TATSIZ BAŞLANGIÇ!

Fehmi KETENCİ 11 Eyl 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Pandemi gölgesinde oynanacak futbol bizlere nasıl bir heyecan yaşatacak hala hissedebilmiş değiliz. Geçtiğimiz hafta TFF, önce ilk dört karşılaşma seyircisiz oynanacak bilgisini vermişti ama artan Kovid-19 vakaları nedeniyle bu kararını değiştirdi ve bu dönem lig karşılaşmalarının ilk yarı maçları birinci devre sonuna kadar seyircisiz oynanacağını ilan etti.

Futbolseverler için 2020-2021 heyecanı, bu akşam Rizespor ile Fenerbahçe arasındaki karşılaşma ile start verecek. Süper Lig takımları, oldukça sıkıntılı bir pandemi dönemi gölgesinde yaz hazırlıklarını sürdürürlerken, yeni transferlerle kadrolarını güçlendirebilmenin yanı sıra, hazırlık maçlarıyla da lig başlayıncaya kadar takımlarını dinç tutma çabasındaydılar. Karşılaşmaları başlıyor ama transferler henüz sona ermedi. Takımlar eksik bölgeleri için transfer çalışmlarına da devam ediyorlar. Transferin en hareketli takımı Fenerbahçe ise herkesi şaşırtmaya devam ediyor...

Takımlar pandemi konusunda devlet öonetiminden gelen uygulamalara talimatlarına göre planlar yaparken, özellikle transfer çalışmaları konusunda pek de rahat değiller. Takımlarımızın çoğu, UEFA’nın Finansal FairPlay engelinin yanı sıra, TFF’nin sıkı denetimindeki “Haracama Limitleri” baskısından iyice bunalmış durumdalar.

Geçtiğimiz haftalarda bu konu ile ilgili oldukça ayrıntılı yorumlar yapmıştım. Harcama limitleri konusunda “Kulüpler Birliği Vakfı” ile Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki görüşmelerin ne aşamada sonlandırıldığı pek net olmasa da bir orta yol bulunmuş gibi görünüyor.

TFF’nin baskı yaptığı “Harcama Limitleri” konusunda en çok sıkıntıda olan Fenerbahçe bu sıkışık ortamda transferde nasıl bir orta yol buldu henüz bilemiyoruz ama; “TFF’nin cezalandırır gibi belirlediği 177 milyonluk “Harcama Limiti” rakamından bunalacağı, çaresiz kalacağı söylenirken, transferin en hareketli takımı olarak geride kalan süreç içinde adından en çok söz edilen kulüp olarak uzak ara öne çıktı. Yaptığı flaş transferleriyle bu akşam 2020-2021 sezon ilk karşılaşmasında Rize deplasmanına gidecek.

Yine geçtiğimiz haftaki yazımda;

Yazılanlara göre; yerli-yabancı olarak, hem yurt içi hem de yurt dışından toplam onbir yeni transferi kadrosuna kattı. Transferlerine bakıldığınızda, tam anlamıyla bir yıldızlar takım kadrosu kurdu. Her ne kadar çok yüksek bir bonservis ücretiyle yıldız forveti Vedat Muriç’i ünlü İtalyan kulübüne satmak üzere olsa da, yerini yeni oyuncular ile doldurma yolunda çalışmalarını da sürdürüyor. Ayrıca bir-iki transfer daha yapacağından söz ediliyor. TFF’nin belirlediği bu “Harcama Limiti” rakamıyla hiç transfer yapamaz diye gösterilmesine rağmen; ligin en iyi yerli-yabancı oyuncularını kadrosuna katan Fenerbahçe, bu hareketliliğiyle transfer dönemi sonuna kadar adından en çok söz ettiren kulüp olacak gibi görünüyor..

Bu nasıl oluyor bilemeyiz ama, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un bir bildiği vardır diyelim. Ancak, bu durum, “fırtına öncesi sessizlik” olarak değerlendiriliyor, söylemeden geçmeyelim.

Fenerbahçe ile TFF arasında “Harcama Limitleri”nin uygulanması konusunda neler yaşanacak görmek için fazla beklemeyeceğiz. Transfer döneminin lider takımı Fenerbahçe, yeni kurduğu yıldızlar takımı ile bu akşam Süper Lig açılış karşılaşması için Rizespor deplasmanına gidecek.

Pandemi gölgesinde oynanacak futbol bizlere nasıl bir heyecan yaşatacak hala hissedebilmiş değiliz. Geçtiğimiz hafta TFF, önce ilk dört karşılaşma seyircisiz oynanacak bilgisini vermişti ama artan Kovid-19 vakaları nedeniyle bu kararını değiştirdi ve bu dönem lig karşılaşmalarının ilk yarı maçları birinci devre sonuna kadar seyircisiz oynanacağını ilan etti. Bu biraz sürpriz gibi bir karardı, mali sıkıntı yaşayan takımların birçoğunu seyirci hasılatından yoksun kılacak.

Biz Ligimiz’e dönelim.

Futbolumuzda şimdilik tam bir sessizlik hakim.

TFF tarafında kayda değer tek şey; Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve Üyelerinin istifa etmiş olmaları ve yerlerine Serdar Tatlı ve ekibinin görevlendirilmiş olmasıdır. Hayırlısı olsun. Yeni MHK neler yapar bilemeyiz.. Bekleyelim, göreceğiz.

2020-2021 Süper Ligmiz, bu akşam Rizespor-Fenerbahçe deplasman karşılaşması ile başlayacak, 42 hafta sürecek, 16 Mayıs 2021 pazar günü sona erecek.

NOT; Geçen haftaki yazımızda lig bitiş tarihi, sehven; 26 Temmuz 2021 olarak yazılmıştır. Düzeltir, özür dilerim.