TAKSİ PLAKALARI 5 YILLIĞINA VERİLSİN

Alican DEĞER 14 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Ufuktaki bu korna sesleri nereden geliyor. 17 bin küsur taksici belki seferden dönüyor.

Ne oldu yahu. Ne zaman taksiciler gazetecileri “Gereğini yapmakla” tehdit eder hale geldi? Ne zaman ortalığı yakıp yıkar oldular? Bu mu yani? Bu mu kamu hizmeti?

İstanbul’da 17 bin küsur taksi bulunuyor. Sıkı durun bir taksi plakası tam tamına 1 milyon 600 bin lira. Rakamla 1.600.000 TL. Eski parayla falan değil, yeni parayla.

Aslında bir lisans olan taksi plakası, ranta dönmüş durumda. Sosyal medyada herkes taksilerde verilen hizmetin kalitesinin düşük olduğundan dem vuruyor. Ama göz ardı edilen şey bu 1 milyon 600 bin liralık ücret. Çünkü taksicilikte kapitalizmin bütün kuralları işliyor. Tekel olan bir hizmet var. Gerektiğinde sesini yükselterek hakkı olduğunu düşündüğü çıkarlarını koruyor.

Aslında o hak onun değil. İstanbulluların. Onlara belli bir imtiyaz tanınmış. Eğer görevlerinin gereğini yerine getirmezlerse de geri alınır.

İşte bu sektörde kapitalizmin kuralları işlediği için de taksi plakası sahipleri 1 milyon 600 bin lira olan plakaları taşıyan araçlarına 100 bin lira bile vermiyorlar. Ucuz, konforsuz modelleri tercih ediyorlar. Hadi onu geçtim, bari temizliklerine dikkat etseler. O da yok.

Taksi plakası bu kadar para edince gün 24 saat. Şoförlere kiraya veriliyor. Plaka kiralamak diye bir şey var. Yani halkın verdiği imtiyazı kiralayarak para kazanıyorlar. Tabii ki sonra da “yakıp yıkarız” edebiyatı başlayacak.

Şimdi onların istedikleri düzenlemeler yapılırsa, tehditlerine boyun eğilmiş olmayacak mı? Hangi yönetim bu duruma düşmek ister?

Madem bu işten para kazanılmıyor, plaka ücretleri nasıl 1 milyon 600 bin lira olabildi. Para kazanmayan bir uğraşın hava parası yükselir mi? Ya plaka ağaları ne olacak? Sahip oldukları onlarca plakayı kiraya verip piyasayla istedikleri gibi oynayanlar?

Yapılacak tek şey, taksi plakası devrine yasak getirmek. Bu mesleği yapmak isteyenler yine yapsın. Ama belli bir imtiyaz üzerinden servet kazanmasın. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi gelir artırmak istiyorsa alın size bir başka öneri. Taksi plakaları 5 yıllığına verilsin. Beş yılda bir ihale açılsın. Bakın nasıl para kazanılıyor.