TANZANYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Tanzanya ziyaretimizde Türkiye'nin Darusselam Büyükelçisi Mehmet Güllüoğlu'nu ziyaret ediyoruz.

Tanzanya ziyaretimizde Türkiye'nin Darusselam Büyükelçisi Mehmet Güllüoğlu’nu ziyaret ediyoruz. Okyanusun kenarında selam yurdunda al yıldızlı bayramız dalgalanıyor. Elçiliğimiz Darusselam’ın en güzel yerlerinden birinde yer alıyor.. Bizi elçiliğimizden güler yüzlü Onur Yay karşılıyor…

Türkiye, en son koronavirüs ile mücadelede Tanzanya’ya 1 milyon doz Sinovac aşısı desteğinde bulunmuş. Türkiye toplamda Tanzanya'ya 4 milyon doz COVID-19 aşısı verecek..
Türkiye-Tanzanya siyasi ilişkileri 79’lu yıllarda başlıyor

1979 yılında açılan, ama sonra 1985 yılında kapatılan Türkiye Cumhuriyeti Darüsselam Büyükelçiliği, 18 Mayıs 2009 tarihinde yeniden faaliyete geçmiş ve ikili ilişkiler bu tarihten itibaren hızlanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017 yılında kalabalık bir heyetle Tanzanya ziyareti ilişkilerde yeni bir dönem açmış durumda. Ziyaret sırasında iki ülke arasında toplam 10 anlaşma, protokol ve mutabakat muhtırası imzalanmışt. Aynı yıl Haziran ayında Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği faaliyete geçmiş.

MEHMET GÜLLÜOĞLU BİZE TANZANYA’YI ANLATIYOR

Türkiye'nin Darusselam Büyükelçisi Mehmet Güllüoğlu biz Türkiye ve Tanzanya arasındaki ilişkiler hakkında bilgiler veriyor. Ülkenin kapasitesinin yüksek olduğunun ve Türk yatırımcıların ülkedeki faaliyetlerinden söz etti. Darüsselam, yaklaşık 6 milyon nüfus ile ülkedeki en büyük ticaret ve liman şehri durumunda. Tanzanya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u alım gücü yüksek kişilerden var insanların yaklaşık yüzde 70’inin Hint kökenli Tanzanya vatandaşları olduğu kabul ediliyor. Araplar da ülkede ticari faaliyetleri ile dikkat çekiyor. Tarım sektörü ise ülke nüfusunun yüzde 65’inin geçim kaynağını oluşturmakta ve GSYİH’nin yüzde 25’ine katkı sağlamakta..

BAKİR TOPRAKLAR İŞLENMEYİ BEKLİYOR

Elçiliğimizde notlarımızı alıyoruz.. Tanzanya 44 milyon hektarlık ekilebilir arazinin sadece 1,5 milyonu ticari tarım bünyesinde değerlendirilmekte iken, geri kalanı küçük aile işletmeleri tarafından işlenmektedir. Hâlihazırda sulanabilir arazi 561.383 hektar olup, bu miktarın 2025 yılı itibariyle 1,2 milyon hektara çıkartılması planlanmaktadır. Çeşitli ürünlerin (mısır, pirinç, kasava, ayçiçek vb.) ekimi için 13,5 milyon dönüm ekilebilir arazi kullanılmakta olup, bunların yüzde 76,7’sinde geleneksel tohumlar, yüzde 20,8’inde ise modern tohumlar kullanılmaktadır. Söz konusu arazinin yüzde 2,5’unda hem geleneksel, hem de modern tohumlarla tarım yapılmakta. Modern tarım tekniklerinin kullanılmaması, yağmura olan bağımlılık Tanzanya’nın tarım potansiyeline ket vurmaktadır. Ayrıca, ülkede gübre ve yüksek kaliteli tohum kullanımı da yaygın değildir. Ülkede tarım alanında AR-GE faaliyetlerine yatırım yapılması ve ihracatın artırılmasını teminen altyapının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, tarımsal işleme ve gıda sanayine yönelik yeterli tesis bulunmamakta.

ENERJİ KAPASİTESİ ÇOK YÜKSEK

Tanzanya doğalgaz anlamında ciddi potansiyele sahip bir ülke.. Tanzanya'da tespit edilen doğal gaz rezervi yaklaşık 57,7 trilyon m3'. Her ne kadar Tanzanya'da tespit edilen rezervlerin yaklaşık yüzde 90'ı deniz alanlarında olsa da, ülke doğal gaz anlamında gelecekte ciddi potansiyel sahibidir. Tanzanya doğal kaynaklarının zenginliği sebebiyle potansiyel yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Tanzanya; mineral tabanlı metaller ve değerli taşlar, altın, tanzanit, doğal gaz ve kömür açısından oldukça zengindir. Madencilik sektörü 1,5 milyon kişinin istihdam edilmesine olanak sağlamakta olup, anılan sektörün GSYİH’ye katkısı 2015’te yüzde 3,4 iken 2019’da yüzde 5,2’ye çıkmıştır. Altın ve elmas ülkenin her zaman mineral üretiminin geçim kaynağı/başlıca dayanağı olmuştur. Altın üretiminde küresel ölçekte önemli bir rol oynamakta olan Tanzanya; dünya altın üretiminin yaklaşık yüzde 2’sine sahip olup, Afrika kıtası özelinde de 4.sıradadır. Tanzanya’nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 50’si altın ihracatına dayanmaktadır. Ülke önemli miktarda nikel, demir ve kömür rezervlerine sahiptir. Belki de ülkedeki sorunların çözümü bu zenginlikler de yatıyor…