduğunu Ortadoğu ülkeleri Trump’ın gel-gitlerinden en fazla nasiplenen ülkeler. Şener Şen ve Kemal Sunal filmleri misali bir yandan vururken diğer yandan pansuman yapmaya çalışan Trump’a karşı ‘savunma siyaseti’ geliştirmek dışında bir çıkar yolu yok dünyanın. Anlık tweetler, söylemler, hal ve hareketler ile dünyayı sarsan Trump’tan ‘Barış Pınarı’ harekâtı ile ilgili olarak her an bir hamle beklediğimi de belirtmek istiyorum bu arada!

Uzun zamandır sayamadığımız kadar silah yığdığı (ki ben ABD’nin o silahları sattığını düşünüyorum), YPG-PYD’yi eğitip desteklediği o topraklardan Trump neden çekilsin? Neden ‘bizim orada olmamız hataydı’ desin? Suriyeliler katledilirken, toprağından edilirken, denizlerde boğulup kıyıya vururken suskun kalanlar ve ülkelerinin kapısına kilit vurup arkasını dönenler söz konusu Türkiye’nin güvenliğini koruma altına alması olunca neden yaygaraya başladılar? Kendi ülkelerinde demokrasinin zerresini barındırmayan Arap ülkeleri neden bir anda demokrasi havariliğine soyundu? ABD, Rusya ve Avrupa aradan çekilip Arap ülkeleri mi Türkiye karşısına çıkacak Suriye’de?

Aslına bakarsanız Suriye konusunda binlerce soru sorulabilir çünkü oradaki her şey çok anlamsız, mantıksız, samimiyetsiz ve entrika dolu kalitesiz bir yapım boyutuna ulaşmış durumda. Ve net olan bir şey var; hepsi Türkiye karşısında! Ayrıca önemli bir başlık daha var. Sıklıkla dile getirdiğim ‘Türkiye’yi Irak üzerinden okumak gerekiyor’ tezimi ‘Barış Pınarı’ harekatında da yinelemek istiyorum. Irak ve bilhassa IKBY’den Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekata tepkiler var. Fakat ilgimi çeken şu durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. IKBY’nin siyasi kesiminin yaptığı harekât karşıtı söylemlere Kürtler iki yönde cevap veriyor. Birinci kesim ‘Türkiye haklı’ derken ikinci kesimde ‘neden eleştiriyor ve kime şikayet ediyorsunuz? O bölgede olan sizlersiniz’ tepkisini gösteriyor!

Yakın geçmişi hatırlayın... Başkan Mesud Barzani “Türkiye’nin ve Irak’ın huzuru için çözüm arayalım” demişti. Ki Barzani Ailesinin bölgede PKK ve teröre karşı dik duruşunu hepimiz biliyoruz. Neçirvan Barzani’nin Türkiye ile olan samimi sevgisini de biliyoruz. O halde bence yapılması gereken şu; IKBY ve Türkiye ülkelerinin, Suriye’nin, bölgenin huzuru için teröre karşı yan yana durmalı...

Ki olumsuz süreç her an IKBY Yönetimi aleyhine çevrilip baskı altına alma girişimleri gündeme gelebilir!