TÜRKÇE SAVAŞI KAZANACAK!

Sema SEZEN 04 Tem 2021

Sema SEZEN
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin (TDED) 5. Olağan Genel Kurulunda Ekrem Erdem yeniden Genel Başkan seçildi. Erdem'in "İngilizce- Türkçe karışımı uydurma cümlelerle konuşan bir nesil geliyor" diyerek dil hassasiyetini vurguladığı kurulda, milletimiz için Türkçe kelimelerin, Türkçe'nin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekildi 

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 13. yılında dil alanındaki faaliyetleriyle, yayınlarıyla ve şubeleriyle yürüyüşünü sürdürürken 5. Olağan Genel Kurul neticesinde yeni yönetimi belirledi. Derneğin Genel Merkez bahçesinde gerçekleşen kurula Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Eyüpsultan İlçe Belediye Başkanı Deniz Köken, Sancaktepe İlçe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz katılarak birer konuşma yaptı.

"DİLİMİZ MİLLÎ KİMLİĞİMİZDİR"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, şunları söyledi: “Dil tahrifatını içselleştirdik, tahrifatın gönüllü elamanları haline geldik. Milletçe yabancı kelimesiz bir tek cümle kuramıyoruz. Daha kötüsü son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler, yabancı dille eğitim, yabancı dil öğretimindeki özensizlikten beslenen yabancı dil hayranlığının neticesi olarak bugün yarı Türkçe, yarı İngilizce bir dil üretildi. Maalesef İngilizce- Türkçe karışımı uydurma cümlelerle konuşan bir nesil geliyor. Dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerekir. Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, milli kimliğimizdir. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, ‘Dilimiz, Kimliğimizdir’ şiarıyla, 22 Mayıs 2008’de kuruldu.”

"Kendi dilimizin kelimelerini arıyoruz"

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, hayatımızı kuşatan her unsurun zihniyetle ilişkili olduğunu vurgulayarak dilin de bu zihniyetin tecessüm eden, görünen ve görünmeyen merkezini teşkil ettiğini belirtti. Dilimizi korumakla ilgili mücadelenin aslında bir zihniyet mücadelesi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kendi dilimizin merkezinde yaşıyorken kendi dilimizin kelimelerini arıyoruz. Hiçbir savaş kahramanı, eri, komutanı, sahibi olduğu sürece kaybedilmez. Türkçe de bu savaşı mutlaka kazanacaktır. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ni kuruluşundan itibaren takip ediyorum. Derneğin bitmez bir enerji ve iradeyle, kimse olmasa bile ben varım diyen bir anlayışla devam eden mücadelesinde başarılar diliyorum” dedi.

"MİLLETİM ADINA TEŞEKKÜR EDERİM"

Eyüpsultan İlçe Belediye Başkanı Deniz Köken, Sancaktepe İlçe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü'nün de konuşma yaptığı kurulda, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı İdris Güllüce, dil, din, tarih ve musikinin toplumları millet yapan unsurlar olduğuna işaret ederek bu unsurların yokluğu toplumları kadavraya dönüştürdüğünü belirtti. Güllüce, “Bu dört unsurun bozulması aynı zamanda yeni savaş biçimi. Bu savunmanın bir tarafını omuzlamış olan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ne, Ekrem Bey ve heyetine milletim adına, insanlık ve tarih adına, din ve bilim adına teşekkür ediyorum” dedi.

"DİL OLMADAN MİLLET OLMAZ"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in örneklik teşkil ettiğini ifade ederek dil konusunda uyandırma çabalarının toplum varlığını koruma adına önemli olduğunu belirtti.
Yusuf Tülün'ün başkanlığında gerçekleştirilen derneğin 5. Olağan Genel Kurul'un yeni yönetimine yeniden Genel Başkan Erkem Erdem seçilirken, Asıl Yönetim Kurulu'nda Seyfullah Şahbaz, Kamil Çakır, Üzeyir İlbak, Ömer Berkli, Zekeriya Kaan, Dr. Orhan Albayrak, Namık Ayhan, Feridun Tekbıyık, Habibe İskender Delibaş, Ali Erdem, Seyfettin Dilaver, Elif Tokkal, Gökhan Türkoğlu, Niyazi Gedik, Metin Korkmaz, Faysal Atmaca, İlhan Kurt, Fatma Atıcı, Fatma Soylu, Ahmet Nasuhi Bayrakçı, Şeyda Eroğlu, Ahmet Yavuz Uşaklıoğlu, Ali Bekgöz ve Doç. Dr. Mehmet Samsakcı yer alıyor.

 
...