TİYATRO HENÜZ ÖLMEDİ

Micheal KUYUCU 11 Ağu 2019

Micheal KUYUCU
Büyük usta Şener Şen'i 14 yıl sonra tiyatro seyircisi ile tekrar buluşturan ve kış sezonu boyunca haftalarca kapalı gişe oynayan 'Zengin Mutfağı' oyunu Ege ve Akdeniz bölgelerinde tiyatro severlerle buluşmaya hazırlanıyor.

‘Zengin Mutfağı’, 19 Ağustos’ta Bursa, 22 Ağustos ve 30 Ağustos’ta İzmir, 24 Ağustos’ta Ayvalık, 25 Ağustos’ta Kuşadası, 27 Ağustos’ta Denizli, 29 Ağustos’ta Antalya,1 Eylül’de Marmaris ve 2 Eylül’de Bodrum’da sahnelenecek.

Şener Şen’i tiyatroya döndüren oyun

Tiyatro son yıllarda epey kan kaybetti. Çok uzağa gitmeyin yirmi, yirmi beş sene önce özel tiyatrolar vardı. Hafta sonları özellikle çok güzel oyunlar sergilenirdi. Salonları da doldurmayı başarırdı. İki bin onlu yıllarda tiyatroda pek çok güzel şey gibi hafif ivme kaybetti. Önemli tiyatro salonları kapandı. Devlet tiyatroları ayakta kalmayı başardı ama onlarda eski havasını kaybetti. Çoğu tiyatrocu sahne alacak oyun bulamadı bazıları emekli oldu, bazıları ise televizyon dizilerinden ekmeklerini çıkartmaya çalıştılar. İşte böyle bir olumsuz atmosfer içinde ‘Zengin Mutfağı’nın turne haberini duyunca mutlu oldum. Şener Şen bu oyun ile beraber 14 yıl sonra tekrar tiyatroya döndü. Oyun iyi bir kış sezonu geçirdi belli ki insanlar pek çok şeyi gibi tiyatroyu da özlemiş ki talep gelince böyle güzel bir turne hazırlanmış.

DasDas’ın ‘Zengin Mutfağı’ oyunu aralık ayında prömiyerini yapmış ve sezonun en önemli kültür sanat olayları arasına adını yazdırmıştı. Başrolünde Şener Şen’in yer aldığı oyun, Atlantis Yapım organizasyonuyla Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelenmişti.

İşçi hareketinin mutfağa yansıması

19 Ağustos’tan itibaren Türkiye’nin çeşitli şehirlerini de gezecek olan ‘Zengin Mutfağı’, Anadolu Efes’in katkılarıyla sahneye konuyor. Oyun, Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansımasını anlatıyor. Vasıf Öngören’in imzasını taşıyan oyunda Şener Şen’e Gizem Ergün, Onay Kaya, Uğur Arda Başkan ve Kutay Sandıkçı gibi yetenekli ve genç oyuncular eşlik ediyor. Tiyatro güzel bir sanattı. İhmal etmeyin. Size aşağıda bu oyunun hangi tarihlerde nerede oynanacağını yazıyorum. Bence bu yerlerden birindeyseniz bu oyuna gidin. Yaz tatili sadece kumsal, güneş ve clublardan ibaret olmamalı, sanatsal etkinlikler de olmalı hayatımızda.

Zengin Mutfağı Turne Programı:

19 Ağustos Bursa Fuar Açıkhava Tiyatrosu

22 Ağustos  İzmir Fuar Açıkhava Tiyatrosu 

24 Ağustos  Ayvalık Amfi Tiyatro 

25 Ağustos  Kuşadası AVM Amfi Tiyatro 

27 Ağustos  Denizli Açıkhava Tiyatrosu 

29 Ağustos  Antalya Açıkhava Tiyatrosu 

30 Ağustos  İzmir Fuar Açıkhava Tiyatrosu 

1 Eylül          Marmaris Amfi Tiyatro 

2 Eylül          Bodrum Antik Tiyatro 

 

***************

“Radyolar içinde “TÜRK” geçen müziği yayınlamıyor”

Yirmi yıl önce yayınladığı “Leyla” adlı şarkısı ile müzik dünyasına başarılı bir giriş yapan ve yirmi yıldır aralıksız bir biçimde Türk Sanat Müziğinin bayrağını elinden tutan Çağdaş Suseven, yeni bir şarkı yaptı. Daha doğrusu eski bir şarkısına bir remix versiyon yaptı. Yirmi yıl önce onu bize tanıştıran ve başarılı olan “Leyla” adlı şarkısına güncel soundlardan oluşan bir remix hazırlayan Çağdaş’la Türk müziğini konuştuk.

“Leyla” hocam Halil Karaduman anısına yapıldı

“Leyla”nın remix versiyonunu çıkarttık. Bu bizim bir projemizdi Halil Karaduman hocamla ama onun ömrü vefa etmedi. Benimde içimde uhde kalmıştı. O zamanlar konuşurduk ‘hocam bu şarkının bir de remix versiyonunu yapsak nasıl olur?’ diye. Çağ değişiyor dil değişiyor malumunuz, müzik de değişiyor. O dönemki müzik anlayışıyla şimdiki arasında dağlar kadar fark var. Günümüzde benim öğrencilerim de var. Onların dinledikleri şarkılara bakıyorum, mukayese ediyorum. Ritimlerine tabi ki kulağım alışıyor. Bu ritimde acaba “Leyla”yı yaparsak nasıl olur diye bir düşüncemiz vardı.”

“Yeni nesile Türk müziği soundu yetersiz kalıyor”

Günümüzün yeni yetişen müzik dinleyicilerine, Türk müziğinin ritmi, Türk müziğinin soundu yetersiz kalıyor. Dolmuyor kulaklar. Yani onlar “dum dum dum” bunu istiyorlar. O kalbinin içine kadar hissetmek istiyor o ritmi. Hayat artık buna gelmiş durumda. Daha hızlı daha hareketli bir yaşam yaşıyoruz. Dün de bir arkadaşımla sohbetteydik, röportajdaydık aynı şeyleri söyledim. Hayat çok hızlı gidiyor. Eskiden bir yerden bir yere ne kadar sürede gidiliyordu. Mesela Osmanlı döneminde 40 km. mesafe 9 saatte alınıyordu. Kervanların yol alma mesafesi 9 saatte 40 km. idi. Şimdi 40 km. mesafe ne kadar sürüyor? Motosikletime biniyorum 25 dakikada oradayım. 25 dakika nerede 9 saat nerede? Düşünebiliyor musunuz hayatı?

“Bu kadar hızlı bir hayat içinde hangi müziği dinleyebilirsin”

Geçmişte aşk da sindire sindire yaşanılıyordu. Birisine ulaşmak bu kadar kolay mıydı? Değildi. Yani bir atılan mendilin uğrunda heba edilen bir hayat vardı. Şimdi Instagram’dan ekliyoruz, anında yazışıyoruz, hemen buluşuyoruz. Her şeyi tüketiyoruz bitiyor. Evet böyle bir hayatın içindeyiz. Trafikte araba kullanıyoruz bir an önce yetişmeye çalışıyoruz. Yeşil daha yanar yanmaz hatta daha sarıyken kornaya basmıyor muyuz? Nereye yetişeceğiz? Böyle bir hayat içerisinde hangi tür müziği dinleyebilirsin?

“Günün belli saatlerinde dinlenmesi gereken makamlar var”

Türk musikisinin o içindeki dinginliğin ve makamların şifa özellikleri vardır. İyileştirici özelliği var ve bilimle kanıtlanmış bu. Halen Edirne’de de tedavi yöntemleriyle akıl hastaları için psikolojik sıkıntı yaşayanlar için, fiziksel rahatsızlıklar için kullanılıyor. Bununla ilgili birçok kitaplar yazıldı. Günün belli saatlerinde dinlenmesi gereken makamlar var mesela. Hani hangi saatte hangi makamı dinlersen neye iyi gelir? Karaciğere iyi gelen, kalbe iyi gelen, akla iyi gelen, beyne iyi gelen çok geniş aslında.

“İçinde “TÜRK” geçen müziği yayınlamıyorlar”

Türk sanat müziğinde yeni beste yok. Yeni söz yok. Çıkmıyor. Aslında var ama çıkartası yok. Benim mesela birçok şarkım var ama nereye çıkartacağım. Bakın daha çok mecrada yayınlanabilsin diye remix bir şarkı yapıyorum. Niye? Bir önceki şarkım “Bile Bile” daha alaturka kokulu bir şarkıydı ama onu çok az yerde yayınlatabildim. Niye? Radyolar, “İşte bu tarzı yayınlamıyoruz” diyorlar. Halbuki ben 20 sene önce ilk Leyla’yı çıkarttığım zaman bütün radyolar çalıyordu o şarkıyı. Öyle bir şey yoktu. Ne oldu da bu ayrımcılık oldu? Bu saçma sapan düşünce maalesef radyoların başındaki kişilerle birlikte televizyonların başındaki kişilerin tekelinde döndüğü için böyle bir ortam oluştu. Bunu sunuyoruz “yok bizim tarzımıza uymuyor”. Senin tarzın ne demek ya? Böyle bir şey yok. Hani mangalda kül bırakmayız bazı şeylerde milliyetçilikte falan konuşuyorsun ama milletin için ne yapıyorsun sen? İçinde Türk geçen şeyi yayınlamıyorsun. Ne halk müziğini ne Türk sanat müziğini. Bize ait bu müzikler. Ondan sonra başkaları gelip sahip çıktığı zaman yemeğine, kültürüne bu sefer de şikayet ediyorsun. Etme. Sen kendin sahip çıkamıyorsun ki daha.

********

Bodrum Kalesi kapılarını bale festivali için açtı

3-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Türkiye’den ve dünyadan seçkin bale ve modern dans yapıtlarını buluşturacak “17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali”, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde başladı.

Uluslararası arenada başarıya ulaşmış eser ve toplulukları yakından izlemenin mümkün olduğu ve tüm renkleriyle dans şölenine devam edecek 17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nde Flamenko ateşi bu yıl dünyaca ünlü Aida Gomez ve Dans Topluluğu ile yanacak.

Tüm dünyada “Carmen” performansıyla tanınan, dansa çok küçük yaşlarda başlayan, İspanya Ulusal Balesi'nin baş dansçılarından, flamenko ustası ve ödüllü koreograf Aída Aguda Gómez’in ( Madrid, 1967) kuruculuğunu yaptığı ve direktörlüğünü üstlendiği Aida Gomez Dans Topluluğu özgün “Carmen” yorumlarıyla 17 ve 18 Ağustos 2019, Cumartesi ve Pazar akşamları iki kez sahnede olacak. Yolu bu tarihlerde Bodrum’a düşenlere tavsiye.

***

Ozan Doğulu Moyosound’da

17-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Moyosound festivalinde Ozan Doğulu, Jabbar, Doğuş Çabakçor, Deeprise, Kerem Tekinalp, Kartal Kağan, Alp Ayral ve Zeynep Hatipoğlu gibi ünlü isimler DJ kabininde performanslarını sergileyecekler.

*****

Balıkesir Türk Müziği Sempozyumu

İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Dr. Göktan Ay Balıkesir’de müzik adına çok önemli bir akademik etkinlik düzenliyor. Göktan hoca Türkiye’nin en aktif müzik akademisyenlerinden biri. İTÜ gibi efsane bir konservatuvarın en eski hocalarından biri.  Müziği çok seviyor ve hem müzik adına hem de akademisyenlerin hakları adına çok güzel etkinliklere imza atıyor. Bu etkinliklerden biri de akademik bir etkinlik olan Balıkesir Türk Müziği Sempozyumu.

Dr. Göktan Ay, hiç kimsenin elini taşına altına koyup yapmadığını kendisi yaptı ve 07-09 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek bu sempozyumu organize etti. Müzik adına nerdeyse hiçbir bilimsel etkinliğin yapılmadı ülkemiz adına çok önemli bir olay bu. İnsanlar öyle bir hale geldi ki ne müzik kitabı okuyor ne müziği araştırmak istiyor ne de müzikle ilgili bir merakı var. Varsa yoksa eller hava modunda müzik dinleyen bir toplum olduk. Oysa dünyada özellikle Avrupa’da çok ciddi müzik temalı etkinlikler, akademik faaliyetler, kitaplar filan yayınlanıyor. Bizde hiçbir şey yok.

Bu nedenden dolayı ben Balıkesir Türk Müziği sempozyumunu duyunca çok sevindim. Bu ulusal sempozyumun bu yılki teması “Türk müziğinin yaşatılmasında ve geliştirilmesinde STK’ların rolü”. Çok önemli bir konu. Türkiye’de müzik var ama Türk müziği nerdeyse hiç yok. İş böyle olunca Türk müziği can çekişmeye başladı. Bunun ne yapmalıyız diye düşünürken Göktan Ay, bu sempozyumu düzenledi ve STK’ların bu konudaki rolü ile ilgili fikirler toplamayı düşündü. Bu fikirler, bildiriler daha sonra bir bildiri kitabı olarak yayınlanacak ve uzun bir aradan sonra müzik adına bir şeyler yapılmış olunacak. Bu sempozyum için Balıkesir Belediyesini ve Göktan Ay’ı kutluyorum. Müzik adına çok şey yapmamız lazım, hem de çok.

***

Vadi Açıkhava’da eylül ayında yıldız yağmuru var

İstanbul’un en genç açık hava sahnesi Vadi Açıkhava, Eylül ayındaki U.S. POLO Assn. Açıkhava Konserinde Edis, Sibel Can, Teoman, Ferhat Göçer, MFÖ, Öykü Gürman ve Funda Arar’ı ağırlayacak. 6 Eylül’de Edis ile başlayacak “U.S. Polo Assn. Açıkhava Konserleri” Sibel Can, Teoman, Ferhat Göçer, MFÖ, Karadeniz Gecesi (Öykü Gürman, İmera, Merve Yavuz, Ekin Uzunlar) ile devam edecek. 27 Eylül’de Funda Arar konseri ile final yapacak.

İşte meraklılar için konser tarihleri:

6 Eylül Cuma: Edis

7 Eylül Cumartesi: Sibel Can
13 Eylül Cuma: Teoman

20 Eylül Cuma: Ferhat Göçer

21 Eylül Cumartesi: MFÖ
22 Eylül Pazar: Karadeniz Gecesi (Öykü Gürman, İmera, Merve Yavuz, Ekin Uzunlar)

27 Eylül Cuma: Funda Arar

***

Sosyal Medya Uzmanı Burhan Özdemir uyarıyor

Sosyal Medya Uzmanı Burhan Özdemir, ucuz yollu beğeni-takip-izlenme vaadiyle kişileri ya da şirketleri dolandıran nitelikli dolandırıcılara karşı kamuoyunu uyardı.

Burhan Özdemir: “Öncelikle, kurumsal anlamda yeteri kadar irtibat bilgisi içermeyen ya da mevcut irtibat bilgileri aracılığıyla olağan mesai saatleri dahilinde erişim sağlanamayan satıcılardan uzak durulmalıdır. Bir gerçeği es geçmemek gerekir ki; hiç kimse sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen hizmetler adına yüzde 100 garanti veremez. Bu tür satın alımlar vaat edilen hizmet adına daima belli oranda riskler içerir. Ancak, güven duyacağınız bir kişi ya da kurum ile ilerlemek, geri dönülmez hataların oluşmasında önemli ölçüde tedbir sağlayacaktır” diyerek sosyal medya kullanıcılarına sosyal medya üzerinden alışveriş yapmak isteyenleri uyardı.

Sosyal Medyada pek çok sitenin alışveriş vaadiyle insanları dolandırdığına vurgu yapan Burhan Özdemir “Asla, referansını tanımlayamadığınız hizmet satıcıları ile çalışmayın ve irtibat kurmaksızın satın alma işlemi gerçekleştirmeyin. Bu tür bir girişim, havale ettiğiniz paranızın avuçlarınızdan uçup gitmesine, hesabınızın süresiz olarak kapanmasına ya da kredi kartınızın kopyalanması benzeri istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir. Türkiye’nin en büyük hizmet sağlayıcısı olarak size tavsiyem, daima organik formüller üzerinde çalışma yapmanızdan ve bu konuda bizler gibi ehil sağlayıcılardan profesyonel danışmanlık hizmeti almanızdan yanadır.” diyerek sosyal medya kullanıcılarını uyardı.

 

****

4 günde 300 bin müziksever buluştu

#BİZİMFEST Man Yapım tarafından Zeytinli Altınkum Dalyan Sahili’nde 4 günde 300 bine yakın müzikseveri ağırlayarak bir rekora imza atmayı başardı. Festivalin ilk günü 25 Temmuz Perşembe; Ben Fero, Redd, Zakkum, Emir Can İğrek, Ozbi&Gülce Duru, Mavi Gri, Sonraki İstasyon, 26 Temmuz Cuma; Can Bonomo, Büyük Ev Ablukada, Kuratalan Ekspress, Ahmet Aslan, Yener Çevik, Vera, Öfkeli Kalabalık, 27 Temmuz Cumartesi; Haluk Levent, Yüksek Sadakat, Oğuzhan Uğur, Ufuk Beydemir, Eda Baba, İkiye On Kala, Kubilay Karça, 28 Temmuz Pazar; Edis, Sagopa Kajmeri Aylin Aslım, Selçuk Balcı, Necative Saykolar, Pelin Gedik, Bağzıları, Emre Şahin gençleri kaliteli müzikle buluşturdu.