TOZMAN YOLU

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
'Yollar kentlerin belleğidir' sözünü ilk kez sevgili büyüğüm Aytekin Kuş'tan duymuştum.

Safranbolu’dan Eflani’ye Katır Yolu belgeseli çekimlerinde sohbet ederken söylemiş olduğu bu cümle aklıma kazınmış. Yolların kentlerin belleği oluşu sadece bir cümle değil, gerçek anlamda bir öğreti…

Gerçekten de yollar kentlerin belleklerini oluşturuyor. Öylesine yollar var ki bir zamanlar üzerinden nice insanlar nice hayallerle geçti. Gelinler at sırtında, tüccarlar katırlarla mal satmak için geçi verdiler. Bir yerleşim alanından diğerine giden yollar, bir kalpten diğer kalbe yolculuk gibi. Kalpten kalbe deyince Neşet Ertaş’ı anmadan olmaz: ‘Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez / Gönülden gönüle gider yar oy yar oy yar oy yar…’ demişti üstat. Nur içinde uyusun…

Yol, eriyle yoldadır

Yol deyince Yunus Emre’yi de anmadan olmaz. Ne demişti bu kutsal toprakların Yunus’u; Yol, eriyle yoldadır / Yolsuza yoldaş değil… Uzun zamandır eski yollar üzerine çalışıyorum. Bir yerlerde duysam eski bir yol varmış, hemen o yolu yürümek ve hikâyesini dinlemek isterim. Tozman Yolu’da Âşık Veysel’in ölümsüz eserinde olduğu gibi; ‘Uzun, ince bir yol.’ Bilecik’in Sakarya Vadisi’nde buluna şirin ilçesi İnhisar’dan tepeleri aşıp Yenipazar’a ulaşan yol toplamda 16 km’lik bir rota.

Güzergâh

Rotamız Tozman Köyü’nde yaklaşık 500 metre yükseltide başlıyor. Tozman köylülerinin eski yayla yolu olan rotamız dere yatağından yükselerek sürüyor. İçerisinde bulunduğumuz vadi içerisinden akan dere düzensiz akışı nedeniyle köyü su basmaması için beton bariyerlerle set çekili durumda. Vadinin son bulduğu yerde dik patika başlıyor. Yeni yapılan araç yolu bu patikaya iki yerde kesiyor. Tozman Yaylası 1100 rakımda bir yükseltide bulunuyor. Özellikle bahar aylarında filizlenen ekinlerle ve küçük göledinden gelen ördek sesleriyle muhteşem bir yer. Yaylada içilebilir su kaynakları bulunuyor. Yaylanın batı tarafından rotamız üzerinde bir de düden bulunuyor. Bu düdeni de görmeden geçmeyelim.

Tozman Yaylası değil, Tozman Vahası

Rotamız düdenden sonra çok az bir mesafe çıkış şeklinde. Bu rotanın en yüksek noktasını 1128 metreden geçtikten sonra muhteşem bir patika yoldaşlarını bekliyor. Eşine çok az rastlanır bir şekilde Döş Kayası’nın altından inen taş döşeme yol büyüleyici. Devasa ıhlamur ağaçları, sarmaşıklar ve fındık ağaçlarının altından geçen rotanın eşi benzeri yok. En azından ben görmedim. İçerisinde bulunduğumuz bu bölgenin ismi Döş Kayası. Döşün kelime anlamı ‘göğüs.’ Gerçekten de uzaktan bakıldığında kaya kütlesi insan vücudunun göğüs bölgesi gibi duruyor.

Döş Kayası’nda kalbimi bıraktım

Döş Kayası’nın kaya yapısı dikkatli incelendiğinde kayanın içerisinde oyukların olduğu görülecektir. Bu oyuklardan bir dönem suların aktığını düşünüyorum. Tozman Yolu; Bilecik Valiliği’nin doğa turizm projesi kapsamında şimdiye kadar hiçbir gezginin yürümediği bir kültür rotası.

Yeni bir rota, yeni bir fabrika

Sırtçantam ekibi olarak yaklaşık 15 günlük bir çalışma ile yolun Döş Kayası bölümünü yürüyebilir hale getirdik. Sarmaşıkları temizledik, rotanın üzerine düşen ağaçları kenara aldık ve yol boyunca uzanan taşları yerlerine koyup yolu eski haline getirdik. Bu yapılma sürecinde Yenipazar Kaymakamlığı’ndan ve Yenipazar Belediyesi’nden çok büyük destekler aldık. Bu yol ile Yenipazar, İnhisar ve Gölpazarı bölgesine yeni bir fabrika kurmuş olduk. Bugünden sonra, yeni kurulan bu kırsal turizm hamlesine üst yapılaşma gerekiyor. Bilecik Valiliği’nin Sırtçantam ekibine verdiği yetki ile gerçek anlamda bir fabrika kurmuş olduk. Sürdürülebilir bir turizm anlayışı ile bu fabrikayı işletecek olan bölge halkıdır. Eğer bölge halkı bu topa girmezse yeni bir kırsal turizm hamlesinden bahsedemeyiz.

Bilecik’in yeni ekoturizm hamlesi

Yine aynı bölgede (İnhisar, Yenipazar ve Gölpazarı) Kırka Yolu isimli bir rota daha hazırlamıştık. Hem doğal hem de kültürel anlamda işaretlemiş olduğumuz bu rotaların dünyanın her tarafından çok sayıda ziyaretçi alabileceğini düşünüyoruz. Aslında Bilecik’in yeni ekoturizm hamlesinin temelini atıyoruz: İnsan elinin çok az değdiği ve insani ilişkilerin hala samimi kalabildiği bir coğrafyada, Sakarya Havzası’nın doğusunda, Köroğlu Dağları’nın en batı ucunda, İnhisar, Yenipazar ile Gölpazarı arasında, doğanın doğa, insanın Anadolu olarak kaldığı bu coğrafyada…

Yolun sonu Yenipazar

Döş Kayası’nı geçtikten sonra yolumuz Gümele Yolu’nun sapağından Süzmen Barajı yolu ile Yenipazar’a (632 m yükselti) ulaşıyor. Yenipazar bu yolun sonu gibi gözükse de, aslında başka bir yolun başlangıcı. Yenipazar’da belediyeye ait bir tesis var. Temiz bir otel, uygun fiyata kalınabilir. İlçede iki lokanta var yemekleri çok leziz. Toplamda da 5 kahvehane ile 12 tane de bakkal bulunuyor. İlçenin toplam şehir nüfusu 1016 kişi. Köylerle birlikte toplam nüfus 2976 kişilik bir eski yerleşme. Ekip olarak Yenipazar’da (Kırka) çocukluğumun Karadeniz’inde yaşadığım samimiyeti buldum…

Dervişlik Dedikleri

Dervişlik dedikleri

Hırka ile taç değil

Gönlün derviş eyleyen

Hırkaya muhtaç değil 

Hırkanın ne suçu var

Sen yoluna varmazsan

Vargıl yolunca yürü

Er yolu kalmaç değil

Dirsin Şeyh'in aşkına

Yalın ayak başı açık

Er var dirlik dirlikmiş

Yalın ayak aç değil

Durmuş marifet söyler

Erene Yunus Emrem

Yol eriyle yoldadır

Yolsuza yoldaş değil