TANZANYA'DAN BURUNDİ'YE YEMYEŞİL BİR YOLCULUK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Darulselam'dan havalanan uçağımız Burundi yolunda bizi yemyeşil bir serüvene götürüyor.

Darulselam’dan havalanan uçağımız Burundi yolunda bizi yemyeşil bir serüvene götürüyor.

Uçağımız bizi Burundi’de Bujumbura’ya götürürken

Tanganika Gölü bizi karşılıyor. Tanganyika, Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer alan Afrika’nın en derin gölü. Tanganyika inanılmaz derecede derin bir göl olarak adeta deniz diyebiliriz.. Bazı yerleri 1440 m derinliğine ulaşmakta, Rusya’daki Baykal gölünden sonra dünyanın en derin gölü kabul edilmektedir.

Burundi havaalanında indiğimizde hala uygulanan kovid testiyle karşılaştık. Ülkemizden aldığımız aşı kartımız ve diğer uluslararası aşı sertifikamız burada geçerli değil yüksek bir test ücreti ödeyerek ülkeye girebildik.

Havalanında şehir merkezine giderken yemyeşil bereketli topraklardayız…Her şey burada organik… İnsanlar toprağı işlemek zorunda.. Evlerine getirecekleri gıdayı karşılıksız veren bu ülkenin bereketli toprakları… 12 milyon nüfusa sahip bu Afrika’nın kalbinde 3 milyon Müslüman yaşıyor. Bizler yardım çalışmalarımızı tüm Burundi halkı için yapıyoruz..

Bir yetime dokunmak… Yetimi gülümsetmek. Etrafımızı saran derin yoksulluk. Avrupa Yetim Eli Afrika’ya özel projeler hazırlıyor. Burundi’de ilk defa süt keçisi dağıtımı gerçekleşecek.. Bujumbura’da yerel insani yardım kurumları ile çalışılıyor. Dünya Namaa bizi güler yüzü ile karşılıyor. Şehrin hemen kenarında yerel bir insanı yardım kurumunun başındaki isim. Bu Gatumba Yardımlaşma Derneği Avrupa Yetim Eli birlikte yardım projelerinde yer alıyor. Hem sıcak yemek ikramı, giyecek desteği ile süt keçisi dağıtımı yapıldı. 140 adet süt keçisi dağıtımı yapıldı. 70 aile.. Umutla beklediler. Kimisi yaşlı.. Kimisi yetim, hepsinin ayrı hikayesi var.

SELZEDELERE BATTANİYE DAĞITIMI

Ülkeyi vuran sel zaten zor olan yaşam şartlarını daha da kötüleştirmiş. Burundili selzedeler Bujumbura’de 3 yıldır yaşam savaşı veriyor. 3 yıl önce selin olduğu bölgede halk yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor. Yüzlerce kişi çadırlarda hem açlık ve hem de soğukla mücadele ediyor.

Avrupa Yetim Eli bölgedeki acı duruma sessiz kalmadı. Yüzlerce aileye battaniye dağıtımı gerçekleştirildi. Kamptaki yetim çocuklar şartların yetersiz olduğu bir inşaat halindeki bir binada yaşıyor. Türk sivil toplum kuruluşları Burundililere yardım etmeli.. Bölge halkının daha çok yardıma ihtiyacı var.

BİR YETİM ELİ HİKAYESİ

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimiz insani yardım çalışmalarına yoğunlaşmış durumda. Avrupa Yetim Eli Afrika’ya umut olmaya çalışıyor. Zor şartlarda yaşayan insanlara alın terlerinden bazen sofralarından artırarak yardım ediyorlar. Herkes imkanı ve gücü kadar.. Bu insanlar kara kıtanın insanları değil. Yüreklerinde ışıkla karşımızda yepyeni bir dünya var. Dinamik güleç yüzlü insanlar.. Ama zengin topraklarda fakir bırakılan insanlar.