​'TURİZMDE GERİLEYEN FİYATLARA RAĞMEN TOPARLANMA ZAYIF'

Gülay YÜCEL 31 May 2017

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak'tan geldi.

Açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak’tan geldi. Budak, "Turizmde gerileyen fiyatlara rağmen, toparlanma zayıf. Avrupa pazarına odaklanılması gerekiyor." dedi.

Türkiye'ye Ocak-Nisan döneminde gelen yabancı turist sayısında, 2016'ya göre, 56 bin 114 kişiyle yüzde 1'lik artış olduğunu belirten Budak, turizmde son iki yılda neredeyse ilk kez bir artış olmasına rağmen, fiyatlarda düşüş gerçekleştiğine vurgu yaptı. 

700 doların altına inen fiyatlarla, turizmcilerin, turizm emekçilerinin kazanımda bulunmasının, geçen yılın kayıplarını telafi etmesinin mümkün olmadığını savunan Budak, turizm rakamlarındaki toparlanmanın ağırlıklı olarak Rusya'dan gelen turistlerle sağlandığı, Avrupa pazarındaki kaybın devam ettiğini ileri sürdü. Açıklamasına, İlk 4 ayda Rusya'dan gelen turist sayısında 200 bin kişilik artış görüldüğünü, Avrupa pazarındaki toplam kaybın ise yüzde 20 düzeyinde gerçekleştiğini ifade ederek devam eden Budak, turizmde, Almanya'dan yüzde 22, Hollanda'dan yüzde 25, Finlandiya'dan ise yüzde 46'lık kaybın söz konusu olduğunu vurguladı. 

Açıklamasında önerileri de var Budak’ın: "Turizmde gerileyen fiyatlara rağmen, toparlanma zayıf. Avrupa pazarına odaklanılması gerekiyor. Sezonun başlamasına rağmen, özellikle kaybın sürdüğü Avrupa pazarında etkin bir imaj kampanyasının yürütülmemesi büyük bir eksiklik. Sadece Rusya pazarıyla turizm bağlı sektörler, borç batağından kurtulamaz. Bir an önce Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması, Avrupa'nın etkin televizyon kanallarında imaj kampanyaları yürütülmesi, gelecek turistlere esnaf alışverişlerinde kullanılmak üzere 20-30 Euro'luk alışveriş çekleri verilmesi, alkollü içecekler üzerindeki vergilerin indirilmesi ve diğer desteklerin verilmesi gerekiyor."

Öneriler kısmının dikkate alınması çok önemli. İlgililere duyurulur.

**

Öte yandan, Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan'da yüzde 18.1 artışla 2.07 milyon kişi oldu. Ocak-Nisan döneminde ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 0.96 artışla 5.87 milyon kişi oldu. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan'da Rus ve Iraklı turist sayısındaki yükselişin desteğiyle yüzde 18.1 artarken, Nisan'da yaşanan bu artış tek başına ilk çeyrekteki yüzde 6.4'lük düşüşü ilk dört ay itibarıyla yüzde 1 artışa taşımaya yetti. Dünya gazetesine bir demeç veren Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, 2017 yılında Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının beş milyona ulaşabileceğini söylüyor. Yanı sıra, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye genelinde otel doluluğunun nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,7 arttığını ve yüzde 61,2 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Turizmcilerimiz az da olsa moral buldu denebilir.