TARİH TEKRAR EDER…

Buket BEKTAŞ 13 May 2021

Buket BEKTAŞ
Tarih tekerrürden ibarettir diye bir söz var ya maalesef ki doğru bir söz.

Tarih tekerrürden ibarettir diye bir söz var ya maalesef ki doğru bir söz. Yani tarihte yaşanan olaylar tekrar eden bir döngü şeklinde karşımıza çıkıyor. Maalesef ki bugün kötü yönde tekrar eden bir konudan bahsedeceğiz. Hepsi iç içe geçtiğinden sadece tek bir başlık altında özetlenemeyecek olan; Filistin, İsrail, Mescidi Aksa meselesinde yaşanan üzücü olaylar...

Konu aslında çok basit. Elinde silah olmayan, tek güvencesi rabbi olan, Allah’ın evinde ibadet edip, kendi evine ekmek götürmek peşinde koşan Filistinli kardeşlerimiz... Karşılarında ise her türlü güce sahip olan ve diğer ülkelerde sözü geçen, kendi dinindeki on emirden birisi ''öldürmeyeceksin'' olmasına rağmen canı istediği anda katliam yapabilen İsrail Hükümeti...

Gene olayların başlangıç noktası Mescid-i Aksa. Gene bir saldırı, gene saldıran taraf İsrail. Sonuç aynı Filistinli bir can... Artık bu durum o kadar şablon halini aldı ki, geçmişte yaşanan olayların aynısını tekrar tekrar görmekteyiz. Gelişen olaylar, yaşanan dramlar ve sonucunda haksız ama saldırgan İsrail yönetimini karşımıza çıkmaktadır.

İşin acı tarafı ne yaşanırsa yaşansın, hangi şiddette yaşanırsa yaşansın, kaç insan ölürse ölsün birkaç gün haber oluyor ardından yaşanan bu çirkinlikler rafa kaldırılıyor. Dünya, konuyu adeta yok sayıyor. Ne bölge ülkeleri ne demokrasi havarileri ne de Müslüman ülkeler bir ses çıkarmıyor, âdeta uyuyan çocuğunun üzerini örten annesi hassasiyetiyle, olayların üzerini kapatmaya yönelik ellerinden geleni yapıyorlar.

Bu konuya karşı, dünyada tek dik duran ülke Türkiye’dir. Bizim sayemizde konuya bazı diğer dost ve kardeş ülkelerde müdahil olarak, kamuoyu yaratmaya çalışılmaktadır. Konu aslında Osmanlı’dan bu yana bizim temel iç meselemiz halinde geledurmaktadır. Ama İsrail yönetimi o bölgeyi ve bölge insanını kanayan bir yara halinde tutmaya ısrarla devam etmekte, ihtiyaç duyduğu anda kanayan yaranın kabuğunu kopartmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse İsrail ve Siyonizm tabanlı yayılmacı, işgalci zihniyet soykırım bahanesini de kullanarak vaat edilmiş topraklar üzerindeki, sonsuz genişleme hayallerini sürekli olarak gündemde tutmaya devam etmektedir.

Bölgenin sorunu da bellidir. Çözümü de... Yıllardır toprak işgali ve katliam yapan İsrail karşısında bir güç olmadığından tek başına istediği gibi hareket etmesi. Ellerinde taş, göğüslerinde iman Filistin halkı bu hayâsız güce karşı korkusuzca savaştı. Bu gün bile bu mezalim yaşanmaya devam ediyor.

Görünen o ki bölgedeki ABD yönetimler olduğu sürece de devam edecek. İnsan sormadan edemiyor. Tüm bu yaşanan neredeyse birbirinin aynı. Bunu bir tek biz mi görüyoruz... Dünya ülkeleri neden ses çıkarmıyorlar acaba… Kendi önlerine konan senaryoları oynayan figüranlar, gün geldiğinde kendilerinin de yardıma muhtaç olacaklarını bildikleri halde, sırf iktidarda kalmak için adeta sessiz kalma konusunda yarışıyorlar..

Ülkemizin senelerdir bu katliamlara ve yaşanan mezalimlere gösterdiği tepki çok açık ve net. Filistin’de yaşananlar açıkça bir hak ihlalidir, katliamdır, suçtur. Dünya bu konuda, ortak olmayı seçmediği takdirde yaşananların tarihi değişir, Filistin kanayan yara olarak karşımıza çıkmaya devam eder.