TERÖRÜN HEDEFİNDE BİR TÜRKMENELİ

Güngör YAVUZASLAN
Irak'ın kuzeyindeki gelişmeler bizde yeterince takip edilmez.

Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler bizde yeterince takip edilmez. Halbuki Türkiye’nin güvenliği için stratejik öneme sahip bölgede Türkmenler bir kez daha terörün hedefinde. Terör örgütü DEAŞ’ın, Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi için suikast planı Irak istihbaratı tarafından tespit edildi. Saldırı bomba yüklü motosikletle gerçekleşecekti. Irak istihbaratı saldırı tehdidini 8 Temmuz ile 14 Temmuz tarihleri arasında planlandığını tespit etti.

Bunun yanında Erşat Salihi’nin Altunköprü’de PKK’ya karşı yaptığı açıklamaların ardından terör örgütü PKK üyeleri, Erşat Salihi’ye tehditlerde bulundu. Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi Türkmen bölgelerindeki artan PKK varlığını sık sık gündeme taşıyan bir siyasetçi. Salihi, PKK’nın Kerkük sınırları içerisinde Leylan ve Çimen bölgelerinde karargahlarının olduğunu ifade ederken yine Altunköprü’ye 5 km mesafede Irak hükûmetini defalarca bölgedeki PKK varlığına ilişkin uyardıklarını dile getirdi. Ardından PKK’nın Kandil kanadından Türkmen vekile tehditler ardı ardına geldi.

Erşat Salihli’yi zayıflatma planı

Irak Türkmen siyasi yapısı üzerine adı konmamış bir proje uygulanıyor. Telafer’e dönemeyen binlerce Türkmen aileler için çalışma yapılmazken klik ve lobiler Irak Türkmen Cephesindeki çaycıya kadar müdahale etmek için seferber oldular. Bunu da yeni bir strateji olarak lanse ediyorlar. Türkmen Cephesinin siyasi DNA’sı Türk Milliyetçiliğidir. Bu yapıya uygun olmayan yapıştırmalar ise Irak’taki Türkmen varlığını zayıflatmaktan başka bir işe yaramaz. PKK’nın Telafer’in boşaltılan köylerine yerleştiği ve Kerkük’e terör karargahları kurduğu bir dönemde Türkmen Cephesine müdahale etmek hele Erşat Salihi’yi zayıflatmaya yönelik hamleler ancak ve ancak iş bilmemezliktir.

Belki bazı klikler ve petro dolar lobilerinin Türkmensiz bir Kerkük hayali var. Türkiye’de Barzani lobisi sürekli Erbil güzellemeleri yapıyor. Bugün Mahmur’da bulunan yüzlerce PKK’lının Erbil’de oturum ve çalışma izni var.

Bir yandan Erşat Salihi’ye suikast planları ve tehditler diğer yanda klavye başında strateji belirleyenler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli’den habersiz işler karıştıranlar siz kime hizmet ediyorsunuz.