'TÜRK BAYRAKLI GEMİNİN SULARDA OLMASINI TÜM ACENTELER İSTER'

Gülay YÜCEL 04 Oca 2018

Gülay YÜCEL
Altı yıldızlı ultra-lüks cruise firmalarının temsilciliğini yapan "The Cruise Line"ın turizm sektöründeki deneyimli yöneticisi Sami Güvenç, "Geniş portföyümüzle en sofistike, benzersiz cruise programlarını kişiye özel organize ediyoruz" diyerek seyahatseverlere 1200 rotaya ulaşabilecekleri müjdesini verdi. Güvenç, seyahatseverlerin lüks gemilerle seyahatlerinde neler kazanabileceklerini anlattı.

The Cruise Line’ın yöneticisi Sami Güvenç, “Temsil ettiğimiz firmalar, onların çalıştırdıkları gemiler, cruise pazarında dünyada en üst segmentteki firmalar, ultra lüks firmalardır” diyerek  seyahate çıkmak isteyenlere devasa gemilerde, her türlü hizmetin en kalitelisini sunduklarını belirtti. Güvenç, “Türk bayraklı bir geminin sularda olması, Türk damak tadına uygun yemeklerin hazırlanması, Türk personelin hizmet etmesi tabii ki bütün acentaların istediği bir konu.” diye ekledi.

Neden tercih edilmelisiniz?

 Farklı olduğumuz için. Temsilcisi olduğumuz firmaların cruise pazarındaki en iyi firmalar olmaları nedeniyle; yeni bir soluk, yeni bir anlayış getirdiğimiz için tercih edilmeliyiz diye düşünüyorum. Temsil ettiğimiz firmalar, onların çalıştırdıkları gemiler, cruise pazarında dünyada en üst segmentteki firmalar, ultra lüks firmalar... Öte yandan servisin, hizmetin en üst noktada olduğu, yemek kalitesinin en üst seviyede olduğu firmalar. Ve butik gemiler... Bu da bir tercih edilme sebebi olabilir. Çünkü çalışan gemilerin çok büyük bölümü 3 bin 500-4 bin kişilik devasa gemilerdir. Bizim sattığımız gemiler butik yani daha ufak. Birebir hizmetle seyahatseverlerin yaşayabileceği gemilerdir. Özellikle çiftleriçin uygun olduğunu düşünüyoruz. Baştan burada söylüyoruz. Eğer siz çocuklu bir aileyseniz büyük gemiler sizin için daha uygun olacaktır. Bize gelen seyahatseverlere de bunu aktarıyoruz. Büyük gemilerde özellikle bu karmaşadan dolayı büyük gemilerin devamlı bir anons, devamlı bir aktivite devamlı bir şey satma çabası diyeyim. Yani hakikaten insanları birazcık rahatsız etmiş durumda ben öyle gözlemledim. O yüzden gerçekten dinlenmek istiyorsanız bunun keyfine varmak istiyorsanız bizim gemilerimizi, yani butik gemileri tercih etmenizi öneriyorum. 

Türk seyahatseverler, deniz seyahatinde son zamanlarda 6 yıldızlı ve ultra lüks hizmetin verildiği uzak destinasyonlara gidilen gemilerde yolculuğu tercih eder oldu. Neye bağlıyorsunuz bunu?

İnsanlar daha iyi hizmet almak istiyor. Gittiğiniz restoranda da böyle alışveriş yaptığınız zaman da böyle. Kişiye özel bir hizmet almak istiyorsunuz, yani o kalabalıklardan ayrılıp size özel servis istiyorsunuz, bu her alanda sadece tatil alanında değil. Bizim gemilerimizde de bu mevcut zaten. Bir süre sonra garson olsun, geminin bütün çalışanları olsun size isminizle hitap etmeye başlıyor. Yemek kalitesi en üst noktada. Gidilen destinasyonlar çok farklı. Yine büyük gemilerle kıyaslamak gerekirse onların yaptıkları genelde A noktasından B noktasına bütün sene aynı rotaları arka arkaya tekrarlamak. Bu bir süre sonra insanlara çok fazla seçenek vermiyor. Gemi turu yapanlar mutlaka başka nerelere gidebilir, başka ne coğrafyalara gidebilirim, değişik nereleri görebilirim peşinde koşan insanlar. Biz de burada devreye giriyoruz açıkçası. 

Türkiye’de artık tatilcilerin daha lüks segmente yönelmesi, bu işe soyunmanızda etkili oldu mu?

Kesinlikle tabii. Dediğim gibi insanlarda hep daha iyisine ulaşma isteği var. Ekonomik durum da düzeldikçe bunları karşılayabilecek bir kitle de var Türkiye’de. Her zaman daha iyisini arıyorlar. Daha iyi konaklama, daha iyi hizmet,daha iyi servis, daha iyi yemek, daha farklı destinasyonlar bu yüzden biz de bu segmentte olmayı tercih ettik açıkçası.

Programınızdaki keşif seyahatleri “Expedition Cruises”dan söz eder misiniz? 

İçinde keşfetme arzusu olan, yeni destinasyonlar görme arzusu olan kişiler bu turlara zaten ilgi gösteriyorlar. Burada çok uzak destinasyonlardan bahsediyoruz Antarktika gibi mesela, Galapagos Adaları gibi Kuzey Kutbu gibi. Doğayı seven insanlar mutlaka yani doğanın içinde, o vahşi yaşamın içinde olmak isteyen keyif alan insanlardan bahsediyoruz. Bunu yaparken tabii konforlarından, aldıkları hizmetten herhangi bir şekilde ödün vermeden bu seyahatleri organize ediyoruz onlar için. 

Bu konuda birkaç örnek verebilir misiniz?

En çok akla gelen Antarktika. Arjantin’e uçurup oradan Ushuaia Limanı’na Buenos Aires’e uçabilirsiniz. Buenos Aires’ten bir iç hat Ushuaia bağlantısı yaptıktan sonra gemiye binip bir on günlük cruisedan bahsediyoruz. Galapagos Adaları var, Kuzey Kutbu, İzlanda, Grönland bunlar da en önde gelen expedition rotalarıdır. Üç farklı rota buna Alaska’yı da dahil edebiliriz dördüncü bir rota olarak. Beşinci bir rota olarak Avusturalya’nın batı kıyılarını ekleyebiliriz. Çok farklı destinasyonlar, Güney Pasifik Adaları biraz daha uzak mesafeler ama Tahiti gibi Samoa Adaları gibi Yeni Gine gibi birçok adalardan bahsediyoruz. Amazon Nehri mesela. Amazon Nehri’nde gemilerle seyahat etme şansınız var. Yani bu çok her zaman rastladığınız bir şey değil. 

Tüm lüks segment organizasyonların özelinde olduğu gibi siz de “kişiye özel organizasyondan” bahsediyorsunuz. Nedir bu kişiye özel organizasyon?  

Kişiye özel hizmet verdiğimiz doğru. Burada belli gruplara bağlı kalmadan genelde yapılan işlemler, tarihler fikstir, kalınan yerler belirlidir. Bunlara bağlı kalmadan bizim sistemimizde 1200’den farklı rota mevcut. Bu 1200 rotaya katılma şansına sahipsiniz. 1200 farklı tarih demek bu. Bu işin sadece cruise tarafı. Çok fazla destinasyon var. On dokuz tane destinasyonda gemilerimiz çalışıyor. Sizin seçtiğiniz kara turlarını organize ediyoruz. Diğer belirli paket turlar da bellidir. Bu tura katılacaksın, bu otelde kalacaksın gibi… Fiyatın budur. Biz de hepsinde farklı kıvrımlar var, mesela uçuş şekli. Business uçabilirsiniz, ekonomi uçabilirsiniz. Artık bütün bunlar sizin seçiminize bağlı. Biz de suit numarasına kadar veriyoruz. Geminin hangi bölümünde olmak isterse. Bütün bunlar bizim kişiye özel bir hizmet verdiğimizin kanıtı. 

Gemilerden söz eder misiniz? Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın suyun üstünde durmaktan pek hoşnut olmayan bir milletiz. İnsanlar biraz da korkuyorlar. Ne tavsiye edersiniz?

Bir kere gemiler en son teknolojiyle inşa edildiler. En kötü hava koşullarına, deniz koşullarına seyahatseverlerin rahatını, güvenliğini gemi firmaları en üst seviyede tutuyor ve bunu en önemli unsur olarak görüyor. Tabii ki suyun üstünde olmaktan hoşlanmayan bir kesim mutlaka var. Onlara tavsiyem bir kere denemeleri olacaktır. Göreceklerdir ki tabii ki bir denizde olma hissini yaşayacaklardır. Sizi rahatsız etmeyecek bir his bu. Denizde olmanın insanları çok rahatlatan bir tarafı da vardır. Yani ufka baktığınız zaman zihninizi boşaltıyorsunuz. Bir kere deneyen hakikaten bırakamıyor gemi turlarını. Zaten dolu dolu geçen bir seyahat şekli. İnsanların hani biraz gemide ne yaparım sıkılır mıyım gibi bir takım önyargılar var yine. Ama sıkılmaya vakit yok. Sabah kalktığınızda kahvaltınızı aldıktan sonra karadasınız. Dörde beşe kadar geminin hareket saatine göre şehri geziyorsunuz. Döndükten sonra odanıza ya da suitinize çıkıyorsunuz, rahatlıyorsunuz, hazırlanıyorsunuz ardından hemen akşam yemeği. Akşam yemeğinden sonra Brodway tarzı şovlar izliyorsunuz. Derken.. Bir bakmışsınız gün bitmiş ertesi sabah başka bir limanda başlamış. Dolu dolu yaşanan bir seyahat şekli, o yüzden herkese tavsiye ediyorum.

 Seyahatseverler sizde neler bulacaklar?

Farklı turlara katılmak isteyen yeni destinasyonlar keşfetmek isteyen. Bu sırada en iyi hizmeti almak isteyen, en iyi konaklamayı almak isteyen en iyi yemekleri tatmak isteyen seyahatseverlere biz hitap ediyoruz. Belli bir dünya görüşü olan. Birçok yeri gezmiş, seyahat kültürü olan çok ciddi bir popülasyon var ülkemizde ve onlara hitap ediyoruz. Bizde mutlaka kendilerine uygun bir şey bulacaklarını düşünüyoruz. Çok farklı seçenekler sunuyoruz çünkü. Sattığımız, temsilcisi olduğumuz firmalar bu konuda en üst seviyedeki firmalar. Dolayısıyla mutlaka Cruise Line web sitemizi takip etsinler. Ya da ofisimizi ziyaret etsinler. Çok değişik seçenekler sunacaklarını biz hakikaten garanti ediyoruz. 

‘Türkiye’nin güvende olduğu algısı yerleşmeli’

Dünya çapında faaliyet gösteren cruise firmalarının yüzde 90’ına yakını Türkiye limanlarını rotalarından çıkardı. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Öngörünüz nedir? Kısa, orta ve uzun vadede...

Kısa vadede maalesef şu anda planlarında yokuz, 2018 için söylemek gerekirse. 2019 için ümit ediyoruz tabii... Türkiye’nin güvende olduğu algısının yerleşmesi lazım ki firmalar da tekrardan seve seve geldikleri ülkemize gemilerini tekrardan yönlendirsinler. 

 Türkiye’ye kruvaziyer gemi ile turist getiren seyahat acentalarına getirdikleri turist başına 30 dolar teşvik verilmesi sektörü nasıl etkileyecek?

Gemi gelmediği için şu aralar pek bir etkisini göremeyeceğiz. Eskisi gibi çok fazla gemi geliyor olsa bunu konuda Türkiye’de yatırımlar artsa evet ama şu anda zaten çok fazla gemi gelmediği için beklenen etkiyi yaratacağını düşünmüyorum. Ama ileride çok fazla pozitif etkilerini görebiliriz.

‘Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede neden Türk gemisi olmaz?’

Türkiye’de yaptığınız iş kolunda yerli yatırımcı yok. Bunu neye bağlıyorsunuz? 

Türk bayraklı bir geminin sularda olması, Türk damak tadına uygun yemeklerin hazırlanması, Türk personelin hizmet etmesi tabii ki bütün acentelerin istediği bir konu. Her ne kadar bu konuda ufak bir takım girişimler olsa da tabii ki bu yeterli değil. Bizim de aslında çok anlam veremediğimiz bir konu. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede neden bir Türk firması, Türk gemisi cruise line olmaz? Kıyılarımızın da bu gemilerle ziyaret edilmesi mümkün. Yurt dışına da gitmeden Antalya’dan başlayan bir turun bütün Akdeniz, Ege’yi dolaşması.. Tüm bunlar olası yapılabilecek şeyler. Yabancı turistlerin de bu gemileri tercih etmesi bu şekilde sağlanır.

Dünya turu yapıyor musunuz?

Dünya turları da var. Farklı segmentlerde de bunları alabiliyorsunuz. Bir tanesi iki yüz gecenin üzerindeydi.

‘Bavulunuzu bir kere açıp bir kere kapıyorsunuz’

Geminin kara turlarına göre avantajı nedir?

Birçok yeri kısa süre içine, bavul açma kapama derdi olmadan ziyaret etme şansına sahipsiniz. Normal bir kara turunda işin içine birçok başka etmen giriyor. Uzun otobüs turları, otellere girmesi check-in check-out derken hakikaten çok yorucu olabiliyor. Gemi turları işin zor kısmını tamamen hallediyor. Geminiz sizin aracınız, bir otobüs değil. Hep aynı odada seyahat ediyorsunuz. Bavulunuzu bir kere açıp, kapıyorsunuz. Bunları yaparken çok iyi bir hizmet alıyorsunuz. Kara turlarıyla karşılaştırılamayacak kadar pek çok avantajı var. Bir çok noktayı ziyaret etmek isterseniz gemi turları size çok daha avantajlı bir fırsat sunuyor.