TEMSİLİ YOLCUDAN, İNANILMAZ GERÇEĞE

Musa ALİOĞLU 16 Eyl 2018

Musa ALİOĞLU
Adını ve soyadını ilk duyduğumda soyadı bana hiç yabancı gelmedi. Sonra küçük bir araştırma yapınca, gördüm ki doğru tahmin etmişim. 12 Eylül 1980'den sonra kurulan hükümette İmar ve İskân Bakanı olarak görev alan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu' nun oğlu olduğunu öğrendiğim İGA CEO'su Hüseyin Kadri Samsunlu' dan bahsederek konuya girmek istiyorum. Her ne kadar, soyadına bakanlar onun Samsunlu olduğunu sanıyor olsalar da baba Samsunlu, aslında Çorum doğumlu. 

Çorumlular, üniversitede çok sevilen ve saygı duyulan Ahmet Hoca'yı sahiplenir iken Samsunlular da hoca bizimdir diyor. 

Başarılı olan bütün babaların çocukları da başarılı olur diye bir kural yok. Fakat bu kurala uyan bir isim olarak tanıdık Yeni İstanbul Havalimanı İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu' yu. 

Tamamen bittiğinde, 225 bin 677 kişinin istihdam edileceği, Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı 4.89 olacak olan, 40.7 Milyar Dolar katma değer sağlayacak, hane halkı gelirine 4.4 milyar dolarlık ilave sağlayacak, devlete de 22.2 Milyar TL katkı yapacak olan, Türkiye’nin ve dünyanın da en büyük yatırımlarından biri olarak bilinen ve şimdiden tarihe geçen İstanbul Yeni Havalimanı’nın başına, bir yıl önce getirilen Kadri Samsunlu acaba burada nasıl bir performans sergiler diye kafalarda soru işareti vardı. Hüseyin Keskin'den sonra göreve gelen Kadri Bey, İGA' nın yapım kısmının başında bulunan TAV İnşaat kökenli Yusuf Akçayoğlu ile aylarca birlikte çalıştı. Yusuf Bey'in "Bu meydan 29 Ekim'e yetişmez" dediği için görevden el çektirildiği iddiaları da unutuldu gitti. 

Doğrusu, hiç tanışmadığım bu ismin bugüne gelinmesinde önemli katkıları var diye düşünüyorum. Hakkını teslim etmek gerek. Kadri Bey, bu ayrılıktan sonra hem yapım hem de işletim şirketinin başına geçerek ateşten bir gömlek giymiş oldu. 

Sakin ve kararlı bir duruş sergileyen yeni yöneticinin ilk 100 günlük karnesinde bir zayıf not göremiyoruz. 365 günü geride bırakan CEO Samsunlu, beş patronun yanı sıra devletten gelen tüm istek, öneri ve görüşleri karşılayarak gemiyi fırtınasız limana yaklaştırmayı başardı diyeceğim. 

İlk kez bu kadar geniş katılımlı (10 TV kanalı, 60'ı aşkın gazete ve internet sitesi) basın toplantısında "Kendimi her gün milli takım forması giymiş futbolcu gibi hissediyorum" derken heyecanını ve duyduğu haklı gururu dile getiriyordu. 

Mütevazı ve yakın çalışma arkadaşları ile paylaşımcı tavrı gerçekten güzel bir şey. 

THY Yer İşletme Başkanlığı gibi çok zor bir görevi başarıyla yapıp İGA' ya transfer edilen Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan' a söz verip, onun alanına giren konuları açıklatması zarif bir davranış. Bilgi ve birikime saygı bu olsa gerek. 

Bir yılda kendini böylesi zor bir görevde kanıtlayan Kadri Samsunlu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden 1991 yılında mezun olup, işletme yüksek lisansını da ABD' de Missouri Üniversitesi'nde tamamlamış. Değişik şirketlerde üst düzey görevlerde bulunan Hüseyin Kadri Samsunlu, 2009 yılından itibaren de Akfen Holding' te enerji, inşaat, turizm, gayrimenkul, deniz yolu taşımacılığı ve havalimanı işletmeciliği konularından sorumlu  üst düzey yönetici olarak görev yaptıktan sonra bu göreve atanmış. 

Basın toplantısında, açılışın eksiksiz ve kusursuz olması için gerçek yolcuların yerine sahte (Temsili demek istedi)  yolcularla Eylül'ün son haftasında bin yolcu ve THY'den iki uçakla simülasyon  yapacaklarını, Ekim'in ilk haftasında üç bin temsili yolcu üç uçak ve bunu daha sonra Ekim'in ikinci haftasında beş bin temsili yolcu ve beş uçak ve yüzlerce görevliyle yapılacak operasyondan söz eden İcra Kurulu Başkanı Samsunlu, sistem arızası halinde olağanüstü durum testleri de yapacaklarını söylerken, her şey için hazır olduklarının altını çiziyordu. Yani, temsili yolcuların yerini, gerçek yolcuların alması süreci tam bir doğum sancısı gibi olacak. Bu durum, kalecinin penaltı atışından önceki durumuyla aynı. 

Golü kurtarmakla, ilk gün operasyonları kusursuz yapmak arasında fark yoktur.   

Basın toplantısında Kadri Samsunlu' ya açılışın, halen devam eden hafriyat çalışmaları nedeniyle ertelenmesinin Cumhurbaşkanı'na da iletildiği iddiasını sorduğumda böyle bir şey olmayacağını ve taşınma için 8'i Koreli ve Finlandiyalı danışman olmak üzere 168 kişilik bir ekibin çalıştığını, 29 Ekim'de meydanın hizmete açılacağını sözlerine ekledi. 

Kendisine, önceki Bakan Ahmet Arslan'ın rüzgâr enerji santrallerinin kaldırılacağını hatırlattığımda, bu santrallerin birinci ve ikinci pistler için sorun teşkil etmediğini 16 ay sonra açılacak üçüncü pistten önce İGA tarafından satın alınan santrallerin kalkacağını vurguladı. Alana, A-380 veya 747-8 gibi uçakların inip inemeyeceği şeklindeki sorumu ise "Alana her tip ve büyüklükte uçaklar inebilecek. Toprak çökmesi bizi ilgilendirmiyor. Bu metroyu yapanların sorumluluğundadır" diyerek cevapladı. 

Havalimanının ismi konusunda daha önce Cumhurbaşkanı'nın işletmeci firmanın da yöneticilerinden görüş alacağız sözlerini hatırlatarak sorduğum soruya, öncelikle isim verme  işi, devletin yani mal sahibi olan DHMİ ve  Ulaştırma Bakanlığı'nın işidir diye cevap veren İGA CEO'su ardından, yönetim kurulu üyelerinin tüm dünyada yapacakları araştırmalardan sonra isim belirlenecek diye bir cümle kullanınca benim kafam karıştı. Demek ki İGA yönetimi bu konuda üst makamlara öneri sunacak kanaati hasıl oldu bende.  

Aslında burada isim çok önemli bir konu değil ve olmamalı da. Önemli olan alanın söz verilen bu tarihte, kazasız, belasız açılması. Elbette, eksikler olacaktır. THY CIP Salonu henüz hazır değil. Daha önce anlaşması yenilenmeyecek denen, ancak bir süre önce tekrar anlaşmaya varılan  Do&Co Şirketi'nin catering hizmetlerini bir süre Atatürk Havalimanı'ndan yapmak zorunda kalmasına rağmen tüm uçuşlar artık yeni havalimanından yapılacak. 

Her şeyin hayırlısı diyelim ve sabırla açılış gününü bekleyelim. Çok görkemli bir açılış töreni yapılacağını anlıyoruz. Tüm dünyada devlet başkanlarına şimdiden davet mektupları gönderildi bile. Dost düşman herkese neler yapabileceğimizi göstereceğimiz bu açılışın, dünyada ve bölgede dengeleri değiştireceğinden hiç kuşkum yok. Halen, sahada üç vardiya halinde çalışan 34 bin kişinin alın terinin karşılığını almak bizim en büyük gurur ve kıvancımız olacak. Bir hayali az zamanda gerçek yapan, temsili yolcuları gerçeğe dönüştüren ve emeği geçen tüm herkese milletçe teşekkür etmek boynumuzun borcu olsa gerek. Allah mahcup etmesin. 

İyi uçuşlar Türkiye'm…