SÜLEYMAN SOYLU İLE BİR BAYRAM SABAHI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
İstanbul'da Türk Dünyası bayramlaşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu medeniyet dünyamızın referans değerlerine atıfta bulunarak bir konuşma gerçekleştirdi.

''Her insan bir alemdir''

İstanbul'da Türk Dünyası bayramlaşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu medeniyet dünyamızın referans değerlerine atıfta bulunarak bir konuşma gerçekleştirdi. Soylu her insan bir alemdir dedi ve ekledi: "700 binin üzerinde Suriyeli kardeşimiz bu ülkede dünyaya geldi. Bu topraklara savaştan, ölümden kaçan insanlar geldiler, 700 binin üzerinde alem meydana getirdiler. Bu büyük bir zenginliktir".. "(Metroda Afrikalı bir aileye yönelik ırkçı saldırı) İlk gördüğümde Allah karşılaşmayı nasip ederse o kişilere, hem babaya hem de kızına, çünkü ben kendi milletime böyle bir hali yakıştıramadım, 'Onun kızgınlığı sana değildir, onun kızgınlığı bizedir. Bizi affet.' diyeceğim"...

Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Hacı Bayram-ı Veli'yi, Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Pir Sultan Abdal'ı konuşmasında anarak tarihin derin izleriyle buluştu.

700 BİN ALEMİN SAÇTIĞI IŞIK

Soylu, "Büyük hedeflerin yolcularıyız. İyilikleri anlatacağız, kötülüklerden sakındıracağız. 'Birlikte rahmet vardır.' diyen bir medeniyetin yolcularıyız. Nasıl bir sınavda olduğumuzu biliyoruz. Kimse bizim bu davranışlara sessiz kalmamızı bekleyemez. 700 binin üzerinde Suriyeli kardeşimiz bu ülkede dünyaya geldi. Bana ister kızsınlar ister ne söylerlerse söylesinler. Bir tane insanın bir araya geldiği zaman annenin ve babanın attığı çığlığın ve sevincin karşılığında, bu topraklara savaştan, ölümden kaçan insanlar geldiler, bu topraklarda 700 binin üzerinde alem meydana getirdiler. Bu büyük bir zenginliktir. Büyük bir sınavdan geçtik, geçiyoruz. Sadece son on yılda Suriye'deki iç savaştan itibaren değil, bu coğrafya büyük bir sınavdan geçiyor. Birileri bizi daha büyük sınavlara hazırlıyorsa onları da yeneceğiz. Hep birlikte kardeşliği kazandıracağız." dedi. Gelecek nesillerin daha cesur olacağını ve Batı ile makasın daraldığını ışığın bir kez daha doğudan yükseleceğini söyledi.

Programda, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, İstanbul İl Göç İdaresi Müdür Vekili Bayram Yalınsu, Türkmen Dernekler Federasyonu, Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Afganistan STK'lar Birliği, Suriye Platformu, Yemen Dostluk ve Dayanışma Derneği, Irak Türkmeneli İnsan Hakları Derneği temsilcileri de konuşma yaptı. Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da katıldı. Ben İçişleri Bakanı mesai arkadaşlarının çalışmalarını yakından takip eden biriyim. Bakan Yardımcısı Çataklı atom karınca misali 24 saat çalışan bir isim. Kendisi AFAD ve Göç Başkanlığından da  sorumlu..

IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR

Süleyman Soylu özetle insanı yaşatıyoruz ki devletimiz yaşasın dedi. Bayram namazını sınır boylarında Mehmetçik ile kılan, sabahın erken saatlerinde Esenyurt'taki sel baskınlarına yetişen sonrasında Türk Dünyası ile bayramlaşan karınca misali bir devlet adamı. Kendisine gazeteci olarak defalarca takip ettim ama bugünkü konuşması zamanı ve mekanı ile yerinde idi.

 Tarih bize zamanı tekrar çalıyor. Anadolu insanı seneye tekrar gelecekler diye göçmen kuşların yuvasını onaran bir millet. Dikiz aynasına bak diyor zaman bize. Yine bizi bu bayram sabahı Fırat kenarından Süleyman Şah selamladı.. Kızıl Elmaya yürüyenlere selam olsun..