TURİZM VE BİSİKLET

Mehmet Zeki KUTLU
Türkiye 2023 Turizm Stratejisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Tanıtım bütçesi 10 kat arttırılıyor. Turizm gelirlerinin artışı için kaliteli hizmet ile birlikte gastronomi, sağlık, kültür, BİSİKLET ve inanç turizminin gerekliliklerini daha fazla yerine getirerek daha fazla alanda daha fazla turistin ülkemizi ziyaret etmesini sağlayacağını söylüyor. Dikkatlerden kaçırılmaması gereken detay spor turizmi demiyor. “Bisiklet Turizmi” için gerekliliklerin yerine getirilmesini vurguluyor. Buradan birçok sektöre iş ve ödevler çıkıyor. Bisiklet dostu otel konseptine geçmesi gibi. Özellikle Alanya, Manavgat, Kemer, Marmaris ve Fethiye gibi sahil şehirleri, profesyonel bisiklet takımlarının sezon öncesi hazırlık kampı yapmaları için mükemmel adresler. Yıllık yüz altmış bin civarında bisikletçiyi ağırlayan Mallorca’ya gerek kaliteli hizmet gerekse fiyat anlamında alternatif olunabilir. Antalya’da yakalanılan futbol turizmi başarısı bisiklet sporu için neden olmasın!

Yine kış turizm merkezlerinin yazın olan ölü sezonunda yüksek irtifa antrenmanları için de şimdiden markalaşmış bölge Erciyes ile birlikte Davraz ve Erzurum Palandöken, Sarıkamış önemli adreslerden olabilir. Yazın kullanılmayan teleferiklerin olduğu Kartepe, Erciyes, Olimpos ve Uludağ gibi kayak merkezlerinde tepe inişi denilen Dowhill antrenman ve yarışları rahatlıkla yapılabilir. 

Tarihi Hitit Yolu, Yenice Ormanları, Yalova, Çameli, vb. rotaları çıkarılmış dağ bisikleti parkurları on binlerce meraklısını bekliyor. Bunlarla birlikte tarihi önem arz eden Tarihi İpek Yolu, İznik’te Roma Yolu, Lidya Yolu, Kral Yolu gibi yeni rotalar da çıkarılarak ülkeye gelebilecek bisiklet sevdalıları ve bisikletli gezgin turistler için yeni fırsatlar sunulabilir.

Bisiklet festivallerimizin kalitesi de son yıllarda iyice yükseldi. İyi bir planlama ile uluslararası katılımlı ve yapıldığı şehirlere ekonomik katkı da sağlayacak zengin etkinlikler ile desteklenmelidir. Turizmin başkenti Antalya’ya mutlaka ama mutlaka uluslararası standartlarda Velodrom yapılması hem Türkiye’nin yükünü alabileceği gibi profesyonel yabancı takımların Türkiye’yi tercih etme nedenlerinden olacaktır.

Yapımı daha kolay olan BMX tesislerini Türkiye’ye yaymalıyız ki 90’ların ruhu yeniden canlansın.

Marmaris gibi uzun ve kullanışlı şehir içi bisiklet yollarına sahip il ve ilçeler bisiklet kullanıcısı turistler için cazibe merkezi olacaktır.

Gran Fondo tarzı amatör bisiklet sporcuları için yıl içine yayılmış bisiklet yarışmaları sayesinde sporcu çeşitliliği arttırılabilir. Geçen yıl Kasım ayında Çeşme Gran Fondo yarışı için ilçeye sporcu, sporcu yakınları, sponsorlar, görevliler ve gönüllülerden oluşan iki bin kişi, ölü turizm döneminde Çeşme sokaklarını şenlendirdiklerine şahit olduk. Özel bisiklet yarışmaları ehillerine verilerek teşvik edilmelidir.

Bisiklet turizmindeki tüm gelişmeler bisiklet sporuna da olumlu yansıyacaktır. Gelir rakamları çok yüksek. Avrupa Birliği Ülkelerinin kruvaziyer turizmindeki geliri 39.4 milyar Euro iken sadece bisiklet turizm gelirleri 44 milyar Euro’ya varmaktadır. Türkiye bisiklet turizmi için zaten çok elverişli. Örnek gösterilecek çok sayıda yer ve organizasyon var. Doğru mevsimlerde, ehil insanların elinde dünyanın en iddialı ülkesi olabiliriz.