SURİYE'NİN KUZEYİ VE TÜRKMENLER ÜZERİNE BİR YAZI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Suriye kaynaklarımız iki taraf arasında tekrar görüşme gerçekleşeceğini bildirdiler.

Suriye kuzeyinde terör bileşeni DSG adı altında  YPG/PKK ile ENKS arasında yaklaşık 1 yıldır devam eden  ittifak  çalışması zaman zaman  karşılıklı  ağır dille yaptıkları suçlamalar ve alanda PKK’nın baskısı altında da olsa devam ediyor. Tarafları ABD ve Fransa kontrol ediyor. Amaçlanan Irak kuzeyindeki bölgesel idare benzeri yapılanmayı YPG’yi maskeleyip yeni bir yapıyı Suriye kuzeyinde Türkiye'nin önüne koymak.

Suriye kaynaklarımız iki taraf arasında tekrar görüşme gerçekleşeceğini bildirdiler. Yeni ABD yönetimi ise Suriye politikası netleşmemesinden dolayı görüşmelerin farklı bir boyuta gelme ihtimali yüksek. Biden’ın Suriye politikalarında atacağı yeni adımlar ülkenin kuzeyini en çok etkileyecek PKK ile ENKS arasında bir netice çıkmayacağı söylense de masa da bir taslak metin var. Aynı zamanda YPG’nin Kandil kadrosunun kontrolünde olması sıkı iş birliğine evrilmesine engel görünse de ABD-Fransa ikilisi “ortak çıkarlar” noktasında tarafları ikna etmeye çalışıyor.

ABD Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn ayın 19’nda görevi bırakacağını açıkladı. 20 Ocak’ta Biden yönetimden 1 gün önce görevi bırakan ismin yerine McGurk’ün isminin ‘Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü’ olarak yer alacak olması yeni sorunsalların alanda yaşanacağı anlamına geliyor. Biz sadece Suriye’de değil Libya’da ABD’nin atacağı yeni adımları gözlemleyeceğiz.

Türkiye 2012 sonrası 911 km kara sınırı karşısında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu 3 askeri harekatla engelledi. Ama bunun yanında adı daha ilan edilmeyen alanda fiili bir durum oluşturulmaya çalışılan DSG adı altındaki sözde yapılanlar hala risk olarak karşımızda duruyor. Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık 40 bin kilometrekarelik içinde petrol ve su havzalarının olduğu alan içinde silahlandırılan 130 bin YPG/PKK’lı bir terör yapısı var. Bu, terör yapısı kentleri, kasabaları, köyleri kontrol ediyor. Ülke dışından başta ABD-Rusya ve AB ülkeleri olmak üzere heyetler ile görüştürülüyor. Aslında yapılmak istenen PKK’yı alanda bir şekilde kabul ettirmek. Türkiye kamuoyu ve iç dinamikler ne yazık ki alan gerçeklerinde uzak bir toplum mühendisliği içinde algı operasyonları içinde Suriye gerçeklerine bakıyor. Alanda ise yangın devam ediyor.

TÜRKMEN BAŞLIĞI

Bizde Türkmen sihirli kelimedir.  Orada Türkmenler var, biz onlar için neler yapıyoruz diye başlayan mehteran süslü cümleler çok söylenir. Suriye gerçeklerinde ise “TÜRKMEN CEPHESİNDE” sessizlik hakim. Ortada bir sorun var. Çözüm ve çözecek aktörler ne durumda sorusu akıllarda.  Bugün Karabağ zaferi ile zirvede olan MİLLİ CEPHE, Suriye Türkmenlerinin içinde bulunduğu durum ile ilgili nasıl adımlar atacak bakıp göreceğiz. Ve Süleyman Şah Türbesi olması gereken yere tekrar konmadıkça bir şeyler hep eksik kalacak ya da çok şeyler…